Providers moeten normale, minimale en maximale internetsnelheden melden

door Anniek Kruijer (2 reacties)


Speedtest-4-8-2017.jpgProviders moeten aan hun klanten de juiste informatie geven over de aangeboden internetsnelheden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft daarvoor regels opgesteld waarin staat wat een normale, minimale en maximale internetsnelheid is en aan welke basisvereisten snelheidsmetingen van klanten moeten voldoen.

Minimale, normale en maximale internetsnelheden

Naast het vermelden van maximaal haalbare snelheden, zoals providers nu allemaal doen, moeten ze ook de normale en minimaal gegarandeerde snelheid vermelden. Dat is het voorstel voor de nieuwe beleidsregel. Iedereen kan tot en met vrijdag 20 oktober 2017 een reactie geven op de ontwerp-beleidsregel.

Europese regels voor netneutraliteit

Volgens de Europese regels voor netneutraliteit moeten internetaanbieders transparant zijn over wat ze in het contract met een klant afspreken, bijvoorbeeld over welke maximumsnelheid een aanbieder kan leveren en welke snelheid een consument normaal gesproken kan verwachten. ACM ziet erop toe dat internetaanbieders deze regels naleven.

Voorlopig meetsysteem

We schreven vorig jaar dat ACM aan een meetsysteem werkte in samenwerking met Measurement Lab. Daar kun je de download- en uploadsnelheid meten van je internetverbinding. Tweakers weet te melden dat die ontwikkeling eind 2016 stopte. Vervolgens koos de toezichthouder ervoor om zich aan te sluiten bij het certificeringsprogramma van Berec, de Europese koepelorganisatie van toezichthouders. Het is niet bekend wanneer de Berec de definitieve versie van regels voor een Europees meetsysteem publiceert. Consuwijzer verwijst consumenten overigens nog wel naar de snelheidstest van Measurement Lab.

Benieuwd welke internetsnelheid jij hebt op jouw adres?

In onze internetvergelijking kun je je voorkeur aangeven voor de gewenste downloadsnelheid. De beschikbaarheid is afhankelijk van je postcode.

Speedtest

Wil je weten welke internetsnelheid jij nu hebt op jouw adres? Test en vergelijk je internetsnelheid met de speedtest

Anniek Kruijer

Content marketeer
Anniek Kruijer
Ik ben Anniek, medewerker van Bencom. Met de artikelen op Internetten.nl wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van internet, vaste telefonie en televisie. Mocht je vragen hebben of gewoon willen reageren op dit artikel doe dat dan vooral hieronder.

Reacties (2)

Geplaatst door: Wim

Voor de minimun en maximum snelheid is de techniek nog altijd bepalend zeker op het dsl netwerk.
Je kan wel een 200 Mb abonnement af nemen maar als de lijn om welke reden dan ook maar 20Mb kan leveren is dat het minimum en meteen ook het maximum. Je betaald in feite voor de aansluiting en dan voor de haalbare snelheid binnen het maximum bepaald door je contract.

Geplaatst door: Olaf

Wat ik me afvroeg, is er op dit moment eigenlijk al bepaalde minimum snelheid die providers moeten leveren? Of zijn zenu vrij om met een maximum snelheid te adverteren en vervolgens daar slechts een fractie van te leveren?

Opmerking van de redactie op 11-10-2017
Nee, providers zijn niet verplicht al een bepaalde minimum snelheid te leveren.

Er mag echter geen 'significante discrepantie' bestaan tussen de werkelijke prestaties van de internettoegangsdienst ten aanzien van snelheid en de prestaties die de provider heeft aangegeven in zijn contracten. Is dat wel het geval, dan wordt dat beschouwd als een tekortkoming.

Dit moet je kunnen aantonen aan de hand van een door de toezichthouder gecertificeerd toezichtsmechanisme. Zoals we in het bericht vermelden, is een dergelijk gecertificeerd meetsysteem er nog niet op het moment van vaststelling van deze beleidsregel.

Dat er nog geen gecertificeerd meetsysteem is, betekent niet dat je geen metingen van je internetsnelheid kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld via https://www.internetten.nl/speedtest.

Naar het oordeel van de ACM mag de gemeten snelheid nooit onder de minimumsnelheid liggen, behalve als de situatie zoals beschreven in artikel 7.1a van de Telecommunicatiewet zich voordoet. Nogmaals: het is nog een ontwerp beleidsregel.

Reageren

 • *
   
 • *
  Je e-mailadres wordt niet getoond op de website, en je ontvangt geen ongevraagde e-mail
   
 •  
  optional