Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten maandag vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Scholen nog zoekende: switchen naar ADSL?

Leestijd: 3 minuten

Scholenmarkt open voor internetaanbieders, verschuiving van kabel naar ADSL.

Eén vijfde van alle scholen is overgestapt van hun oude provider naar een andere internetprovider. 36% van de basisscholen en 61% van de scholen voor voortgezet onderwijs overweegt de overstap naar een andere aanbieder in de loop van dit jaar te maken. Tot en met 31 december 2003 waren vrijwel alle scholen op internet aangesloten via nl.tree, een samenwerkingsverband van Nederlandse kabelmaatschappijen. Van de scholen die zijn overgestapt naar een andere aanbieder kiest de helft nu voor ADSL.

Dit zijn de uitkomsten van een onderzoek van TNS NIPO dat zij op verzoek van het onafhankelijk platform ISPwijzer de afgelopen weken onder scholen deed. ISPwijzer is opgericht door Stichting Ict op School en Stichting Kennisnet met het doel scholen advies en ondersteuning bij het selecteren, inkopen, gebruiken en beheren van internetvoorzieningen te geven. De website bevat ondermeer een Online Tool voor ISP Selectie, met daarin alle aanbieders die de Kwaliteitsregeling hebben onderschreven.

De staatssecretaris van OCW heeft het centrale contract voor het onderwijs per 31 december 2003 beëindigd. Doel hiervan was het creëren van een open markt voor internet in het onderwijs en het geven van verantwoordelijkheid voor scholen in de keuze voor een Internet Service Provider. Met ingang van dit jaar kunnen scholen zelf een provider kiezen. Het geld dat het ministerie van OCW eerder aan nl.tree betaalde voor de centrale aansluiting gaat nu direct naar de scholen.

Wat hebben de scholen inmiddels gekozen?
Van alle scholen heeft 79% eind 2003 een overeenkomst gesloten met hun oude aanbieder nl.tree. Zij maken gebruik van een van de speciale actiepakketten van nl.tree voor heel 2004 of zij hebben gekozen voor de overgangsregeling die nl.tree met OCW is overeengekomen. Deze regeling geeft scholen tot de zomervakantie de tijd om een definitieve keuze te maken, zonder het risico te lopen dat hun internetverbinding tijdelijk uit de lucht is. Een derde van de basisscholen en bijna de helft van de scholen voor voortgezet onderwijs heeft voor de overgangsregeling gekozen. Van de scholen die per 1 januari zijn overgestapt naar een nieuwe ISP koos bijna de helft voor KPN (KPN, XS4ALL, Planet Internet, Het Net).

Volgens  Webwereld vindt nl.tree de cijfers onduidelijk en beschouwt deze bovendien als concurrentiegevoelige informatie. Overigens loopt de rechtszaak nog die tegen KPN aangespannen werd vanwege het aanbod van gratis internet.

Scholen die via ISPwijzer wijzer zijn geworden en willen switchen, wijst Internetten.nl ook graag op onze Internetwijzer en aanmeldservice voor ADSL én kabel!

Geactualiseerd: donderdag 6 augustus 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie