Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Providers moeten normale, minimale en maximale internetsnelheden melden

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten


Speedtest-4-8-2017.jpgProviders moeten aan hun klanten de juiste informatie geven over de aangeboden internetsnelheden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft daarvoor regels opgesteld waarin staat wat een normale, minimale en maximale internetsnelheid is en aan welke basisvereisten snelheidsmetingen van klanten moeten voldoen.

Minimale, normale en maximale internetsnelheden

Naast het vermelden van maximaal haalbare snelheden, zoals providers nu allemaal doen, moeten ze ook de normale en minimaal gegarandeerde snelheid vermelden. Dat is het voorstel voor de nieuwe beleidsregel. Iedereen kan tot en met vrijdag 20 oktober 2017 een reactie geven op de ontwerp-beleidsregel.

Europese regels voor netneutraliteit

Volgens de Europese regels voor netneutraliteit moeten internetaanbieders transparant zijn over wat ze in het contract met een klant afspreken, bijvoorbeeld over welke maximumsnelheid een aanbieder kan leveren en welke snelheid een consument normaal gesproken kan verwachten. ACM ziet erop toe dat internetaanbieders deze regels naleven.

Voorlopig meetsysteem

We schreven vorig jaar dat ACM aan een meetsysteem werkte in samenwerking met Measurement Lab. Daar kun je de download- en uploadsnelheid meten van je internetverbinding. Tweakers weet te melden dat die ontwikkeling eind 2016 stopte. Vervolgens koos de toezichthouder ervoor om zich aan te sluiten bij het certificeringsprogramma van Berec, de Europese koepelorganisatie van toezichthouders. Het is niet bekend wanneer de Berec de definitieve versie van regels voor een Europees meetsysteem publiceert. Consuwijzer verwijst consumenten overigens nog wel naar de snelheidstest van Measurement Lab.

Benieuwd welke internetsnelheid jij hebt op jouw adres?

In onze internetvergelijking kun je je voorkeur aangeven voor de gewenste downloadsnelheid. De beschikbaarheid is afhankelijk van je postcode.

Speedtest

Wil je weten welke internetsnelheid jij nu hebt op jouw adres? Test en vergelijk je internetsnelheid met de speedtest

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.