Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Veranderingen bij Zonnet. Freeler en Het Net

Leestijd: 4 minuten

De zogenaamde gratis providers (providers zonder abonnementskosten) zijn zo langzamerhand bijna allemaal overgestapt op de speciale 06760-inbelnummers. Ondanks de voorgespiegelde kortingspercentages op de telefoontikken, betekende deze wijziging van inbelnummers voor de consument in veel gevallen een tariefsverhoging, omdat deze nummers niet als voordeelnummer ingesteld kunnen worden.

Was de eerste stap voor de 'gratis' providers iedereen zover te krijgen dat men overging op de nieuwe inbelnummers, de tweede stap was de introductie van nieuwe betaalde abonnementen. Nu langzamerhand alle inbel-internetters op de nieuwe 06760 nummers zijn overgeschakeld, hebben Zonnet en Freeler de inbeltarieven fors verhoogd, terwijl bij Het Net aanmelding voor gratis abonnementen niet meer mogelijk is.

Het voornaamste argument dat door Het Net aangevoerd wordt voor de invoering van de nieuwe abonnementsvormen is dat "gratis" internet niet meer rendabel is.
"Na 4 jaar gratis internet in Nederland kan ook Het Net concluderen dat gratis internet financieel geen toekomst heeft. Het bestaansrecht van veel (gratis) internet providers was afhankelijk van de opbrengsten zogenaamde "kickback" vergoedingen. "Kickback" vergoedingen zijn vergoedingen die de telecomaanbieders betalen aan internetproviders voor het "teweeg brengen" van telefoonverkeer. Deze opbrengsten zijn niet meer toereikend om de gratis dienstverlening (op een gezonde wijze) te kunnen voortzetten."

Het Net kent nu 3 abonnementsvormen: "Nieuw Basis Surfen", "Vernieuwd Standaard Surfen" en "Regelmatig Surfen". Afhankelijk van het surfgedrag kan men vervolgens het beste abonnement kiezen. Voor een juiste keuze geeft Het Net in hun FAQ de volgende adviezen:
Surft u veel, dan bent u misschien het beste uit bij "Regelmatig Surfen".
Surft u een gemiddeld aantal uren per maand, of niet altijd evenveel, dan ben u wellicht beter af met "Vernieuwd Standaard Surfen".
Gebruikt u Het Net alleen om te e-mailen en surft u zelden of nooit, dan heeft u misschien voorkeur voor "Nieuw Basis Surfen".

Bij deze goedbedoelde adviezen kunnen echter enkele kanttekeningen geplaatst worden:
- Uit de woorden `misschien` en `wellicht` valt al af te leiden dat het slechts richtlijnen zijn.
- Wat is `veel surfen` en wat is een `gemiddeld aantal uren per maand`?

Hoewel er een duidelijk abonnements-tarievenoverzicht op de website van Het Net geplaatst is, inclusief alle varianten qua inbeltarieven vergeleken met KPN Belbasis, is het voor de doorsnee internetter op het eerste gezicht onmogelijk na te gaan welke abonnementsvorm voor hem of haar het meest voordelig is!

De Internetwijzer op Internetten.nl biedt echter uitkomst. Na het beantwoorden van 5 korte vragen betreffende het internetgedrag (vrnl. qua tijd), wordt supersnel berekend wat men per maand kwijt is aan abonnements- en/of inbelkosten. De goedkoopste `abonnementsvormen` verschijnen bovenaan en onderling kunnen ook nog maximaal 5 pakketten worden vergeleken op verschillende specificaties, zoals aantal e-mailboxen, ruimte homepage, kosten telefonische helpdesk etc. Deze zaken kunnen voor sommigen, ondanks hogere maandelijkse kosten toch van doorslaggevende betekenis zijn om voor een bepaald pakket te kiezen.

Voor veel providers is gratis online aanmelden (ook via de Internetwijzer) mogelijk.

Na het invullen zal blijken dat er bij de 3 abonnementsvormen van Het Net behoorlijke maandelijkse prijsverschillen kunnen ontstaan. Bent u een `gemiddelde` internetter, dan scheelt het toch al gauw € 25,- per maand wanneer u voor het ene of het andere Surfpakket kiest...

Is Het Net dus van het gratis internetmodel afgestapt, bij Zonnet en Freeler zijn de gratis abonnementen nog steeds mogelijk. Toch hebben hier ook veranderingen plaatsgevonden. De inbeltarieven zijn namelijk fors verhoogd. Op het eerste gezicht maakt het misschien weinig uit of men tijdens de piekuren 3,25 eurocent i.p.v. 2,80 eurocent per minuut betaalt, maar procentueel is het toch een flinke stijging (16%). De daltarieven zijn 18% duurder geworden, terwijl men 's nachts en in het weekend 28% meer kwijt is aan telefoontikken! Op maandbasis kan dit dus flink aantikken!
Men kan hiervoor eveneens de Internetwijzer raadplegen en de proef op de som nemen welke plaats op de ranglijst de 'gratis' providers innemen!

Hoeveel echt gratis providers zijn er nog over en wat zijn hun inbeltarieven?
Wanneer u de accessprovider wizard raadpleegt, zult u een kleine twintigtal providers aantreffen, w.o. 2 nieuwkomers met zeer scherpe beltarieven: EduTel en Pretium Telecom.

Geactualiseerd: maandag 10 augustus 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.