Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Zaak digitale knipseldiensten verloren

Leestijd: 2 minuten

Dagbladuitgevers PCM (onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad), De Telegraaf en Het Financieele Dagblad hebben de rechtszaak gewonnen die ze gezamenlijk hadden aangespannen tegen drie digitale knipseldiensten. Dat is gisteren bekendgemaakt.

De uitgevers vonden dat de digitale knipseldiensten Euroclip, Knipselinfoservice en Antal Clipping hun commerciële diensten moesten staken.
De Amsterdamse rechtbank heeft de uitgevers gisteren in het gelijk gesteld. De drie diensten moeten hun activiteiten staken met een uitlooptermijn van drie maanden. Na deze drie maanden is de dwangsom 45.000 euro per dag met een maximum van 900.000 euro.

Gewone knipseldiensten zijn volgens een eerdere uitspraak van de Hoge Raad toegestaan, maar er was nog geen duidelijkheid over de status van digitale knipseldiensten.
De bedrijven verzamelen knipsels uit een selectie van gedrukte media. De gevonden knipsels worden vervolgens dagelijks of wekelijks verstuurd naar klanten per post, per fax of per e-mail.

De uitgevers beriepen zich op de databankrechten en vooral op de auteursrechten. Volgens de advocaat van de knipseldiensten heeft een digitale knipseldienst precies dezelfde functie en hetzelfde bereik als de ouderwetse knipselkrant. Er zou dan ook geen reden zijn digitale knipseldiensten te verbieden terwijl de papieren knipselkranten zijn toegestaan. De rechter heeft echter anders besloten.
Er werd alleen gekeken naar het punt van de auteursrechten. Er zou duidelijk sprake zijn van inbreuk omdat de diensten een commercieel doel dienen, dit in tegenstelling tot de eerder zaak van de papieren knipselkranten.

De krantenuitgevers begonnen hun procedure tegen de knipseldiensten omdat ze deze diensten zelf willen gaan aanbieden, aldus de Volkskrant.

Geactualiseerd: donderdag 25 juni 2020
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.