Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

OPTA legt internetcriminelen miljoen euro boete op

Leestijd: 1 minuut

OPTA heeft aan drie Nederlandse bedrijven en hun directeuren boetes opgelegd van in totaal één miljoen euro omdat ze zonder toestemming software installeerden op meer dan 22 miljoen computers van internetgebruikers in Nederland en daarbuiten. Het is de eerste keer dat de toezichthouder boetes oplegt om op te treden tegen verspreiders van ongevraagde en ongewenste software. 

De bedrijven werkten samen onder de naam DollarRevenue. Om welke bedrijven en personen het precies gaat, wil Opta niet zeggen. Met de illegale plaatsing van de zogeheten ad- en spyware verspreidden de ondernemers reclameboodschappen. Ze verschaften zich bovendien ongemerkt toegang tot de gegevens van de internetgebruikers.

In totaal zijn meer dan 450 miljoen softwarebestanden op 22 miljoen computers in Nederland en daarbuiten geïnstalleerd. Gemiddeld ging het om 60.000 installaties per dag. DollarRevenue stond lang in de top tien van verspreiders van spionagesoftware, aldus Opta.

Opta kwam afgelopen zomer al in actie door de twee betrokken ondernemers een dwangsom op te leggen."De bedrijven zijn niet doorgegaan met hun activiteiten", zei een woordvoerder van de toezichthouder.

De bedrijven en directeuren kunnen bezwaar of beroep aantekenen tegen het boetebesluit. 

OPTA: Boete verspreiding ongewenste software

Geactualiseerd: woensdag 19 december 2007
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.