Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Nederland vandaag 15 jaar online

Leestijd: 2 minuten

Het is vandaag op de kop af 15 jaar geleden dat Nederland online ging. 

Dankzij internetpionier Piet Beertema werd Nederland als tweede land ter wereld aangesloten op het eerste wereldwijde openbare computernetwerk. Tegen de zin van het ministerie van Economische Zaken en grote internationale telecombedrijven probeerden Beertema en zijn collega's namens het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) toegang te krijgen tot het Amerikaanse NSFnet, het huidige internet. De overheid gaf destijds de voorkeur aan een computernetwerk volgens officiële standaarden. Volgens Beertema gebruikte het netwerk echter een zwaarder en duurder protocol en bood geen garanties voor wereldwijde toegang. Internet daarentegen had zich in de Verenigde Staten al bewezen.

De verbinding met het Amerikaanse academische computernetwerk was technisch een laatste kleine stap, maar de gevolgen waren des te groter.  Het werd nu mogelijk om rechtstreeks zonder vertraging te e-mailen. Tot die tijd ging een mailtje naar de VS door meerdere computers die ieder afzonderlijk verbinding met elkaar moesten maken. Dit veroorzaakte soms uren vertraging.

Al gauw volgden academische- en onderzoeksinstellingen in heel Europa het voorbeeld van CWI. Bedrijven kregen later toegang en voor particulieren ging de digitale snelweg in 1993 open. Als digitale toegangspoort naar de VS was het CWI in Amsterdam tot 1996 het belangrijkste Europese internetknooppunt.

De verstuurder van het historische tweeregelig mailtje richtte in 1990 de eerste commerciële internetaanbieder op. Het bedrijf UUNet van Rick Adams werd de grootste provider ter wereld en de oprichter groeide uit tot een schatrijk internetondernemer. Piet Beertema bleef als netwerkbeheerder werken voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam.

In een radio-interview van vanmorgen  waar de vraag gesteld werd of 15 jaar internet wat opgeleverd had, reageerde Beertema  zowel positief als negatief. Als voordelen ziet hij dat de wereld kleiner is geworden: men kan elkaar sneller bereiken via e-mail, foto's e.d. Het nadeel is o.a. de bedreiging van spam en virussen, wat een groot probleem dreigt te worden. Wie vooral beter van internet geworden zijn?  Piet Beertema:  internet- en telecomproviders  en natuurlijk meneer Gates!

bron: nu.nl

Geactualiseerd: maandag 17 november 2003
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie