Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

OPTA registreert eerste aanbieder e- handtekeningen

Leestijd: 2 minuten

Telecomtoezichthouder OPTA heeft op 8 oktober j.l.  PinkRoccade als aanbieder van elektronische handtekeningen geregistreerd. Dit is het eerste bedrijf in Nederland dat geregistreerd is om elektronische handtekeningen uit te geven met dezelfde rechtskracht als een handgeschreven handtekening.

Het is de eerste maal dat OPTA een aanbieder registreert sinds het van kracht worden van de Wet Elektronische Handtekening, in mei dit jaar. De registratie en het toezicht op de bedrijven die certificaten voor elektronische handtekeningen uitgeven is een nieuwe taak van OPTA.

Volgens de nieuwe wet moet een e-handtekening aan diverse betrouwbaarheidseisen voldoen, voordat deze wettelijk gelijkgesteld wordt aan de handgeschreven handtekening op papier. Bedrijven en organisaties die een zo'n elektronische handtekening willen gebruiken, moeten deze aanvragen bij een zogeheten certificatiedienstverlener, zoals PinkRoccade. De certificatiedienstverlener staat ervoor in dat de e-handtekening daadwerkelijk afkomstig is van de verzender. Ook garandeert hij dat het document onderweg op het internet niet is veranderd.

Certificatiedienstverleners zijn verplicht zich bij OPTA te registreren. Dat kan op twee manieren: mét of zonder keurmerk:
 
- De route met keurmerk houdt in dat een certificatiedienstverlener zich laat certificeren door een organisatie die daarvoor speciaal door de minister van Economische Zaken is aangewezen. OPTA voert bij deze route slechts een beperkte toets uit voor zij tot registratie overgaat. Doordat in deze procedure systematisch wordt nagegaan of aan alle eisen wordt voldaan mag de certificatiedienstverlener het TTP.NL-keurmerk van het Electronic Commerce Platform Nederland voeren.

-De route zonder keurmerk betekent dat een certificatiedienstverlener een aanvraagformulier invult en vervolgens bij OPTA indient. OPTA controleert aan de hand daarvan of de aanvrager aan de wettelijke eisen voldoet.

Wanneer een certificatiedienstverlener geregistreerd is bij OPTA wordt aan de wettelijke vereisten voldaan. Dit betekent echter niet dat OPTA instaat of aansprakelijk is voor de feitelijke kwaliteit van een certificatiedienstverlener. Na registratie ziet OPTA erop toe of de certificatiedienstverlener aan de eisen van de wet blijft voldoen.

Voor meer informatie over elektronische handtekeningen zie: ECP

Geactualiseerd: vrijdag 24 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.