Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Servers in EU verbruiken voor 6 miljard euro stroom

Leestijd: 1 minuut

Servers slokken 1,5% op van het totale stroomverbruik in de Europese Unie. Dat wil zeggen 40 TWh per jaar, ofwel voor ongeveer 6 miljard euro aan elektriciteit. Wereldwijd gebruiken servers 123 TWh per jaar.* Dat schrijft nieuwsbureau Energeia op grond van cijfers van het Oostenrijkse Energie Agentschap, in samenwerking met onder meer IBM, Sun Microsystems en de universiteit van Karlsruhe.

Na televisies zijn servers volgens het onderzoek de meest energieslurpende apparaten. Uit de analyse blijkt verder dat het elektriciteitsverbruik van servers in de periode 2000-2005 is verdubbeld en dat dat in de komende vijf jaar (2006-2011) nog eens gebeurt als er niet wordt ingegrepen.

Er zijn echter diverse mogelijkheden om deze trend te keren en een jaarlijkse besparing tot 50 à 60% te bewerkstelligen, zo blijkt uit de studie. Voorbeelden van energiezuinige maatregelen zijn verbetering van de koeling en het gebruik van energie-efficiënte hardware. Ook het samenvoegen van verschillende kleinere servers tot één grote is volgens de onderzoekers een mogelijkheid om flink op het energieverbruik en op de energierekening te besparen.

* Ter vergelijking: In 2005 verbruikte Nederland 104 TWh elektriciteit. 

Geactualiseerd: donderdag 29 maart 2018
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie