Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Wereldprimeur Ziggo: interactieve tv zonder dure ontvanger

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Ziggo heeft een interactieve kabeltelevisiedienst gelanceerd die volledig cloud gebaseerd is. Naar eigen zeggen als eerste ter wereld. Door internet en de digitale kabeltelevisiestandaard DVB-C te combineren, kunnen apparaten zonder ingebouwde hardware voor interactiviteit toch interactieve diensten gebruiken via de kabel.

Goedkope digitale ontvanger
Tot nu toe is er een speciale, volgens Ziggo relatief dure digitale ontvanger nodig om interactieve diensten zoals Video on Demand of TV Gemist te gebruiken. Met de introductie van de nieuwe dienst volstaat een vrij eenvoudige en goedkope digitale ontvanger.

Eerst Humax en Samsung 
Als eerste kunnen enkele duizenden gebruikers van Humax (5100, 5200 en 5300) en Samsung (7140A en 7140B) digitale ontvangers gebruik maken van de nieuwe interactieve dienst. Op termijn voegt Ziggo hier andere apparaten aan toe. 

Meer interactieve klanten
Ziggo wil dat zoveel mogelijk van zijn klanten gebruik kunnen maken van interactieve diensten. Met de invoering van deze op de cloud gebaseerde oplossing stelt Ziggo het potentieel aantal interactieve klanten in een keer met ruim honderdduizend te vergroten. Nu inkomsten via gewone tv-abonnementen door de groeiende concurrentie onder druk komen te staan, worden de extra inkomsten via interactieve diensten des te belangrijker.
 
Aanvragen via internet, kijken via het HD kabelsignaal
De interactie vindt plaats via het internet, het kijken gebeurt echter op de vertrouwde manier via het HD DVB-C (kabel) signaal. Daarmee is Ziggo voor de videokwaliteit niet afhankelijk van het IP-netwerk bij de klant thuis.
 
Technische achtergrondinformatie
Bij deze nieuwe ontwikkeling heeft Ziggo de complexiteit (de logica) en de grafische userinterface (GUI) van interactieve ontvangers naar zijn eigen netwerk de 'Cloud' gebracht. Het bedrijf heeft als het ware in zijn netwerk een grootschalige 'virtuele set-top box' gebouwd die interactieve functionaliteit aan allerlei relatief eenvoudige randapparaten beschikbaar stelt. De virtuele set-top box beoordeelt elke actie van de gebruiker (het indrukken van toetsen op de afstandsbediening) en stuurt vervolgens de benodigde netwerkapparatuur aan om de gewenste actie uit te voeren zoals bijvoorbeeld het starten van een film of gemist programma.

Ziggo heeft ook de grafische gebruikers interface die nodig is om gebruik te maken van een interactieve dienst in zijn netwerk gezet. Deze zogeheten GUI is gebaseerd op HTML5 en wordt via een 'tijdelijk persoonlijk TV-kanaal' naar de gebruiker gestreamd over het DVB-C netwerk.
 
Door het cloudbased karakter van de dienst is het mogelijk om allerlei verschillende apparaten interactief te maken. Bovendien is het hierdoor ook mogelijk om de GUI heel flexibel met zeer korte doorlooptijden aan te passen, zonder dat daar software updates op de randapparatuur voor nodig zijn.

Vergelijk en bestel Ziggo televisie, internet, telefonie

Geactualiseerd: woensdag 6 maart 2013

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie