Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

XS4All daagt overheid om aftapkosten

Leestijd: 2 minuten

XS4ALL is vandaag een rechtszaak begonnen tegen de Staat der Nederlanden om de kosten vergoed te krijgen van het aftapbaar maken en houden van haar netwerk.

De provider heeft naar eigen zeggen sinds eind 2001 een half miljoen euro geinvesteerd om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting tot aftapbaarheid. Door de snelle groei van het aantal klanten en de nog snellere groei van het internetgebruik verwacht XS4ALL komende jaren nieuwe hoge investeringen te moeten doen. XS4ALL vindt het onredelijk dat de Staat deze kosten niet vergoedt. Providers zouden geen enkel voordeel hebben van deze investeringen die worden gedaan in het algemene belang van opsporing van strafbare feiten.

De Telecommunicatiewet uit 1998 verplicht telecomaanbieders om hun diensten en netwerken aftapbaar te maken. Sinds 2001 moeten ook internetproviders volledig aftapbaar zijn. De Staat vergoedt alleen de administratieve kosten van het uitvoeren van een tapbevel, niet de investeringen in de aanschaf en het onderhoud van de tapapparatuur.

XS4ALL spant de zaak mede aan om duidelijkheid te krijgen over de toekomstige kostenverdeling tussen Staat en bedrijfsleven bij opsporingsbehoeften. Op dit moment wordt in de Europese Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken een ingrijpend voorstel besproken om telecomaanbieders te verplichten alle informatie over internet- en telefoongebruik 1 tot 3 jaar lang te bewaren. Dat wil zeggen: wie met wie hoe lang en waarvandaan heeft gebeld en gemaild en welke andere dingen mensen op internet hebben gedaan, zoals websurfen.

Volgens de dagvaarding van XS4ALL is de kostenverdeling bij aftapbaarheid een schending van het eigendomsrecht en een belemmering van het recht op vrije meningsuiting. XS4ALL wordt gedwongen hoge investeringen te doen, terwijl zij wordt belemmerd in het ontwikkelen van nieuwe diensten die het internetverkeer veiliger kunnen maken zoals VPN, VoIP en IPv6. Daardoor zou de vrijheid van meningsuiting van alle internetters in het geding komen.

Ook speelt een rol dat providers in andere lidstaten van de EU wel een volledige kostenvergoeding krijgen voor het aftappen, zoals in Italië, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Ook in de Verenigde Staten krijgen providers alle kosten vergoed.

Klik hier voor de complete dagvaarding in PDF

Geactualiseerd: maandag 7 maart 2005
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie