Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Microsoft lanceert Windows 10 in 2015

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De nieuwe Windows gaat Windows 10 heten en niet Windows 9, zoals verwacht werd. Microsoft presenteerde dinsdag het nieuwe besturingssysteem dat pas eind 2015 beschikbaar komt voor consumenten. Het gaat beter integreren met mobiele apparaten en het oude startmenu keert weer terug. Volgens de New York Times geeft Microsoft toe dat het de plank deels heeft misgeslagen met Windows 8 en 8.1.

Toekomstige apparaten

Windows 10 is bedoeld voor gebruik op elk soort apparaat, van smartphone tot en met desktop. Dat betekent dat Windows Phone zoals al verwacht was, verdwijnt als apart besturingssysteem voor smartphones.
Het moet gezien worden als de eerste stap naar een hele nieuwe generatie Windows-besturingssystemen, dat moet draaien op alles van 'Internet of Things' tot en met servers in datacentra.

Startmenu terug

Het startmenu, weggehaald in Windows 8, is terug. Volgens Computeridee zijn daar enkele verbeteringen aan toegevoegd. "Zo zijn er enkele grote tegels te zien waar informatie over het profiel van de gebruiker te zien is, of kunnen snelkoppelingen worden aangemaakt zoals naar Skype. Naast de widgets komt het startmenu ook met een verbeterde zoekfunctie. Daarbij kun je direct beginnen te typen om te zoeken naar apps en bestanden, maar ook naar content op het internet.

Task view

Het nieuwe besturingssysteem krijgt een zogeheten 'task view', een knop waarmee in één keer alle apps worden opgeroepen die een gebruiker heeft lopen. Dat werkt ook met meerdere beeldschermen naast elkaar, zodat gebruikers makkelijk kunnen switchen. Ook kunnen op die manier apps naast elkaar draaien, in een kleinere modus. Zo wordt multitasken makkelijk, belooft Microsoft.

Verschil mobiel en desktop

Een andere grote verandering is het onderscheid tussen desktop en mobiel. Wanneer je een pc of laptop gebruikt, krijg je de klassieke bureaubladomgeving te zien, maar op mobiele apparaten zoals tablets zie je de tegels. Microsoft benadrukt dat aanraken een belangrijk onderdeel blijft van de nieuwe gebruikerservaring. De software achter het besturingssysteem zal zich bij een hybride apparaat dan ook automatisch aanpassen en de tegels tonen wanneer een toetsenbord wordt losgekoppeld.

Lees op Nutech.nl wat er verder nieuw is in Windows 10  

Geactualiseerd: vrijdag 31 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.