Over zakelijk internet

Veel internetproviders, waaronder Ziggo, Tele2, Telfort, XS4ALL en KPN, bieden ook internet- en alles-in-1 abonnementen voor grote en kleine zakelijke gebruikers aan. Wat mag je als ondernemer verwachten van zakelijke internetabonnementen? En waarom zou je de vaak duurdere zakelijke internetabonnementen afnemen? Wat zijn de voor- en nadelen?

Verschil zakelijk en consumenten internet

De grote verschillen tussen de aangeboden producten zitten hem vaak niet in de snelheden, maar in de uitgebreide opties zoals bijvoorbeeld aanvullende diensten als PIN betalingen, vaste IP-adressen en/of alarmdiensten. Ook een 24-uurs bereikbaarheid van de helpdesk en een hoge up-time zijn vaak zaken die zich onderscheiden van de internetpakketten voor consumenten.

De snelheid van de diverse zakelijke internetpakketten hoeft geen reden voor een overstap van consument naar zakelijk te zijn. De up- en downloadsnelheden van de zakelijke pakketten zijn vergelijkbaar met die van de internetproducten voor consumenten. Ook het wel of niet aanbieden van een domeinnaam of aantal e-mailadressen dat bij een abonnement wordt verstrekt, zullen waarschijnlijk niet bepalend zijn in de keuze.

De vele verschillen tussen de zakelijke pakketten maakt het vergelijken er voor een ondernemer niet gemakkelijker op. Zo heeft de ene provider standaard tv- en radiozenders in het zakelijke internetpakket verwerkt en biedt een andere provider alleen zakelijk internet+bellen aan. Ook in het wel of niet berekenen van aansluitkosten zitten flinke verschillen. 

Om de keus voor zakelijk internet makkelijker te maken hebben wij bij de aanbieders gekeken wat de grootste onderlinge verschillen zijn.

Zakelijk internet Tele2

Bij Tele2 kun je kiezen uit zakelijk internet over DSL (tot 80 Mbps) en zakelijk internet via glasvezel (up- en down tot 1000 Mbps). Er zijn vaste IP-adressen beschikbaar. Bij beide internetverbindingen zijn aanvullende diensten mogelijk zoals telefonie, Pin en alarm.

 • + Overzichtelijk aanbod
 • - Geen prijzen online beschikbaar

Zakelijk internet KPN

Zakelijk internet is er standaard in twee snelheden: 20 of 60 Mbps. Als het mogelijk is kan die snelheid verhoogd worden. De minimale contractduur is 2 jaar voor internetabonnementen, voor Alles-in-1 pakketten geldt 1 jaar. KPN biedt voor alle abonnementen vaste IP-adressen aan. Het Alles-in-1 aanbod is in oktober 2014 aangepast. Er is keuze uit Alles-in-1 Instap, Standaard en Premium. Het verschil tussen de pakketten is o.a. de internetsnelheid, het aantal tv-ontvangers en de inbegrepen extra's zoals Spotify Premium, HBO pakket en BelOnbeperkt Altijd. Indien beschikbaar kun je sneller internet bijkopen.

 • + Bij alle pakketten gratis ICT service
 • - Supersnel internet niet overal beschikbaar

Zakelijk internet Ziggo

Ziggo biedt keuze uit drie zakelijke internetabonnementen, Connect Start, Compleet en Pro. Het verschil is o.a. de internetsnelheid, het aantal vaste IP-adressen en type verbinding. Plus en Plus Extra gaan via coax, Pro Plus via glasvezel. Bij de alles in een pakketten is televisie inbegrepen.

 • + Hoge upload én downloadsnelheid (tot 40 Mbps up en 500 Mbps down)
 • - Vrijwel in het hele land beschikbaar

Zakelijk internet XS4ALL

XS4ALL biedt twee totaalpakketten voor kleine bedrijven. De pakketten bevatten Internet, Bellen en Mobiel Internet. De installatie kan gratis worden gedaan door een monteur maar u betaalt vooraf wel eenmalig verzendkosten. Het IP-adres is, zoals bij de meeste providers, een vast IP-adres. De down- en uploadsnelheid van de zakelijke pakketten zijn te vergelijken met die van de pakketten voor consumenten.

 • + XS4ALL is al meer dan 20x als beste getest door de Consumentenbond
 • -  klantenservice na 20.00 uur gesloten 

Zakelijk internet Telfort

Alle klanten worden door Telfort kosteloos voorzien van een draadloos modem. De down- en uploadsnelheid zijn, in vergelijking met andere providers, niet erg hoog. Wel is het aanbod van de pakketten (3) erg overzichtelijk en duidelijk, doordat de pakketten alleen internet bevatten en niet ook televisie- of radiozenders bijvoorbeeld.

 • + Overzichtelijk aanbod
 • - Geen helpdesk die elke dag open is, zoals meeste providers

Zakelijk internet DataWeb

DataWeb bestaat sinds 1994 en is gespecialiseerd in zakelijk internet met snelheden vanaf 10 Mbit/s tot 10 Gbit/s voor het midden- en grootbedrijf. Via hun eigen netwerk worden oplossingen aangeboden die voornamelijk geschikt zijn voor bedrijven met meerdere vestigingen (ook internationaal), met een complexere ICT-infrastructuur of gesloten verbindingen met Microsoft Azure en AWS. Daarbij behoort Darkfiber en DWDM tot de mogelijkheden. Meer informatie kunt u vinden op Dataweb.nl.

 • + Onafhankelijk en diensten op maat
 • - Kleine speler, geen prijzen op de website

Geactualiseerd: 06-06-2016