Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten maandag vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Providers moeten normale, minimale en maximale internetsnelheden melden

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 2 minuten


Speedtest-4-8-2017.jpgProviders moeten aan hun klanten de juiste informatie geven over de aangeboden internetsnelheden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft daarvoor regels opgesteld waarin staat wat een normale, minimale en maximale internetsnelheid is en aan welke basisvereisten snelheidsmetingen van klanten moeten voldoen.

Minimale, normale en maximale internetsnelheden

Naast het vermelden van maximaal haalbare snelheden, zoals providers nu allemaal doen, moeten ze ook de normale en minimaal gegarandeerde snelheid vermelden. Dat is het voorstel voor de nieuwe beleidsregel. Iedereen kan tot en met vrijdag 20 oktober 2017 een reactie geven op de ontwerp-beleidsregel.

Europese regels voor netneutraliteit

Volgens de Europese regels voor netneutraliteit moeten internetaanbieders transparant zijn over wat ze in het contract met een klant afspreken, bijvoorbeeld over welke maximumsnelheid een aanbieder kan leveren en welke snelheid een consument normaal gesproken kan verwachten. ACM ziet erop toe dat internetaanbieders deze regels naleven.

Voorlopig meetsysteem

We schreven vorig jaar dat ACM aan een meetsysteem werkte in samenwerking met Measurement Lab. Daar kun je de download- en uploadsnelheid meten van je internetverbinding. Tweakers weet te melden dat die ontwikkeling eind 2016 stopte. Vervolgens koos de toezichthouder ervoor om zich aan te sluiten bij het certificeringsprogramma van Berec, de Europese koepelorganisatie van toezichthouders. Het is niet bekend wanneer de Berec de definitieve versie van regels voor een Europees meetsysteem publiceert. Consuwijzer verwijst consumenten overigens nog wel naar de snelheidstest van Measurement Lab.

Benieuwd welke internetsnelheid jij hebt op jouw adres?

In onze internetvergelijking kun je je voorkeur aangeven voor de gewenste downloadsnelheid. De beschikbaarheid is afhankelijk van je postcode.

Speedtest

Wil je weten welke internetsnelheid jij nu hebt op jouw adres? Test en vergelijk je internetsnelheid met de speedtest

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: Peter ()

Een vraag KPN heeft per 1.7.2018 haar internettarieven verhoogd in mijn geval met EUR 2,50 per maand.
Tot 1.7. was mijn abonnement internetsnelheid 40 down 4 up na 1.7. 50 down en 5 up de prijsverhoging werd gedaan onder het mom "zo kunnen wij blijven investeren in on ze producten en dienstverlening" De maximaal haalbare snelheid op mijn adres is echter maar 39 mbit/s down. Heeft KPN het recht om de tarieven te verhogen terwijl er voor mij geen enkel voordeel is?

Opmerking van de redactie op 03-08-2018
KPN heeft het recht om de prijzen te verhogen. Als u nog in een lopend contract zat, kon u wel kosteloos opzeggen binnen een maand nadat u hierover geïnformeerd was. Voor meer informatie over uw rechten en plichten verwijs ik u graag door naar Consuwijzer: https://www.consuwijzer.nl/telecom-post/contracten-voorwaarden/aanbieder-telefonie-internet-televisie-verandert-prijzen-of-algemene-voorwaarden

Heeft u een contract voor onbepaalde tijd, dan kunt u ook gebruik maken van onze vergelijking om te kijken of er een goedkoper pakket voor u is.
Geplaatst door: Wim ()

Voor de minimun en maximum snelheid is de techniek nog altijd bepalend zeker op het dsl netwerk.
Je kan wel een 200 Mb abonnement af nemen maar als de lijn om welke reden dan ook maar 20Mb kan leveren is dat het minimum en meteen ook het maximum. Je betaald in feite voor de aansluiting en dan voor de haalbare snelheid binnen het maximum bepaald door je contract.

Geplaatst door: Olaf ()

Wat ik me afvroeg, is er op dit moment eigenlijk al bepaalde minimum snelheid die providers moeten leveren? Of zijn zenu vrij om met een maximum snelheid te adverteren en vervolgens daar slechts een fractie van te leveren?

Opmerking van de redactie op 11-10-2017
Nee, providers zijn niet verplicht al een bepaalde minimum snelheid te leveren.

Er mag echter geen 'significante discrepantie' bestaan tussen de werkelijke prestaties van de internettoegangsdienst ten aanzien van snelheid en de prestaties die de provider heeft aangegeven in zijn contracten. Is dat wel het geval, dan wordt dat beschouwd als een tekortkoming.

Dit moet je kunnen aantonen aan de hand van een door de toezichthouder gecertificeerd toezichtsmechanisme. Zoals we in het bericht vermelden, is een dergelijk gecertificeerd meetsysteem er nog niet op het moment van vaststelling van deze beleidsregel.

Dat er nog geen gecertificeerd meetsysteem is, betekent niet dat je geen metingen van je internetsnelheid kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld via https://www.internetten.nl/speedtest.

Naar het oordeel van de ACM mag de gemeten snelheid nooit onder de minimumsnelheid liggen, behalve als de situatie zoals beschreven in artikel 7.1a van de Telecommunicatiewet zich voordoet. Nogmaals: het is nog een ontwerp beleidsregel.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie