Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Malware fors toegenomen

Leestijd: 2 minuten

De hoeveelheid malware is in de eerste helft van 2008  flink toegenomen. Vooral gerichte aanvallen zijn sterk in opkomst. Dit blijkt uit het databeveiligingsverslag van F-Secure.

Eind 2007 detecteerde het bedrijf zo'n 500 duizend verschillende bedreigingen, maar dat aantal groeide in zes maanden tot 900 duizend. Volgens F-Secure gaat vooral om nieuwe versies van reeds bestaande virussen, backdoors en Trojaanse paarden.

Grichte inbraakpogingen
Wel waarschuwen de onderzoekers voor de opkomst van gerichte inbraakpogingen. Hierbij maakt de cybercrimineel een profiel van het slachtoffer, en stuurt deze een mail met de naam, titel en soms zelfs met referenties naar zijn of haar functie binnen een organisatie. De inhoud van de mail sluit bovendien volledig aan op de verwachtingen van de ontvanger.

Browserplugins
F-Secure schrijft in het rapport ook dat hackers zich meer en meer richten op kwetsbaarheden in browserplugins. Met het verschijnen van nieuwe versies van onder meer Internet Explorer, Firefox en Opera zijn webbrowsers voorzien van steeds strengere beveiligingsvoorzieningen. Volgens de onderzoekers is het voor cybercriminelen daarom steeds aantrekkelijker om hun aandacht te richten op bijvoorbeeld de Flashplugin, die op de meeste computers is geïnstalleerd. In oudere versies van Flash zijn ernstige lekken bekend, terwijl relatief weinig mensen de veiliger allerlaatste editie gebruiken.

Jailbreaking
Verder werden in de eerste helft van 2008 nieuwe manieren voor het infecteren van pc’s en het ‘jailbreaking’ van mobiele telefoons ontdekt. Jailbreaking is het aanpassen van de firmware van apparatuur om ook applicaties van derden te kunnen installeren.

Geactualiseerd: vrijdag 31 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.