Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Netwerk XS4ALL geschikt voor nieuw Internetprotocol

Leestijd: 3 minuten

Als eerste breedbandprovider in Nederland heeft XS4ALL haar netwerk geschikt gemaakt voor IPv6, de nieuwe techniek om vrijwel ongelimiteerd individuele adressen toe te wijzen op internet. Na een test-oproep deze zomermaken inmiddels al ruim 600 klanten van XS4ALL gebruik van IPv6.

De reeks beschikbare adressen in het huidige Internet Protocol IPv4 is zodanig krap, dat internationale nummerverdelende organisaties als RIPE al jarenlang een schaarstebeleid voeren. Deze schaarste vormt een ernstige beperking voor de toekomstige groei van internet, en belemmert de innovatie van breedbandige diensten en netwerken. Nieuwe mobiele internetdiensten als UMTS zijn bijvoorbeeld volledig voorbereid op IPv6, maar volgens XS4ALL was er tot nog toe geen enkele breedbandprovider in Nederland die werkelijk IPv6 verkeer kon vervoeren.

XS4ALL is een jaar geleden begonnen met het geschikt maken van haar eigen netwerk voor IPv6. Met de lancering van het nieuwe Power ADSL abonnement heeft XS4ALL er onmiddellijk voor gekozen om deze dienst volledig IPv6 compatibel (dual stack voor ingewijden) te maken. Er is geen aparte tunnel meer nodig; het netwerk zelf, zoals het door XS4ALL is ingericht, is IPv6-geschikt. Klanten krijgen desgewenst bij Power ADSL een reeks van 65.000 aparte netwerk-adressen toegewezen, waaraan ze per netwerk honderdduizenden apparaten kunnen koppelen.

IPv6 wordt op dit moment ondersteund door FreeBSD, Linux, Mac OS 10.2 en Windows XP. De IPv6 ondersteuning werkt in combinatie met alle toegangsvormen die XS4ALL biedt, voorzover de klant over een vast IP-adres beschikt.
Klanten van XS4ALL die belangstelling hebben om te experimenteren met IPv6, kunnen online (gratis) een IPv6 reeks aanvragen, via https://service.xs4all.nl/ipv6.

De komende 10 jaar zullen IPv4 en IPv6 naar verwachting naast elkaar blijven bestaan. De introductie van IPv6 door XS4ALL is dan ook vooral bedoeld voor professionals die graag kennis willen maken met de nieuwste technieken. De XS4ALL helpdesk biedt in deze eerste fase geen ondersteuning voor IPv6, maar klanten kunnen elkaar om hulp vragen in de (wereldwijd toegankelijke) nieuwsgroep xs4all.general.


Bekend gemaakt op 8 oktober:
De internetuitgever Ilse, biedt als één van de eerste grote Nederlandse websites IPv6 toegang aan tot haar website, via het IPv6 IP-adres 2001:6e0:205:2000:206:5bff:fe3a:21cc. Sinds 1 januari 2002 experimenteert ilse met IPv6 toegang, in samenwerking met IPng en sindsdien zijn verschillende van haar websites via deze nieuwe manier van internetadressering bereikbaar gemaakt. IPng levert al langer de mogelijkheid aan derden om IPv6 toegang te krijgen door middel van tunnels, ongeacht welke provider er gebruikt wordt.
Ilse media is met meer dan 130 miljoen paginabezoeken per maand de grootste internetuitgever van Nederland. Naast de zoekmachine ilse.nl is ze de uitgever van Startpagina.nl, de gratis e-mailsite dolfijn.nl, de nieuwssite NU.nl, en het populaire chat.nl.

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.