Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

SIDN treedt op tegen misbruik Whois

Leestijd: 3 minuten

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) heeft klachten ontvangen over mogelijk misbruik van de Whois-gegevens, bijvoorbeeld voor direct marketing activiteiten. Op dit moment worden deze klachten onderzocht en als deze gegrond blijken, zal SIDN tegen misbruikers optreden. 
 
De laatste tijd heeft SIDN veel voorlichting verstrekt over het juiste gebruik van de Whois, waar o.a. gevonden kan worden door wie een domeinnaam is geregistreerd.  SIDN heeft het afgelopen jaar de nodige maatregelen getroffen om de Whois-gegevens tegen misbruik te beschermen. Zo kunnen er sinds 29 januari 2003 niet meer dan 15 maal per dag gegevens uit de Whois opgevraagd worden. Voordien bedroeg het aantal bevragingen 500 per IP-adres per dag. De limitering is gedaan ter voorkoming van oneigenlijk gebruik. Aangezien de Whois persoonsgegevens bevat, is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP)  hierop van toepassing. In de WBP stelt de Nederlandse wetgever strikte en dwingende regels omtrent de verwerking en het gebruik van persoonsgegevens. 

Behalve belangen van privacybescherming bestaan er echter ook andere legitieme redenen om bepaalde (domeinregistratie)gegevens openbaar toegankelijk te houden:
- het oplossen van technische problemen in verband met de werking van het internet;
- het kunnen aanvragen van (nog niet geregistreerde) .nl-domeinnamen;
- de bescherming van intellectuele eigendomsrechten; en
- het voorkomen en bestrijden van illegale en schadelijke inhoud op het internet.  
  
In een brede maatschappelijke discussie is de Nederlandse internetgemeenschap tot een belangenafweging gekomen tussen enerzijds het behoud van het openbare karakter van de Whois en anderzijds een bescherming tegen oneigenlijk gebruik van de Whois door een limitering van het gebruik naar redelijkheid.  

Zolang op een juiste wijze gebruik wordt gemaakt van het register, hoeft de beperking op de raadpleging van de Whois geen problemen op te leveren, want:
- het openbare karakter van de Whois wordt door de restrictie niet aangetast.
- de Whois-restrictie beperkt niet de algemene beschikbaarheid van de Whois-informatie. Voor een onbeperkt publiek blijft deze informatie opvraagbaar. Wat de restrictie beperkt, is het aantal opvragingen vanaf één IP-adres;
- het controleren van beschikbaarheid van een .nl-domeinnaam voor registratie blijft met behulp van de 'Is'-functie gewoon onbeperkt mogelijk.
 
Deelnemers van SIDN  kunnen overigens een ontheffing krijgen voor de Whois-beperking. Deze ontheffing is uitdrukkelijk bedoeld voor de eigen, interne activiteiten van de Deelnemers. Bijvoorbeeld om te controleren of bij een verhuizing of wijziging domeinnaamhouder de juiste houder het registratiecontract heeft ondertekend.  
 
SIDN vindt het onacceptabel dat de Whois wordt gebruikt voor andere doeleinden dan aangegeven in de WBP-regeling. Indien SIDN op de hoogte gesteld wordt van mogelijk misbruik (bijvoorbeeld voor direct marketing) van de Whois, zal SIDN de klachten grondig onderzoeken. Daarbij zullen de betrokken partijen uiteraard gehoord worden. Bij bewezen misbruik zal SIDN optreden tegen de misbruikers.  
 
SIDN is overigens niet het instituut waar men terecht kan met klachten over bijvoorbeeld spam. Wie een sterk vermoeden heeft dat een partij de Whois-gegevens van SIDN gebruikt voor illegale doeleinden, kan de Stichting op de hoogte stellen via juridisch@sidn.nl

Geactualiseerd: woensdag 6 augustus 2003
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.