Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Wanadoo komt met eigen netwerk

Leestijd: 2 minuten

Wanadoo gaat in Nederland zijn eigen breedbandnetwerk aanleggen. De tweede internetaanbieder van Nederland vindt dat marktleider KPN te hoge vergoedingen vraagt voor datatransport op zijn hoofdnet. Dat meldt FD.nl (betaalde toegang) vandaag.

De bouw van het netwerk start begin volgend jaar, zo heeft Paul Lempers, marketingdirecteur  van Wanadoo Nederland bevestigd. Om hoeveel geld  het gaat wordt niet bekendgemaakt, maar ingewijden schatten de kosten op enkele tientallen miljoenen euro's.

KPN ziet door de actie van Wanadoo een van zijn grootste internetklanten vertrekken en krijgt er een netwerkconcurrent voor terug. Het bedrijf heeft 613.000 actieve abonnees in Nederland, van wie twee derde een breedbandverbinding heeft via ADSL of kabel via partner Casema. Wanadoo begint met de aanleg van een hoofdnetwerk in de Randstad en andere dichtbevolkte gebieden en wil zo 55% van de Nederlandse huishoudens bereiken.

Wanadoo is niet de eerste provider die een eigen netwerk aan gaat leggen. BBned, Versatel en BaByXL (nu Tiscali) gingen Wanadoo voor. Vanaf volgend jaar hebben daardoor alle grote internetaanbieders in Nederland een eigen zogeheten 'backbone', een soort hoofdverkeersader voor digitaal vrachtverkeer en zeer snel internet.

Wanadoo blijft overigens gebruikmaken van het KPN-telefoonnet voor het transport van de wijkcentrale naar de voordeur, de zogeheten 'local loop'. Dat komt omdat KPN de enige is die bijna elk Nederlands huishouden een vaste telefoonverbinding kan bieden. Vanwege deze bijzondere marktpositie is er door telecomwaakhond OPTA wel een maximum gesteld aan de zogenoemde interconnectietarieven die het telecombedrijf mag vragen aan internetaanbieders. De tarieven voor datatransport op het hoofdnet van KPN zijn daarentegen niet aan banden gelegd, d.w.z. dat KPN vrij is in het bepalen van de hoogte van deze prijzen. Hoeveel KPN voor dit 'vervoer' in rekening brengt, wil het telecombedrijf niet zeggen. 

Kennelijk zijn providers voordeliger uit met de aanleg van een eigen netwerk en weegt de investering op  tegen de kosten die men kwijt is voor digitaal transport over het netwerk van KPN. Volgens de zakenkrant het FD kan een andere verklaring zijn dat internetaanbieders op grote schaal vaste telefonie willen gaan aanbieden.

Toegevoegd dinsdag 7 september:
KPN zegt zeer verbaasd te zijn over de stap van Wanadoo om een eigen breedbandnetwerk aan te leggen. De KPN-tarieven zouden onder de kosten liggen van zelfbouw. Dit meldt het FD vandaag.

Geactualiseerd: vrijdag 31 juli 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie