Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Welke providers geven de reële internetsnelheid?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Welke internetsnelheid kan er werkelijk gehaald worden op jouw adres? Dat blijkt vaak niet duidelijk. Er staat bij het bestellen van een internetabonnement of in het contract vaak wel een ‘pakketsnelheid’ maar niet altijd de werkelijk te behalen snelheid op jouw adres. Providers hebben afgesproken om eerlijk en open te zijn over internetsnelheden. Deze afspraken zijn vastgelegd in een gedragscode die vanaf 1 januari 2013 geldig is. Welke providers zijn twee jaar na dato wel eerlijk over de internetsnelheid en wie niet?

Onderzoek

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat met name de DSL-providers in de communicatie duidelijker moeten worden over de reële snelheid. De bond startte de campagne ‘Eerlijk over internetsnelheden’ wat al enig resultaat heeft opgeleverd. 

XS4ALL en Solcon benoemen de reële snelheid wel vooraf, maar niet in het contract. XS4ALL liet de Consumentenbond in december weten ook de reële snelheden in het contract te vermelden en dit spoedig af te ronden. Solcon gaat overwegen om de reële snelheid in de orderbevestiging op te nemen. Online.nl en Tele2 spannen de kroon en noemen zowel in het contract als vooraf niets over de reële internetsnelheid. KPN, Stipte en Telfort houden zich correct aan de regels en vermelden de reële snelheid zowel vooraf als in het contract.

Volgens de Consumentenbond is er ook géén enkele provider (geldt ook voor glasvezel en kabel) die in het contract vermeldt dat consumenten rechten kunnen ontlenen aan de beloofde snelheid.

Reactie Online.nl en Tele2

Zelf hebben wij contact gezocht met de beide providers die op dit moment  geen reële snelheid noemen. Online.nl belooft nu om de reële snelheid uiterlijk 1 augustus 2015 op zijn website te vermelden en in contracten op te nemen. Tele2 hoopt de werkelijke snelheid in 2015 te kunnen introduceren.

DSL-providers en de 'postcodecheck'

Bij het onderzoek is alleen gekeken naar DSL-providers en niet naar kabelaars en glasvezelaanbieders. Het verschil tussen beloofde snelheid en echt geleverde snelheid speelt het meest bij DSL-providers aangezien daarbij de afstand van jouw woning tot de wijkcentrale van grote invloed is. Hoe verder je van de wijkcentrale woont, hoe lager de snelheid bij de hoofdaansluiting in het huis wordt.

Op Internetten.nl en Totaalwijzer.nl gaan we uit van de door providers gecommuniceerde maximale snelheid. Dat hoeft dus niet de reële internetsnelheid te zijn die je op jouw adres krijgt. Heb je een geschikt pakket gevonden, klik dan vervolgens op de ‘Bestel’ knop om naar de aanbiederssite te gaan. Je weet nu dat –wanneer je op de aanbiederssite een postcodecheck doet- je bij de meeste DSL-aanbieder (m.u.v. Online.nl en Tele2) je de werkelijke snelheid te zien krijgt die haalbaar is op jouw adres.

Geactualiseerd: maandag 10 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.