Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Voorraad internetadressen is op

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

De voorraad internetadressen is op. Alle IPv4-adressen zijn uitgedeeld aan partijen die de adressen nu nog kunnen verdelen onder personen en bedrijven. Dat bericht Stichting IPv6 Nederland op 1 februari.

Dat de voorraad nu op is betekent niet dat er direct problemen ontstaan rondom het internet, aldus bestuurslid Frits Nolet. 'Het oude internet zal blijven werken, maar kan niet meer groeien. Wat er vandaag gebeurt onderstreept nu des te meer de noodzaak voor bedrijven om werk te maken van aansluiting op het nieuwe (IPv6) internet.'

De laatste IP-blokken zijn wel verdeeld onder aanbieders, maar klanten zullen nog even kunnen teren op de overgebleven IP-adressen. Inmiddels is IPv6 ontwikkeld om IPv4 te vervangen. 

Dit nieuwe Internet Protocol heeft een onvoorstelbaar veel groter aantal adressen beschikbaar maar ook enkele andere verbeteringen in verband met de toepassingen van het hedendaagse internet zoals video, telefonie, mobiel gebruik en sociale media. 

De verwachting is volgens Stichting IPv6 Nederland dat in de zomer van 2011 internetproviders in Azië al geen nieuwe adressen meer kunnen aanvragen. Dan is er nog ongeveer een werkvoorraad voor drie maanden.

Providers kunnen daarna alleen nog met veel kunst- en vliegwerk nieuwe klanten met IPv4 aansluiten. Sommige functies van het internet zullen daarmee voor nieuwe klanten niet goed werken zoals internettelefonie, beveiligde verbindingen naar kantoor (VPN) of een webcam bij een consument thuis.

Een versnelde invoering van IPv6 zal volgens de Stichting noodzakelijk zijn om een tweedeling van het internet in een IPv4- en IPv6-gedeelte te voorkomen. IPv6 is ingebouwd in de meeste moderne computers en software. Wereldwijde technologiebedrijven zoals Google, Microsoft en Cisco ondersteunen IPv6 volop. In de praktijk blijft het  gebruik nog achter, omdat tot nu toe de meeste internetproviders geen IPv6 ondersteunen. 

Voorzitter Joost Tholhuijsen: "Wij raden organisaties aan om nu zo snel mogelijk IPv6 in te voeren. Bedrijven die hun websites uitbesteden bij een webhoster dienen te vragen wanneer hun website via IPv6 bereikbaar wordt. Consumenten zullen, als het goed gaat, niets merken van de invoering van IPv6, maar ik raad hen wel aan om eens te informeren bij hun internetprovider wanneer die IPv6 gaat leveren. Meer en meer websites zullen anders voor hen onbereikbaar worden."

Op Internetten.nl is bij alle Internet Service Providers te zien in hoeverre er maatregelen zijn genomen om de internettoegang voor hun klanten ook in de toekomst te garanderen. Lees hier hoe we dat weergeven.

Zie ook: IPv6 Awards uitgereikt

Geactualiseerd: vrijdag 31 juli 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.