Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Philips met internet uit de stekkerdoos

Leestijd: 3 minuten

Philips introduceert internet uit het stopcontact. Het is niet de eerste keer dat internet uit het stopcontact wordt aangekondigd als toepassing voor draadloze netwerken. Ondermeer Nuon deed hier enkele jaren geleden proeven mee, maar door problemen met de snelheid en veiligheid werd hier geen vervolg aan gegeven. Inmiddels is 'internet via de stekkerdoos' aanzienlijk sneller geworden, terwijl de problemen met de privacy zijn opgelost. Alleen de prijs zou nog een belemmering kunnen zijn.

Draadloos internet is een grote hype. Even een netwerkje opzetten en u kunt in de tuin of in bed internetten. Draadloos heeft echter ook beperkingen: het bereik en de stabiliteit van de verbinding is vaak de bottleneck van het systeem.

Powerline Communication (PLC) geldt sinds kort als een volwaardig alternatief voor al dan niet draadloze netwerken. Internet kan gemakkelijk via het stroomnet in elke kamer komen. Volgens Philips is de installatie hiervan veel eenvoudiger dan de aanleg van een draadloos WiFi-netwerk. Internet via het stopcontact heeft geen last van een slecht bereik, bijvoorbeeld als gevolg van vloerverwarming of siertegels in een muur.

De installatie beperkt zich tot het aansluiten van zogenoemde ethernet-adapters. Een adapter die als zender dient, moet met de ADSL- of kabelrouter worden verbonden. Vervolgens moet een tweede adapter, de ontvanger, tussen het stopcontact en de pc worden gezet. Behalve een computer kan dit ook een ander apparaat met een ethernet-aansluiting zijn, zoals een printer, scanner, tv of spelcomputer. Desgewenst is het mogelijk in elke kamer waar internet nodig is, zo'n ontvanger te plaatsen.

Een starterspakket (85 Mbps) van Philips met twee adapters kost 129 euro, terwijl elke extra adapter 69 euro kost. Het systeem is plug & play. Je steekt een adapter in het stopcontact en het netwerk is geïnstalleerd. Installatieproblemen zoals het verkeerd instellen van een IP-adres behoren daardoor tot het verleden. De gebruiker hoeft immers niets te configureren. Qua downloadsnelheid is 'internet uit het stopcontact' volledig opgewassen tegen draadloze netwerken. Alleen voor de verspreiding van hoge-definitie-video is de techniek nog te langzaam, maar dat kan in de toekomst veranderen.

Philips denkt hiermee een nieuwe markt te kunnen openbreken van computergebruikers die het opzetten van een draadloos WiFi-netwerk te ingewikkeld vinden, maar wel overal in huis snelle breedband willen hebben. Bovendien kan deze techniek aanvullend worden gebruikt op een draadloos netwerk, als bepaalde delen van de woning geen (goed) bereik hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk op de zolder een Powerline te installeren, terwijl elders in huis het draadloos netwerk wordt gebruikt. Omdat er geen nieuwe draden nodig zijn, is Powerline ook een snel en goedkoop alternatief voor traditionele vaste netwerken met netwerkkaarten en kabels. Behalve Philips bieden ook leveranciers als Devolo en Netgear ethernet-adapters aan.

Bron: Telegraaf

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie