Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

SP wil opt-in bij Switchpoint van KPN

Leestijd: 2 minuten


De SP wil dat KPN stopt met de vernieuwde dienst Switchpoint. Zoals gemeld een dienst waarmee eenvoudig betalingen op het internet worden geregeld, bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot betaalsites of bij het online boeken van een reis. Voor het afschrijven van bedragen tot drieduizend euro heeft KPN niet meer nodig dan het telefoonnummer en het rekeningnummer van de klant. Deze klantengegevens worden verbonden aan een IP-adres om misbruik door derden te voorkomen.

Arda Gerkens, lid van de Tweede Kamer namens de SP  vindt de uitbreiding van Switchpoint met bedragen tot 3.000 euro te gevaarlijk. Aangezien huisgenoten, kinderen of de werkster zonder medeweten van de eigenaar van de telefoon aankopen kunnen doen. 

Maaike Scholten, mediavoorlichter bij KPN, vindt het voorbeeld van de frauderende huishoudster nogal vergezocht. "Zo iemand is al alleen in je huis, en kan dus toegang hebben tot geld, gironummers, creditcards en nog veel meer. Inbreken op iemands pc is dan eigenlijk een heel omslachtige methode." De dienst is volgens Scholten ook minder fraudegevoelig dan bijvoorbeeld betaling per creditcard, omdat KPN bij iedere betaling het telefoonnummer vergelijkt met het rekeningnummer en het IP-adres van de klant. KPN adviseert Switchpoint-gebruikers die hun pc-gebruik door anderen niet vertrouwen om het gebruik van cookies uit te zetten, zodat anderen niet  automatisch gebruik kunnen maken van Switchpoint-gegevens.

De SP wil van minister Brinkhorst van Economische Zaken weten of het betaalsysteem wel aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Belangrijkste bezwaar van Gerkens is dat klanten niet wordt gevraagd of ze een betaling wel via Switchpoint willen verrichten. Zij pleit dan ook voor een opt-in regeling.

KPN meent dat er bij de SP een aantal misverstanden bestaat over Switchpoint en ziet dan ook geen reden om het systeem te wijzigen. 

Geactualiseerd: donderdag 6 augustus 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie