Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Pas op voor spookfacturen voor domeinnaam

door Jeanet Woldring

Ook een factuur ontvangen van NL Domein Host en/of Domeinhost Nederland?  De facturen zijn zogenaamde ´spookfacturen´ en het advies luidt BETAAL DEZE NIET!

Factuur niet betalen en fraude melden

Al in 2014 kwamen bij SIDN signalen binnen over facturen afkomstig van de bedrijven NL Domein Host en/of Domeinhost Nederland. De laatste tijd duiken ze opnieuw op, weten we uit eigen ervaring. SIDN raadt iedereen die een factuur van het bedrijf NL Domein Host en/of Domeinhost Nederland ontvangt deze niet te betalen. Het is verstandig direct een klacht in te dienen bij  het Steunpunt Acquisitiefraude via Fraudemeldpunt.nl. Ze adviseren bij je klacht ook een kopie van de factuur mee te sturen. Door de klachten te bundelen kan het Steunpunt de fraude sneller bestrijden. Lees ook Weer spookfactuur NL Domeinhost.

Wat doen NL Domein Host en Domeinhost Nederland?

De bedrijven versturen facturen voor een zogenaamd geleverde dienst, waarbij het veelal gaat om domeinnaamregistraties. Onderaan, in de kleine letters, lees je dat het om een offerte gaat, niet om een factuur. Hun handelsnaam en website suggereren bovendien dat uitingen afkomstig zijn van een leverancier van domeinnaamregistratiediensten (registrar).

Waarom geen actie van SIDN?

Helaas kan SIDN geen juridische stappen ondernemen tegen deze ondernemingen, omdat NL Domein Host en Domeinhost Nederland geen registrar van SIDN zijn of gebruik maken van hun bedrijfsnaam of logo’s.

spookfactuur.PNG

Voorbeeld spookfactuur (klik op afbeelding voor vergroting) 

Voorbeeld van een gedupeerd bedrijf

De eigenaar van motorsloten.eu een e-commerce bedrijf dat in sloten voor tweewielers handelt geeft aan ooit de dupe te zijn geweest van de praktijken van een fraudeleuze domeinnaamhandelaar.

“We waren waarschijnlijk een van de eersten die een dergelijke spookfactuur voor domeinnamen kregen. Deze is door een goed oplettende werknemer gewoon betaald. Het bedrag was weliswaar niet erg hoog, maar je voelt je belazerd! Om het geld terug te halen is lastig en kostbaar. Wel hebben we melding gedaan van acquisitiefraude bij de fraudehelpdesk en de politie. We proberen ons te behoeden voor dit soort praktijken. Onze werknemers worden hier goed over geïnstrueerd om dergelijke voorvallen te voorkomen.”

Zo kun je zien dat het dievengilde met nieuwe frauduleuze tactieken ook voorzichtige bedrijven, zoals motorsloten.eu kunnen oplichten.

“We krijgen dagelijks email en telefoon van louche bedrijven uit binnen- en buitenland. Zo proberen ons regelmatig te belazeren. Je moet niet alleen opletten dat je in een of andere "nieuwe" list trapt. Het kost ook veel tijd en moeite om alles af te wimpelen. Soms zijn het ook gewoonweg tactieken die weliswaar onethisch zijn, maar an sich niet per se strafbaar zijn, zoals domeinnamen die lijken op die van ons aan te bieden tegen een hoog bedrag. Ze chanteren je dan een beetje om de domeinnaam te kopen anders gaat die naar de concurrent”

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Navigatie