Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Vanaf 28 februari cijferdomeinnaam registreren

Leestijd: 3 minuten

Vanaf 28 februari 2008 om 12.00 uur kan iedereen een zuiver numerieke .nl-domeinnaam registreren. 

Wat is een numerieke domeinnaam? 
Een numerieke domeinnaam is een domeinnaam die uitsluitend bestaat uit cijfers, of uit cijfers met een koppelteken. Zo'n domeinnaam bestaat uit minimaal 2, en maximaal 63 tekens (.nl niet inbegrepen). Om technische redenen kan het koppelteken niet het eerste, noch het laatste teken van een domeinnaam zijn. Ook is het niet mogelijk om in een domeinnaam onder .nl twee koppeltekens na elkaar te laten voorkomen.Bijvoorbeeld: 12345.nl, 12-345.nl. Maar niet:1.nl,-1234.nl,1234-.nl.
Omdat de eerste dagen een grote toeloop wordt verwacht, heeft SIDN technische maatregelen genomen om te voorkomen dat de systemen overbelast zullen worden. Dit betekent onder meer dat aangevraagde numerieke domeinnamen pas op zaterdag 1 maart daadwerkelijk in het systeem worden gezet.

9292.nl
Van 1 tot en met 14 december 2007 organiseerde SIDN al een voorinschrijving voor de houders van merkenrechten of handelsnaamrechten. Zij konden zich tijdens deze zogenaamde sunrise-periode inschrijven op numerieke .nl-domeinnamen die een direct verband hielden met hun recht. De eerste voorinschrijving die is goedgekeurd is 9292.nl, ingeschreven door 9292.

Uitgesloten numerieke domeinnamen
Wie op 070707 geboren of getrouwd is en deze datum als domeinnaam wil gebruiken, heeft pech. Dit nummer is namelijk al aangevraagd tijdens de sunrise of staat nog geblokkeerd. Evenals de nummers 07, 0900, 112, 06-8008 of 4711 (van dat ouderwetse geurtje...) en nog zo'n 70 andere mooie nummers.

Wat kost het registreren van een numerieke domeinnaam? 
Een numerieke domeinnaam kost evenveel als een ‘gewone’ domeinnaam, er zijn verder geen extra kosten verbonden. Er bestaan echter nogal grote verschillen tussen de prijzen die hostingproviders vragen voor het aanvragen van een .nl domeinnaam. Zo zitten Yourhosting, One.com, Web-Oké en Argeweb onder of rond een tientje per jaar, terwijl NetNation Europe en Solcon twee keer zoveel vragen. Het loont om de tarieven hier te vergelijken. Kijk overigens niet alleen naar de jaarprijs, maar bijvoorbeeld ook naar de contractduur, entreekosten, aantal e-mailboxen en betrouwbaarheid van de provider. Dit laatste kunt u peilen aan de hand van de forumreacties. En ook niet onbelangrijk: hoe snel is de provider met aanvragen!
 
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een bepaalde numerieke domeinnaam krijg?
Dat is heel lastig volgens SIDN. U had in elk geval al uw domeinnaam kunnen laten voorregistreren. Dan hangt het ervan af of iemand anders die domeinnaam ook wil en of uw provider sneller is met aanvragen. Net als bij gewone domeinnamen geldt het principe: “wie het eerst komt, die het eerst maalt”. 
 
Wat kan ik doen als iemand anders een numerieke domeinnaam heeft geregistreerd die ik graag wil hebben?
Op de website van SIDN vindt u de Whois, dat is de database waarin de contactgegevens staan van de houders van alle .nl-domeinnamen. U kunt de contactgegevens van de betreffende domeinnaamhouder daar opzoeken en diegene benaderen met de vraag of u de domeinnaam over kan nemen. 

Vergelijk domeinnaam prijzen met de Domeinnaamzoeker

Geactualiseerd: woensdag 22 februari 2023
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.