Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Spyware is de digitale pest van 21e eeuw

Leestijd: 3 minuten

De Safe Internet Foundation noemt spyware de digitale pest van de 21e eeuw. De belangenbehartiger constateert een sterke groei van het aantal spyware* infecties in Nederland.

De toename wordt veroorzaakt doordat het versturen van advertenties met behulp van spyware steeds lucratiever wordt. Bovendien is de ‘doelgroep’ voor infecties gegroeid doordat er steeds meer ‘always on’ breedbandgebruikers bijkomen. Nu de strijd tegen spam wordt verhevigd zoeken malafide internet ondernemers naar nieuwe manieren om geld te verdienen.

Een pc zonder updates voor windows is een makkelijke prooi voor spyware zo blijkt uit een recent praktijkonderzoek van de Safe Internet Foundation.  Tijdens het onderzoek bleken allerlei dubieuze websites spyware te installeren. De websites waar men de infecties oploopt zijn vaak websites die populaire content van twijfelachtige signatuur bevatten, zoals programma’s om software te ontdoen van beveiliging (zogenaamde cracks). Ook illegaal aangeboden mp3’s of gratis erotiek ziet men vaak terugkomen op websites die spyware proberen te installeren. Verder wordt ook met populaire gratis software zoals KaZaa of Msgplus spyware meegeïnstalleerd. Deze spyware is door een doorsnee gebruiker eigenlijk niet meer te verwijderen. 

Pc’s voorzien van de meest recente windows updates blijken echter veel minder spywaregevoelig. Gebruikers worden dan beter beschermd tegen dubieuze sites die spyware willen installeren. Een pc met Service Pack 2, de volgende grote update voor Windows XP die binnenkort publiekelijk uitkomt, blijkt de gebruiker beter te beschermen doordat agressieve popupschermen worden geblokkeerd.

Omdat spyware vaak uiterst moeilijk is te verwijderen, is voorkomen beter dan genezen. Om spyware niet te laten uitdijen zoals dat met spam is gebeurd, dient de overheid naar de mening van de SIF snel maatregelen te nemen om surfers beter te beschermen tegen allerlei websites die spyware verspreiden. De SIF denkt daarbij aan meer voorlichting en een hardere handhaving en aanscherping van de telecomwet die spyware nu onvoldoende verbiedt.

Voolopig is het ook raadzaam om als internetgebruiker zelf maatregelen te nemen. Vier goede maatregelen volgens SIF zijn: Draai regelmatig windows updates en zet het automatisch updaten aan. Als tijdens het surfen een vreemde popup verschijnt klik dan nooit op Ja, tenzij de popup van een betrouwbaar bedrijf afkomstig is. Vermijd pagina’s met gratis porno, mp3’s of cracks. Denk na bij de installatie van gratis programma’s als KaZaa.com of Smileycentral.com.

* Spyware is de verzamelnaam voor software die zonder dat de gebruiker dat merkt, wordt geïnstalleerd op een computer en daarna gegevens verzameld over de gebruiker en zijn computer. De spyware geeft die gegevens via internet door aan degene die de spyware controleert.

Geactualiseerd: donderdag 23 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie