Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

Zeelandnet blokkeert besmette e-mailadressen

Leestijd: 2 minuten

Internetprovider ZeelandNet in Kamperland heeft dinsdag het uitgaande e-mail verkeer van ruim drieduizend abonnees geblokkeerd. Op die manier wil de provider de verspreiding van het volgens haar ,,uiterst gevaarlijke' Yaha-virus voorkomen.
Die zogeheten mass-mailer internetwormen Yaha.E en Yaha.F verspreiden zich volgens directeur J. Bakker momenteel razendsnel door Nederland en West-Europa. Het verraderlijke is, dat gebruikers niet merken dat de wormen zich in hun pc hebben genesteld, van waaruit ze zichzelf doorsturen naar alle adressen die in bestanden voorkomen.
Zonder ingrijpen leidt dat volgens Bakker tot zoveel oneigenlijk internetverkeer dat het hele systeem 'plat' kan gaan. ZeelandNet scant sinds dinsdag 13.00 uur het uitgaande e-mail verkeer van alle 70.000 abonnees. Internetgebruikers die afgesloten worden, kunnen de blokkade via hun persoonlijke informatiepagina weer opheffen. Zogauw weer virussen worden ontdekt, gaat de uitgaande mail opnieuw op slot, aldus Bakker.
Besmette abonnees krijgen bericht van het hoe en waarom van de blokkade, en tevens instructies over de wijze hoe de besmetting moet worden aangepakt. ZeelandNet heeft nooit eerder tot een drastische maatregel als blokkades besloten.
Bakker kan zich voorstellen dat een verband wordt gelegd met het aanbod van zijn onderneming sinds enkele weken voor een anti-virusprogramma. Dat is volgens hem puur toeval. ,,Ook onder providers onderling wordt momenteel gezegd: wanneer jij niets doet om verspreiding van dit virus te voorkomen word je geblokkeerd.'
bron: ANP

Geactualiseerd om 15.30 uur:

Internetprovider Xs4all is ook bezig met het waarschuwen van klanten die besmet zijn met het Yaha of Klez-virus. Een aantal klanten van xs4all die de waarchuwingen in de wind sloegen, is afgesloten.

Planet Internet wijst op haar virusscanner die e-mail op de e-mailserver scant op virussen. Woordvoerster Chislaine Werner laat weten: 'Sinds 19 juni ondervangt de e-mail VirusScanner van Planet Internet het Yaha-virus, waardoor deze niet in de mailbox van abonnees terechtkomt. De e-mail VirusScanner draait op de server van Planet Internet en scant de e-mailberichten die binnenkomen op de mailserver. Indien het virus wordt aangetroffen, wordt deze automatisch verwijderd'.

Meer informatie over het virus is te vinden op:
www.sophos.com
www.virusalert.nl
Geactualiseerd: woensdag 26 juni 2002
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie