Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Sobervirus veroorzaakt veel extra e-mailverkeer

Leestijd: 2 minuten

CleanPort, een Nederlandse aanbieder van e-mail security diensten, ziet binnen 12 uur een opkomst van Sober.X tot 40% van het totale e-mailverkeer. Dit meldt VirusAlert op dinsdag 22 november. 

Jeroen Oostendorp van CleanPort vindt het opmerkelijk dat ook een variant van een bestaand virus weer voor zo`n explosie in e-mails kan zorgen. Dit geeft naar zijn mening goed aan dat veel fabrikanten niet beschikken over adequate zogeheten 'heuristische filtering', die direct nieuwe virussen filtert.

CleanPort filterde de nieuwe variant direct met haar zogeheten 'heuristische' scanner ProTAG. Eerder op de dag waarschuwden de Amerikaanse FBI, verschillende antivirusfabrikanten en ook het Nederlandse VirusAlert voor deze nieuwe internetworm. CleanPort verwacht dat binnen 3 werkdagen de piek zal afzwakken naar normale verhoudingen.

Het bedrijf scant de e-mail voor circa 92.000 domeinen en combineert verschillende commerciële beveiligingsproducten met de in eigen beheer ontwikkelde ProTAG-scanner. Het hoofdkantoor van het snel groeiende internetbedrijf is in Doetinchem, maar inmiddels heeft CleanPort ook kantoren in Duitsland, Engeland, Israël en Rusland.  Bedrijven en providers kunnen CleanPort dertig dagen gratis uitproberen. 

Vorige week meldde Computer Planet de signalering van de Sober.T, Sober.V en Sober.W virussen, verspreid via Engels- of Duitstalige mailtjes. Niet enkel tasten ze systemen aan en verspreiden ze zichzelf via adresboeken van e-mailprogramma's, ook weren ze de automatische updates van antivirus programma's.

Geactualiseerd: donderdag 23 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie