Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Nog slechts 14 procent analoge tv-kijkers

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Het zal je niet verbazen: het aantal digitale kijkers neemt toe. Hierdoor wordt het aantal Nederlandse huishoudens dat op het belangrijkste televisietoestel in huis naar analoge tv kijkt automatisch minder. Volgens de Stichting Kijkonderzoek (SKO) kijkt nog maar zestien procent van de Nederlanders enkel analoog naar tv. Uit de laatste cijfers van Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt zelfs dat nog maar 14 procent analoge ontvangst is.

Digitalisering van tv-abonnementen

De helft van de abonnementen is analoog én digitaal, terwijl 36 procent alleen digitaal is. In onderstaande grafiek uit de Telecommonitor van het eerste kwartaal toont ACM de digitalisering van de abonnementen over de afgelopen twee jaar.

De nu overgebleven groep analoge kijkers lijkt niet uit zichzelf naar digitale tv te willen overstappen, schrijft TotaalTV. Redenen hiervoor zijn tevredenheid met het zenderaanbod en beeldkwaliteit. Dit ondanks dat digitale tv een groter zenderaanbod en in vrijwel alle gevallen een betere beeldkwaliteit biedt.

Overstap naar digitale tv onvermijdelijk

Toch lijkt overstappen naar digitale tv voor de analoge kijker onvermijdelijk. TotaalTV: UPC en Ziggo hebben al meerdere malen aangekondigd dat ze op langere termijn met het aanbieden van analoge tv gaan stoppen. Bij deze kabelbedrijven is digitale tv al de standaard geworden en wordt analoge tv als extra en gratis dienst aan klanten aangeboden. UPC verkleinde onlangs het analoge zenderaanbod al naar dertig kanalen en heeft laten blijken dat uiterlijk in 2017 de stekker uit analoge tv wordt getrokken. Analoge tv neemt veel ruimte op het kabelnetwerk in beslag. Kabelbedrijven hebben die ruimte in de directe toekomst nodig, onder meer voor betere beeldtechnieken als HD en Ultra HD en voor het aanbieden van sneller internet. Dat kabelbedrijven nog niet met analoge tv gestopt zijn, komt door het grotere gebruik op het tweede en derde televisietoestel in huis.

1 op de 3 huishoudens heeft harddiskrecorder

Uit het Media Standaard Survey onderzoek van SKO blijkt verder dat één op de drie huishoudens een harddiskrecorder heeft aangesloten op één of meer toestellen. Een vijfde (21%) van de huishoudens heeft een harddiskrecorder geïntegreerd in de settop box.

Internettoegang via tv wint aan terrein

In 49 procent van de huishoudens is nu een tablet aanwezig. In de tweede helft van 2013 was dat in 45 procent. Ook internettoegang via de televisie wint aan terrein: 22 procent van de huishoudens tegenover 18 procent een half jaar geleden.

Kijk op TOTAALWIJZER voor internet+bellen+digitale tv 
(een 3-in-1 pakket is goedkoper dan 3 losse abonnementen)

Bron: Stichting Kijkonderzoek/MSS

Geactualiseerd: vrijdag 31 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.