Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Microsoft informeert over Blaster-virus

Leestijd: 3 minuten

Het nieuwe computervirus MS Blaster, dat deze week actief is geworden, heeft wereldwijd al tienduizenden pc's besmet.

Getroffen computers proberen steeds vergeefs op te starten of krijgen geen verbinding met internet. Het wormvirus maakt gebruik van een fout in de nieuwere versies van het besturingssysteem Windows (NT4.0 en Terminal Services, 2000,  Server 2003, XP). Vanaf een willekeurig internetadres kijkt het virus of de gebruiker een 'achterdeurtje' van zijn pc open heeft staan. Is dit het geval dan wordt via deze zogeheten poort het virus naar de computer gekopieerd.

Symantec kwalificeert het virus als een ernstige bedreiging. Virusalert.nl noemt MS Blaster een 'lastig' virus met een 'laag' risico. Het virus zorgt dat het getroffen systeem instabiel wordt. Daarnaast zou volgens experts vanaf 16 augustus een zogenoemde Denial of Service-aanval (DOS) op Microsoft worden uitgevoerd. (Iedere 16e tot en met de 31e van de maanden; januari t/m augustus. Iedere dag van de maanden; september t/m december)  De besmette computers proberen dan allemaal tegelijk gegevens op te vragen vanaf een website van Microsoft. Deze site dreigt dan onder z'n populariteit te bezwijken. Door de uitbraak van het virus, het zoveelste op internet, laait de discussie op wie verantwoordelijk is voor de beveiliging van computers.Gebruikers moeten zorgen dat ze een firewall (bescherming) opwerpen en geregeld aanpassingen installeren om virussen tegen te gaan, vinden experts. Softwareleveranciers zouden op hun beurt klanten beter moeten informeren.

Microsoft heeft vanavond haar relaties via een e-mail geïnformeerd over het virus. Hoe voorkomen kan worden dat computers worden getroffen en hoe het virus onschadelijk gemaakt kan worden, indien het systemen heeft besmet.

Voor zover bekend, is het de eerste keer dat Microsoft haar relaties via deze weg informeert:
Als uw computer of systeem nog niet beveiligd is met de beveiligingspatch of firewall en u gebruikt één van de bovengenoemde versies van Windows, dan adviseren wij u dringend de beveiligingspatch te downloaden die u vindt via https://www.microsoft.com/netherlands/blaster/. Daar wordt in eenvoudige stappen uitgelegd hoe u dit kunt doen.
Mocht het virus al op uw computer aanwezig zijn, dan vindt u op dezelfde webpagina een overzicht van leveranciers van antivirussoftware die u verder kunnen helpen met het onschadelijk maken van het Blaster-virus.
Wat merkt u van het virus? Voor zover nu bekend is het virus vooral hinderlijk en brengt het geen schade toe aan gegevens op de pc. Het virus gebruikt veel geheugencapaciteit van de computer waardoor deze trager kan worden. Daarnaast kan de pc door het virus uit zichzelf herstarten.We hopen dat u met behulp van deze informatie eventuele problemen kunt voorkomen en/of verhelpen. Op https://www.microsoft.com/netherlands/ kunt u terecht voor de actuele informatie.

Geactualiseerd: vrijdag 31 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.