Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

SIF: harde aanpak spyware nodig

Leestijd: 2 minuten

De Safe Internet Foundation constateert een sterke groei van het aantal spyware infecties. Oorzaak van de  toename is het feit  dat het versturen van advertenties met behulp van spyware steeds lucratiever wordt. De SIF, de Nederlandse belangenbehartiger voor de eindgebruiker op de digitale snelweg, pleit voor een hardere aanpak van  spyware verspreiders.

Spyware is de verzamelnaam voor software die zonder dat de gebruiker dat merkt, wordt geïnstalleerd op een computer en daarna gegevens verzameld over de gebruiker en zijn computer. De spyware geeft die gegevens via internet door aan degene die de spyware controleert.

De meest zichtbare vorm van spyware is zogenaamde ‘advertentie spyware’. Bij die vorm van spyware worden persoonlijke gegevens zoals de bezochte internet pagina’s, de leeftijd, het geslacht of het e-mail adres ongemerkt doorgestuurd. Symptoom van die spyware is dat gebruikers worden lastig gevallen met popups of andere ongewenste advertentievormen. Deze advertenties bevatten in veel gevallen erotische content die ook getoond wordt als een kind achter een geïnfecteerde pc plaatsneemt.

De spyware is vaak verpakt in een internet zoekbalk voor erotische content, in gratis software zoals KaZaA of in een programma dat je hippe email icoontjes belooft. De kans op een spyware infectie is groot bij een bezoek aan pagina’s die MP3’s, illegale software of gratis porno bevatten.

Spyware kan niet -zoals spam of virussen- zo gemakkelijk tegengehouden worden door providers. Ook verzinnen de makers steeds nieuwe manieren om verwijdering van hun software zo moeilijk mogelijk te maken. Een snelle inventarisatie heeft SIF geleerd dat voor verwijdering gemiddeld twee uur nodig is.

Door de toename van gebruikers van ‘always on’ breedband is de ‘doelgroep’ voor infecties gegroeid. En nu de strijd tegen spam wordt verhevigd zoeken malafide internet ondernemers naar nieuwe manieren om geld te verdienen, volgens SIF.

Gratis programma’s als Ad-Aware en Spybot-S&D kunnen een groot deel van de spyware detecteren en verwijderen. Voor de toekomst pleit SIF voor een hardere aanpak van  spyware verspreiders. De stichting denkt daarbij aan het afsluiten van websites waar spyware wordt verspreid, aan betere voorlichting en aan een verbod van spyware. 

Geactualiseerd: donderdag 23 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.