Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Prijssnelheidstest januari 2016

door Anniek Kruijer Leestijd: 6 minuten

Bijna alle Nederlanders hebben toegang tot internet, maar dat is niet bij iedereen even snel. Wie in het buitengebied woont, moet soms veel geduld hebben een filmpje te bekijken of te downloaden. Hoeveel keuze heb jij als je wilt overstappen naar een andere provider en wel snel internet wilt? 

Oplossing voor snel internet in buitengebieden

Grote kans dat je voor een downloadsnelheid van 30 Mbps uit minder dan drie providers kunt kiezen. Slechts 23 procent van de Nederlanders heeft de keuze uit meer. De Consumentenbond vindt dat te weinig en pleit daarom voor meer concurrentie tussen internetproviders. In de grote steden en buiten de bebouwde kom is de situatie nog zorgelijker. KPN kondigde in november al aan te komen met vast internet via 4G voor inwoners van buitengebieden. Afgelopen maand liet ook T-Mobile weten een proef te starten. Een eerste stap in de goede richting voor consumenten in deze regio's. Maar wat als je alleen snel internet via kabelprovider Ziggo kunt krijgen en je vindt dat te duur?

Kamp wil openstelling Ziggo-netwerk

Momenteel moet alleen KPN het mogelijk maken voor concurrenten als Tele2 en Vodafone om diensten aan te bieden via zijn vaste netwerk. Het Ziggo-netwerk, dat landelijke dekking kreeg na de overname door UPC, hoeft dat niet. De overheid pleit al langer voor het openstellen van het Ziggo-netwerk, maar dat bleek niet mogelijk te zijn onder de bestaande Europese regels. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelde bovendien dat het technisch lastig is om het Ziggo-netwerk ook open te stellen.

Toch wil Kamp dit mogelijk maken. "Wij zijn het enige land in Europa waar twee compleet dekkende, volwaardige netwerken zijn, en we doen er niemand kwaad mee als we dat op een goede manier regelen", zei hij op 9 december tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De minister wil het liefst medewerking ontvangen vanuit Europa om het openstellen van het Ziggo-netwerk onder de huidige regels mogelijk te maken, maar is bang dat dat weer niet zal lukken. Daarom wil Kamp het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Raad, in de eerste helft van 2016, gebruiken om aan te dringen op nieuwe regels die het alsnog mogelijk maken om beide netwerken te openen voor concurrentie.

Volgens de minister heeft de Europese Commissie al gevraagd om te onderzoeken of het Ziggo-netwerk technisch kan worden klaargemaakt voor het toelaten van concurrenten. Dat ziet Kamp als een gunstig voorteken.

Postcodecheck

Wil jij weten welke providers bij jou thuis internet leveren? Doe de postcodecheck. Maar check voor je overstapt eerst nog even wie op 8 januari de hoogste prijs/snelheidsscore haalden.

prijssnelheid-januari-2016.jpg

Internet

In de top-3 van internetpakketten stoot Tele2 met het Internet Basis pakket Telfort van de eerste positie. Voor 255 euro krijg je een pakket met een maximale snelheid van 50/5 Mbps. Fiber komt nieuw binnen op plek drie met Internet 80 Mbps. Zowel bij Telfort als Fiber krijg je een snelheid van 80/8 Mbps. Toch is Fiber ruim 50 euro duurder dan Telfort. 

Internet en Bellen

Binnen de categorie Internet en Bellen handhaven Tele2 en Telfort hun posities. Stipte komt nieuw binnen op plek drie met One Internet + Bellen 100 Mb.

Internet en Televisie

De categorie Internet en Televisie is nieuw toegevoegd aan de prijssnelheidstest. Een vaste telefoon lijn wordt tegenwoordig niet vaak meer gekozen, omdat consumenten bezitten over een mobiele telefoon. Daarom zijn Internet + TV pakketten in trek. Ziggo staat bovenaan met het Connect & Play Complete. Provider Tele2 volgt met Internet Basis & TV Light (tot 50Mb/s) en sluit de top-3 af met Internet Basis en TV Basis.

Alles-in-1

De Alles-in-1 categorie is ongewijzigd. Ziggo blijft staan op de eerste en tweede plek. De jaarprijs van beide pakketten is wel gedaald ten opzichte van de vorige maand. De activatiekosten zijn namelijk deze maand gratis. Stipte staat op plek drie met het Family 100 Mb pakket. 

De rangorde is gebaseerd op de peildatum van 8 januari 2015. De kolom met de rode en groene pijlen geeft aan of de actuele score stijgt of daalt ten opzichte van de vorige maand. Het icoon met twee horizontale zwarte strepen betekent dat het een ongewijzigde situatie is ten opzichte van vorige maand. De pakketten met een geel blokje zijn nieuwe binnengekomen.

Internet
Provider Pakketnaam Prijs 1e jaar Snelheid Mbps Prijs/snelheid
1 Internet Basis € 255,00 50 / 5
2

 

Internet Extra

€ 366,00

80 / 8

3 Internet 80 Mbps € 419,30 80 / 8
Internet & bellen
Provider Pakketnaam Prijs 1e jaar Snelheid Mbps Prijs/snelheid
1

Internet Basis en Bellen 12 mnd

€ 255,00 50 / 5
2

Internet Extra en Vast bellen

€ 369,35 80 / 8
3     

One Internet + Bellen 100 Mb

€ 564,35 100 / 10
Internet & tv
Provider Pakketnaam Prijs 1e jaar Snelheid Mbps Prijs/snelheid
1 Connect & Play Complete 12 mnd € 560,70 120 / 20
2 Internet Basis & TV Light (tot 50Mb/s) 12 mnd € 345,00 50 / 5
3 Internet Basis en TV Basis  € 363,00 50 / 5
                                                                                               Internet, bellen & tv
Provider Pakketnaam Prijs 1e jaar Snelheid Mbps Prijs/snelheid
1 Alles-in-1 Connect & Play Max € 653,40 200 / 20
2 Alles-in-1 Connect & Play Complete € 569,40 120 / 12
3     Family 100 Mb € 624,35 100 / 10

De prijssnelheidsscore is een combinatie van de maximaal haalbare snelheid, zoals aangegeven door de provider en de prijsinformatie afkomstig van Internetten.nl. Een groene balk is de hoogst haalbare score voor een abonnement, dat betekent de beste verhouding tussen prijs en snelheid. Tijdens de test worden glasvezel pakketten en tweejarige pakketten niet meegenomen. 

De genoemde internetsnelheid

De in de prijssnelheidsscore genoemde snelheid is de maximale snelheid van het abonnement. Daarmee wordt de hoogst haalbare snelheid onder ideale omstandigheden bedoeld. Dit hoeft echter niet de praktische snelheid te zijn. Internetproviders vermelden sinds 2013 gelukkig ook de te verwachten snelheid. Dat is destijds afgesproken met de overheid en vastgelegd in de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden.

Geactualiseerd: woensdag 5 augustus 2020

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.