Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

SIDN: Test of u klaar bent voor DNSSEC

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

SIDN heeft een applicatie ontwikkeld waarmee u kunt testen of u gereed bent voor het valideren van DNSSEC-handtekeningen. In een paar seconden kunt u testen of de DNS resolver die uw computer gebruikt het DNSSEC-protocol ondersteunt, waardoor u beter beveiligd bent.

Wat is DNSSEC?
SIDN zegt het zo: 'DNS (Domain Name System) is de schakel tussen mens en machine. U typt een url in als u naar een website wilt, maar uw webbrowser heeft een zogenaamd IP-adres (een cijfercombinatie) nodig om de betreffende website te kunnen bereiken. Om dat IP-adres te achterhalen, gebruikt uw webbrowser het DNS (-protocol). Je kan zeggen dat het DNS het 'telefoonboek' van internet is. Als er gerommeld wordt met het DNS, bijvoorbeeld door kwaadwillenden, kunt u ongewild op de verkeerde webserver terechtkomen met alle gevolgen van dien. DNSSEC is een uitbreiding op het DNS-protocol, bedoeld om dit soort misbruik te detecteren en zodoende te voorkomen. Met DNSSEC wordt uw DNS beter beveiligd.' 

Aanleiding
Nadat SIDN in 2010 de .nl-zone gesigneerd heeft met DNSSEC zal in 2011 de tweede fase geïmplementeerd worden. Dit bestaat uit het bieden van de mogelijkheid om de zogeheten trust-anchors van gesigneerde .nl-domeinnamen op te nemen in de .nl-zone. Deze stap is nodig om de keten goed te laten werken. 

Een ander belangrijk onderdeel in de tweede fase is het stimuleren van het gebruik van DNSSEC door Internet Service providers (ISP) en internetgebruikers. Naast dat ISP’s gesigneerde domeinnamen aan kunnen gaan bieden, moeten zij ook hun DNS resolvers geschikt maken, en zorgen dat de firmware (modem, router) geschikt is. Dan pas profiteert de hele keten van de veiligheid die DNSSEC biedt.

DNSSEC-test
Met de door SIDN ontwikkelde test kunt u heel eenvoudig zien of u DNSSEC actief gebruikt. Resulteert de test in een groene ‘V’, dan betekent dit dat u ‘DNSSEC ready’ bent. Oftewel, de DNS resolver van uw ISP en uw modem of router ondersteunen DNSSEC. Resulteert de test in een rode ‘X’, dan wordt het nog niet ondersteund. In dit geval kunt u contact opnemen met uw ISP, zo adviseert SIDN.

DNSSEC is nog lang geen gemeengoed. Onder andere door deze test wil SIDN een beweging stimuleren en de vraag ernaar vergroot. Zo zullen steeds meer providers DNSSEC gaan ondersteunen. Gezamenlijk wordt zo toegewerkt naar een veiliger internet.
 

Geactualiseerd: donderdag 23 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.