Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Tiscali en Het Net beste inbelproviders 2004

Leestijd: 3 minuten

Tiscali is de beste analoge inbelprovider en Het Net de beste ISDN provider in 2004. Dat wil zeggen: het best bereikbaar, de beste inlogtijd en de snelste internetverbinding. TMFWeb was vorig jaar het snelst voor wie via de analoge (=gewone) telefoonlijn inbelde en Planet Internet de snelste ISDN provider. XS4All kwam minder goed uit de bus.  Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van iPing Research.

De meetcomputers van dit onafhankelijke onderzoeksbureau hebben in 2004 meer dan twee miljoen metingen uitgevoerd bij de belangrijkste Nederlandse Internet Service Providers. De metingen bestaan uit het inbellen met verschillende modems en het beoordelen op kwaliteitscriteria. Zo beoordeelt men op de bereikbaarheid van de inbelnummers, de inlogtijd op het inbelnetwerk en de snelheid van de internetverbinding.

Na weging en middeling van de meetgegevens is Tiscali Gratis er als beste uitgekomen voor de 'gewone inbellers'. Degene die via ISDN inbelde was het beste uit bij Het Net. Op de laatste plaatsen eindigden XS4ALL en InterNLnet. In onderstaande tabel staat de TOP 5 van de beste providers 'Overall':

   provider
 analoog
score    provider
ISDN
 
score 
 1  Tiscali Gratis  97.11    Het Net  99.44
 2  Tiscali Compleet  97.10    Planet Internet  98.69
 3  Wanadoo Free  96.26    Planet Internet Premium  98.66
 4  Zon  96.25    Tiscali Gratis  97.44
 5  Planet Internet  95.25    Euronet  97.88

iPing heeft het aspect van bereikbaarheid drie keer zo zwaar laten wegen als de inlogtijd. De snelheid was de zwaarstwegende factor van de kwaliteitscriteria (factor vier).

Gelet op de 'bereikbaarheid van de inbelnummers' kwam Easynet als beste uit de (analoge) bus en Concepts ICT was het best bereikbaar voor 'ISDN-ners'. Bij deze providers was de verhouding tussen het aantal inbelpogingen en het aantal keren 'in gesprek' of een ander probleem bij het opbouwen van de verbinding het gunstigst. De bereikbaarheid van de providers in 2004 was trouwens over het algemeen goed volgens iPing. 

De beste provider qua inlogtijd was Tiscali, zowel voor analoog als ISDN. De inlogtijd is de tijd die nodig is voor het opzetten van de internetverbinding. Het is de tijd, gemeten in seconden, tussen het moment van het opzetten van de verbinding (inbellen) en het moment dat er een werkende internetverbinding is waarmee bijvoorbeeld gesurft of gemaild kan worden. Het opzetten van een internetverbinding met een modem duurt aanzienlijk langer dan bij ISDN. Laatstgenoemde is op dit punt bijna 17 keer sneller. Ten opzichte van 2003 zijn de inlogtijden niet opvallend verbeterd.

De snelste analoge provider was TMFWeb en de snelste ISDN provider Planet Internet Premium. Om de daadwerkelijke snelheid van de verbinding te bepalen, werden na het stopzetten van een verbinding diverse testbestanden gedownload. De gemiddelde snelheid van ISDN (bijna 54 kbit/sec = 6,6 kbyte/sec) ligt ruim 40% hoger dan de gemiddelde snelheid van de analoge verbindingen (38 kbit/sec = 4,7 kbyte/sec).  Bij de analoge metingen was het verschil tussen de snelste (TMFWeb)  en de langzaamste (InterNLnet) ongeveer 12%. Planet Internet Premium was ruim 3 keer sneller dan Hcc!net die als langzaamste ISDN provider eindigde.

De resultaten van dit jaarlijks onderzoek worden eigenlijk steeds minder interessant, aangezien in 2004  het internet-inbelverkeer enorm gedaald is door de opkomst van breedbandinternet. Zo internetten in september j.l. 40% van de huishoudens al via de kabel of ADSL en dit percentage zal nog flink toenemen volgens deskundigen.

Klik hier voor meer informatie over de onderzoeken van iPing Research

Geactualiseerd: maandag 10 januari 2005
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie