Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

UPC met energiebesparende settopboxen

door Jeanet Woldring

Kabelbedrijf UPC heeft een programma aangekondigd voor het verlagen van het energieverbruik van settopboxen voor digitale televisie (UPC Mediaboxen). De abonnementsprijzen zullen als gevolg van deze introductie niet gewijzigd worden volgens een woordvoerder.

In samenwerking met haar leveranciers Thomson, Pace en Cisco introduceert UPC een nieuwe generatie energiebesparende ‘groene’ settop boxen en een software-update die zorgt voor energiebesparing met nieuwe en bestaande settopboxen.

Verlagen energierekening
De initiatieven passen in het Liberty Global Climate Challenge-programma, een bedrijfsbreed milieuprogramma dat is gericht op het verlagen van kooldioxide emissies. Tevens helpen deze initiatieven UPC-klanten bij het verlagen van hun energierekening. 

Het stroomverbruik van de nieuwe settopboxen is fors lager dan veel kastjes die al langer op de markt zijn; deze hebben een sluipverbruik van soms meer dan 20 Watt.

UPC’s nieuwe generatie settopboxen zullen minder dan 1 Watt in standby verbruiken, terwijl het gemiddelde verbruik (bij zowel actief gebruik als in standby) ongeveer 5,5 Watt kan worden, het niveau van bijvoorbeeld een wekkerradio. De uitrol van deze nieuwe generatie ‘groene’ boxen is van start gegaan in Zwitserland, Ierland en Polen en is gepland voor Nederland en andere landen vanaf het vierde kwartaal van 2009.

Nieuwe generatie
De nieuwe ‘groene’ kastjes van UPC zijn ontworpen om een stroomverbruik van minder dan 1 watt in stand-by te hebben. Ze verbruiken per huishouden ongeveer 5,5 Watt gemiddeld, wanneer ze 4,5 uur per dag actief zijn in de ‘eco’ mode. In 2010 zal een software-upgrade er voor zorgen dat deze settopboxen aankomende verbruikseisen gaan overtreffen. De klant kan dan een gebruiksmodus kiezen waarbij de box - wanneer hij niet wordt gebruikt - automatisch overschakelt naar de stand-by modus met een laag stroomverbruik. 

Keuze
De ‘groene’ settop boxen stellen de klant in staat zelf te kiezen tussen volledige functionaliteit, een ‘ecofunctie’ en tussen een ‘warme’ en ‘koude’ stand-by. De ‘koude’ stand-by heeft het laagste energieverbruik, maar vereist een iets langere opstarttijd (ongeveer 30 seconden) voor het tv kijken.

De drie nieuwe mediaboxen die werden aangekondigd zijn:
• De Thomson DCI6221 SD mediabox met DVR met dubbele tuner en tot 65 uur opnametijd.
• De Cisco 8485 HD mediabox met DVR met dubbele tuner en tot 140 uur opname tijd.
• De Pace DCR7111 HD mediabox.

UPC richt zich ook op het energieverbruik van bestaande settopboxen door nieuwe software toe te passen waarmee deze boxen na een periode van inactiviteit automatisch naar de stand-by modus overschakelen.
 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie