Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Microsoft lanceert Windows 10 in 2015

door Jeanet Woldring

De nieuwe Windows gaat Windows 10 heten en niet Windows 9, zoals verwacht werd. Microsoft presenteerde dinsdag het nieuwe besturingssysteem dat pas eind 2015 beschikbaar komt voor consumenten. Het gaat beter integreren met mobiele apparaten en het oude startmenu keert weer terug. Volgens de New York Times geeft Microsoft toe dat het de plank deels heeft misgeslagen met Windows 8 en 8.1.

Toekomstige apparaten

Windows 10 is bedoeld voor gebruik op elk soort apparaat, van smartphone tot en met desktop. Dat betekent dat Windows Phone zoals al verwacht was, verdwijnt als apart besturingssysteem voor smartphones.
Het moet gezien worden als de eerste stap naar een hele nieuwe generatie Windows-besturingssystemen, dat moet draaien op alles van 'Internet of Things' tot en met servers in datacentra.

Startmenu terug

Het startmenu, weggehaald in Windows 8, is terug. Volgens Computeridee zijn daar enkele verbeteringen aan toegevoegd. "Zo zijn er enkele grote tegels te zien waar informatie over het profiel van de gebruiker te zien is, of kunnen snelkoppelingen worden aangemaakt zoals naar Skype. Naast de widgets komt het startmenu ook met een verbeterde zoekfunctie. Daarbij kun je direct beginnen te typen om te zoeken naar apps en bestanden, maar ook naar content op het internet.

Task view

Het nieuwe besturingssysteem krijgt een zogeheten 'task view', een knop waarmee in één keer alle apps worden opgeroepen die een gebruiker heeft lopen. Dat werkt ook met meerdere beeldschermen naast elkaar, zodat gebruikers makkelijk kunnen switchen. Ook kunnen op die manier apps naast elkaar draaien, in een kleinere modus. Zo wordt multitasken makkelijk, belooft Microsoft.

Verschil mobiel en desktop

Een andere grote verandering is het onderscheid tussen desktop en mobiel. Wanneer je een pc of laptop gebruikt, krijg je de klassieke bureaubladomgeving te zien, maar op mobiele apparaten zoals tablets zie je de tegels. Microsoft benadrukt dat aanraken een belangrijk onderdeel blijft van de nieuwe gebruikerservaring. De software achter het besturingssysteem zal zich bij een hybride apparaat dan ook automatisch aanpassen en de tegels tonen wanneer een toetsenbord wordt losgekoppeld.

Lees op Nutech.nl wat er verder nieuw is in Windows 10  

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie