Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Vanaf vandaag .nl domeinnamen open voor iedereen

Leestijd: 2 minuten

Vandaag zijn de nieuwe reglementen en regelingen van SIDN  inwerkinggetreden. Vanaf 10 uur deze ochtend is het voor aanvragers uit de hele wereld, ook voor privé-personen, mogelijk om een .nl-domeinnaam te registreren.

Tot nu toe was het registreren van een .nl domeinnaam slechts toegestaan aan Nederlandse bedrijven en organisaties. Particulieren konden alleen zogenaamde persoonsdomeinnamen registreren met drie cijfers erin. (bijvoorbeeld janjansen123.nl) Deze persoonsdomeinen zijn nooit een succes geworden bij particulieren. Er zijn nog maar 664 persoonsdomeinnamen geregistreerd tegen 815.076 bedrijfsdomeinnamen.
 
Gelijk met het nieuwe reglement voor registratie van .nl-domeinnamen, is vanaf vandaag ook de regeling voor .nl-domeinnaamarbitrage van kracht. Bedrijven die een conflict hebben met de eigenaar van een domeinnaam, kunnen hun klacht nu aan een arbitrage-instituut voorleggen. Tot nu toe moesten bedrijven die recht meenden te hebben op een domein naar de rechter. De arbitrageregeling is in eerste instantie beperkt tot merk- en handelsnaamrecht. Het ligt in de bedoeling om deze regeling verder uit te bouwen. De arbitrageregeling zal van toepassing zijn op alle nieuwe registraties en op mutaties zoals een verhuizing of wijziging van domeinnaamhouder van een .nl-domeinnaam. Wat het arbitragereglement precies inhoudt, is te vinden op de website van SIDN. De stichting heeft een contract getekend met WIPO, waardoor deze organisatie het arbitrage instituut wordt voor geschillen rondom .nl domeinnamen. WIPO, gevestigd in Geneve, is een onderdeel van de Verenigde Naties en haar taak is het promoten van intellectuele eigendomsbescherming. 
 
De nieuwe reglementen en regelingen zijn vastgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen die voortkwamen uit het in 2001 gehouden Domeinnaamdebat. Tijdens dit consultatieproces werd de mening van de Nederlandse internetgemeenschap gevraagd over de toekomst van .nl-domeinnamen. Bij het vaststellen van de nieuwe reglementen en regelingen is eveneens rekening gehouden met de adviezen van de Raad van Deelnemers van SIDN en de overheid.

Geactualiseerd: woensdag 29 januari 2003
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.