Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Spam- en virusfilters Multikabel/Quicknet zeer goed

Leestijd: 2 minuten

De virusfilters van de meeste grote internetproviders scoren matig, maar de spamfilters zijn beter geworden. Alleen de gratis spam- en virusfilters  van Multikabel/QuickNet scoren zeer goed. Dat is de conclusie van een recent Consumentenbond-onderzoek.

De Bond heeft onlangs de spam- en virusfilters van Casema, Orange, Tele2, Tiscali, UPC, XS4ALL, Planet Internet, Het Net, @Home en Multikabel/Quicknet getest.

Bijna alle providers bieden al geruime tijd een spam- en virusfilter, waar soms €1 tot €3 per maand voor moet worden bijbetaald. Dit is niet alleen dienstverlening aan de abonnees, stelt de Consumentenbond. Providers zelf hebben ook veel last van spam en virusuitbraken omdat die veel bandbreedte en ruimte op de mailservers innemen en dat kost providers veel geld. De providerfilters controleren alle mails die op de mailserver binnenkomen. Maar een mailfilter alleen is niet genoeg: virussen kunnen ook op andere manieren op de pc binnenkomen. Een virusscanner op de pc blijft dus hoe dan ook noodzakelijk, ook bij een filter dat alle virusmails onderschept.

Virusfilters
Verspreid over de testperiode van een maand in augustus/september heeft de Bond de tien providers elk meerdere malen bestookt met verschillende virussen. Het ging om vrij nieuwe, maar ook al heel lang bestaande virussen. Opvallend noemen de onderzoekers de slechtere scores van de meeste providers. In een eerdere test (maart '06) behaalden alle tien de providers een 100% detectiescore. Nu zijn dat er maar drie: Casema, Multikabel/Quicknet en Tiscali. Zes van de tien providers laten nu zelfs meer dan 1 op de 10 virusmails door. Deze lagere scores komen vrijwel geheel voor rekening van de nieuwe virussen.

Spamfilters
In vergelijking met de laatste testronde scoren de meeste providers nu beter volgens de Bond. Vijf providers halen nu minimaal 90%, waaronder Tiscali en Orange. Opmerkelijk, omdat deze de vorige keer detectiescores van onder de 50% hadden. @Home klimt van 50% naar 83%. Negatieve uitzondering is Casema dat van elke 10 spammails er 6 doorlaat. XS4ALL doet het met 71% beter maar ook niet goed, concludeert de Bond. Een duidelijke reden voor de positieve trend hebben de onderzoekers niet. Wellicht hebben de providers steeds meer aandacht voor spamfiltering, en worden de spamfilters steeds beter en actueler.

Spam- en virusfilter bij de prijs inbegrepen?
Op onze vergelijkingssites, zoals Internetten.nl en Totaalwijzer kunt u op detailniveau (door op de naam van het pakket te klikken) én op het online aanmeldformulier terugvinden of de provider een al dan niet gratis spam- en virusfilter aanbiedt. 

Geactualiseerd: donderdag 6 augustus 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie