Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Meeste internetverkeer voor het downloaden

Leestijd: 2 minuten

 

Het downloaden van muziek, films en software neemt in Nederland 60 tot 80 procent van alle internetverkeer voor zijn rekening. Dit meldt tijdschrift Computer Idee.

Vooral het downloaden uit nieuwsgroepen wint snel aan populariteit. Per breedbandaansluiting wordt er gemiddeld iets meer dan een DVD per maand gedownload. Als bron voor de downloads verliezen peer-to-peer-programma's als Limewire en BitTorrent terrein aan nieuwsgroepen.

De groeiende populariteit van het downloaden uit nieuwsgroepen heeft volgens Computer Idee meerdere oorzaken. Zo is het vinden en downloaden van films, muziek en software door slimme software een stuk eenvoudiger geworden. Verder maakt deze manier van downloaden optimaal gebruik van de snelle breedbandverbinding - waarover inmiddels zo'n 5 miljoen huishoudens in Nederland beschikken. Tot slot is downloaden uit nieuwsgroepen moeilijk te traceren door piraterijbestrijders.

Aan de hand van statistieken van internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) kan worden vastgesteld dat het totale internetverkeer iedere 12 maanden verdubbelt en dat de pieken 's avonds en in het weekend liggen.

Grootverbruikers bij de AMS-IX zijn vooral partijen die betaalde nieuwsservers beheren waarop veel muziek, film en software te vinden is. Het aanbod wordt iedere dag met circa 2,2 terabyte aan nieuw materiaal ververst. Op dit moment is er in Nederland dagelijks zo'n 1,5 petabyte (1,5 miljard MB) aan internetverkeer.

Computer Idee heeft op basis daarvan berekend dat er in Nederland maandelijks ongeveer 30 petabyte wordt gedownload, het equivalent van zo'n zes miljoen DVD-films. In het nummer dat nu in de winkel ligt, staat meer over downloaden. In het programma Radio Online lichtte Computer Idee de opmars van het downloaden via nieuwsgroepen toe.

Bron: Computer Idee

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.