Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Wereldwijde aandacht voor opraken internetadressen

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Een week geleden, op 8 juni was het 'Wereld IPv6-dag'. Deze dag was bedoeld om te testen of de uitrol van het IPv6-protocol bij bezoekers van websites problemen gaat geven. Daarnaast om internetproviders en fabrikanten van hardware en besturingssystemen te motiveren om hun diensten en producten ook voor IPv6 geschikt te maken.

Groei van internet
Door een groeiend gebruik van het internet raakt de huidige wereldwijde voorraad IPv4-internetadressen (Internet Protocol versie 4) op. Het internet blijft werken, maar voor een verdere groei van internet en innovatie is een snelle uitrol van de nieuwe adresreeks (IPv6) van belang. Willen we na 2011 bijvoorbeeld kunnen bellen via internet met iemand in China die alleen gebruikt maakt van IPv6 , dan moeten servers en routers in Nederland aangepast zijn om IPv6 te kunnen gebruiken.

Nieuwe meting TNO
De noodzaak om de invoering van IPv6 te versnellen blijkt ook uit een nieuwe meting die TNO heeft uitgevoerd voor het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. Uit de vorige meting bleek dat de meeste ISP’s en mobiele operators in Nederland zich voorbereiden op IPv6, maar dat de beschikbaarheid van content en diensten via IPv6 moet verbeteren. De derde meting geeft aan dat het daadwerkelijk gebruik van IPv6 (websites en aansluitingen) in Nederland en Europa licht groeit, maar nog niet in verhouding staat tot de snelheid waarmee de adressen opraken. Nederland scoort over de hele linie gemiddeld in vergelijking tot andere Europese landen.

IPv6 als criterium op Internetten.nl
Internetten.nl vermeldt sinds januari 2011 de IPv6-kenmerken van aanbiedingen voor internettoegang. Bij ieder pakket toont de vergelijkingssite de mate waarin deze geschikt is voor het nieuwe Internet Protocol versie 6. Op een schaal van 1 tot 6 is te zien in hoeverre gebruikers direct en automatisch of met eigen handelingen toegang kunnen hebben tot internet via IPv6. 

De opname van IPv6-geschiktheid in de lijst met kenmerken van internetabonnementen is mede tot stand gekomen op initiatief van de Stichting IPv6 Nederland. Zes punten worden gegeven aan de aanbiedingen waarbij zowel aansluiting als router naast IPv4 volledig de beschikking geven over IPv6. Eén punt geldt voor de aanbiedingen waarbij de klant een zogenaamd private adres krijgt, waarmee slechts via omwegen en eigen inspanning een tijdelijke IPv6-verbinding is op te bouwen. Lees meer

De Stichting IPv6 Nederland onderhoudt ook de site www.ipv6test.nl

Geactualiseerd: maandag 10 augustus 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.