Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Multiscope`s top 20 sites van 2002

Leestijd: 3 minuten

Online onderzoeksbureau Multiscope heeft voor het derde achtereenvolgende jaar een ranglijst opgesteld van de best bezochte Nederlandse sites. De lijst is tot stand gekomen met behulp van Visiscan, het online bereiksmetingsysteem van Multiscope.

 2002

 2001

 site

 1

 17

 pagina.nl

 2

 3

 msn.nl

 3

 2

 startpagina.nl

 4

 1

 ilse.nl

 5

 5

 detelefoongids.nl

 6

 -

 google.nl

 7

 4

 omroep.nl

 8

 12

 telegraaf.nl

 9

 14

 planet.nl

 10

 16

 kpn.nl

 11

 13

 clubs.nl

 12

 8

 rabobank.nl

 13

 7

 postbank.nl

 14

 15

 nu.nl

 15

 21

 kaartenhuis.nl

 16

 10

 ns.nl

 17

 22

 hetnet.nl

 18

 11

 lycos.nl

 19

 6

 tiscali.nl

 20

 23

 wehkamp.nl

Toelichting van Multiscope:
De dochterpagina’s van Startpagina voeren deze jaarranglijst aan, maar MSN was in de laatste maanden van dit jaar duidelijk aan de winnende hand. Deze opmars gaat ten koste van Startpagina en Ilse. Google is absoluut de snelste stijger in de ranglijst. De zoekmachine springt handig in de leegte die achtergelaten werd door Altavista. Alle sites die gerekend kunnen worden tot het KPN concern presteren goed. Wat verder opvalt is dat sites die eerder in een uitbreiding van de redactie geïnvesteerd hebben, dit jaar weten te groeien. Saillant detail is echter dat op de meeste redacties nu weer wordt bezuinigd vanwege slechte financiële resultaten.
De site van de publieke omroep daalt van 4 naar 7. Dit staat in schril contrast met de sterke groei van de portal van RTL. Deze runner-up valt echter voor 2002 nog net buiten de top 20. Verder dalen de banken, de portals van Lycos en Tiscali alsmede de site van de NS. Ebay en BOL weten de top 20 positie van vorig jaar niet te consolideren. Daarnaast hebben de mobiele portals Vizzavi en Genie hun sterke groei van vorig jaar niet vast weten te houden. Het veroveren van een vaste positie als toonaangevende site binnen Nederland blijkt steeds moeilijker te worden zonder grote investeringen. Bezuinigingen hebben direct hun weerslag op de positie in de ranglijst. Vele grote sites hebben echter steeds meer moeite om een rendabel businessmodel te vinden.
Twee criteria zijn gebruikt om de volgorde van de ‘top 20 sites van 2002’ te bepalen. Allereerst is gekeken hoe vaak een betreffende site in de maanden december 2001 t/m november 2002 in de uitgebreide top 100 ranglijst van Multiscope vertegenwoordigd was. Sites die 12 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen staan per definitie hoger in de ranking dan sites die maar 11 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen. Daarna is gesorteerd op het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand om de verdere ranking te bepalen. De ranglijst die op deze manier tot stand komt bevat alle sites die tot de vaste waarden in de Multiscope Visiscan top 100 gerekend kunnen worden, gesorteerd naar unieke bezoekers. Sites die in de loop van het jaar zijn overgegaan naar een andere partij of een naamswijziging hebben doorgevoerd zijn met de nieuwe naam opgenomen.
De data voor het bereiksmetingsysteem van Multiscope worden realtime en op continu basis verzameld door geavanceerde logsoftware, welke op de Pc’s van een representatief panel van meer dan 1.500 internetgebruikers het surfgedrag registreert. Hierbij wordt zowel thuis als op de werkplek surfgedrag geregistreerd. De software biedt daarbij een oplossing voor het onderscheiden van verschillende 'profielen' indien meerdere personen gebruik maken van dezelfde PC.

Alle informatie over het Visiscan systeem kan men bekijken via de Visiscan pagina: https://www.multiscope.nl/visiscan.phtml. Een uitgebreide top 100 van 2002 is tegen betaling te bestellen bij Multiscope.

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.