Alles over Quad Play pakketten

Vier halen en in één keer betalen. Met een quad play pakket kun je voor internet, tv plus vaste en mobiele telefoon één bundel afsluiten bij één provider. Met kortingen, extra zenderpakketten en andere voordelen proberen providers klanten aan zich te binden. Hoeveel voordeel levert het op en welke aanbieders bieden quad play?

Wie bieden combinatievoordeel?

KPN kwam in 2013 met ‘KPN Compleet’. Bij het combineren van een Alles-in-één Pakket en minimaal één mobiel KPN-abonnement, kregen abonnees toegang tot meer tv-zenders, gratis toegang tot interactieve diensten en gratis onderling bellen. Daarna volgden Telfort, en Ziggo. In het voorjaar van 2016 startte ook Tele2 met het aanbieden van quad play. Klanten kregen bij het combineren van diensten 50 euro korting op een mobiel abonnement met toestel, dit was echter tijdelijk. In februari kondigden Ziggo en Vodafone aan hun krachten te bundelen. Beide providers konden al wel quad play leveren, maar moesten daarvoor op sommige onderdelen capaciteit inhuren bij andere spelers. Gezamelijk zullen ze abonnementen aanbieden waarbij het vaste netwerk van Ziggo gecombineerd wordt met het mobiele netwerk van Vodafone. In april 2017 introduceerde VodafoneZiggo 'non-stop', waarbij je extra voordelen krijgt als je een mobiel abonnement van Vodafone combineert met Ziggo internet en TV. Zo komt er een nieuwe concurrent bij op de quad play markt. In december 2016 werd bekend dat T-Mobile Vodafone Thuis heeft overgenomen, tot op heden is echter nog geen combinatievoordeel. Ook XS4ALL kondigde eind 2016 aan te komen met quad play, in combinatie met KPN mobiel. 

Is een abonnement op de vaste telefoon of tv overbodig, maar wil jij wel profiteren van kortingen? Dat kan, er zijn namelijk providers die korting en andere extra's bieden als je je mobiele abonnement combineert met bijvoorbeeld internet, internet & bellen en internet & tv. Een 4-in-1 pakket afsluiten is daarom niet noodzakelijk.  

Welke voordelen bieden providers bij een 4-in-1 pakket?

Providers proberen klanten aan zich te binden door onderstaande kortingen en voordelen te bieden.

Provider Pakket
kpn.gif

KPN Compleet

 • 5 euro korting mobiel
 • Gratis zenders + Films
 • Dubbel zoveel data
 • Gratis onderling bellen
 • Onderling MB’s delen
telfort.gif

Bij Telfort Combivoordeel keuze uit:

 • 2x zoveel minuten en MB's
 • Gratis Fox Sports Eredivisie
 • Gratis Opnemen pakket
 • 5 euro korting op je thuis factuur
 • Geen activatiekosten
ziggo.gif

Bij de combinatie van Ziggo mobiel + tv ontvangen klanten 5 euro korting per maand

en 50 procent meer data. 

In combinatie met een Vodafone mobiel abonnement en minimaal 

een Ziggo internet + TV abonnement krijg je gratis:​

 • Dubbel zoveel data
 • Keuze uit een extra zenderpakket
 • Veilig online pakket (F-Secure)
xs4all.gif

​XS4ALL introduceert 'Compleet' in samenwerking met KPN. Ben je internetklant bij XS4ALL

en heb je een mobiel abonnement bij KPN? Dan kun je profiteren van:

 • 5 euro korting mobiel
 • Keuze uit gratis zenderpakketten
 • Dubbel zoveel data en minuten op de KPN mobiel abonnementen
 • Gratis onderling bellen tussen het vaste XS4ALL-telefoonnummer en KPN Mobiel
  nummers op hetzelfde adres
 • Onderling MB’s delen met andere KPN Mobiel abonnementen op hetzelfde adres

Goeie zet, zo’n pakket?

Naast de kortingen en extra’s die je ontvangt heb je ook een overzichtelijke administratie. Door alles te bundelen heb je alle facturen van één provider. Het nadeel is wel dat als er een storing is bij de provider de kans groot is dat je van geen van de diensten gebruik kunt maken. Om te kijken of quad play interessant is voor jou is het belangrijk je laatste facturen van je mobiel, internet, vaste telefoon en televisie pakket er bij te pakken. Voor sommigen is zo’n quad play goedkoper, voor anderen dan weer niet. Als je bijvoorbeeld een voordelig mobiel abonnement met smartphone hebt of die bij een andere provider vindt, kan dat voordeliger zijn. Vergelijk eerst mobiele producten en Alles-in-1 abonnementen en leg de kosten naast elkaar om te kijken of je kunt profiteren van een quad play pakket. Let wel op dat je pas kunt overstappen als je mobiele contract is afgelopen. 

Quad play of triple play?

Telecompaper heeft onderzocht hoe enthousiast Nederlanders zijn over quad play-bundels. Dit viel behoorlijk tegen. Maar liefst 71 procent van de Nederlanders heeft aangegeven geen belangstelling te hebben voor het afnemen van een quad play pakket. Zij vinden keuzevrijheid voor hun mobiele aanbieder belangrijker dan het combineren van vier diensten. Een jaar eerder lag dit aantal op 67 procent. Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan geen invloed te hebben op de mobiele telefonieaansluiting van één of meer gezinsleden en daarom het nemen van een dergelijk pakket niet handig is. Een kleine vier op de tien Nederlanders wil wel vaste- en mobiele diensten bundelen, maar zou daarbij dan geen vaste telefonie meer willen.

In het tweede kwartaal van 2016  had ruim 716.000 huishoudens een quad play pakket. Hoewel quad play groeit, heeft het merendeel van de huishoudens (4 miljoen) een triple play-aansluiting. De belangrijkste redenen om over te stappen naar een vier-in-1 product zijn kortingen of extra’s zoals meer MB’s in een mobiele bundel. Zo'n 80 procent van de Nederlandse bevolking stelt dat zij het afnemen van vaste én mobiele diensten interessant vinden wanneer dit een prijsvoordeel oplevert ten opzichte van het (deels) los afnemen van deze diensten.

geactualiseerd: 03-04-2017