Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Glasvezelkaart: het glasvezelnetwerk in Nederland

In steeds meer straten ligt glasvezel. Bij 7,1 miljoen Nederlandse huishoudens ligt al een glasvezelkabel in de straat of tot aan de meterkast. Waar ligt al glasvezel in Nederland? En hoeveel huishoudens maken daadwerkelijk gebruik van glasvezelinternet? 

Ga snel naar:

Glasvezelkaart van het glasvezelnetwerk in Nederland

Glasvezelkaart van Nederland

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat ieder huishouden in 2030 een glasvezelaansluiting heeft. Op dit moment ligt er bij iets meer dan 7,1 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting in de straat of tot aan de meterkast (peildatum: 9-04-'24). Volgens de ACM is er over drie jaar vrijwel overal in Nederland glasvezel aangelegd.

Ongeveer een derde van de internetgebruikers maakt ook gebruik van glasvezel: 2,8 miljoen huishoudens hebben een glasvezelabonnement. De overige huishoudens internetten via DSL of kabel. Wil je een glasvezelabonnement afsluiten? Je vindt het goedkoopste pakket in onze vergelijker

Glasvezelkaart van Nederland

Wie legt glasvezel aan in Nederland?

Er zijn meerdere partijen bezig met de aanleg van glasvezel: 

KPN NetwerkNL (voorheen Reggefiber)

Dit is het grootste bedrijf. Het is alleen verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel en het onderhoud. KPN NetwerkNL levert dus geen diensten, zoals internet, bellen en tv. Daarvoor moet je een abonnement afsluiten bij een van de glasvezelproviders die actief zijn op het netwerk in jouw straat of wijk. Via dit netwerk bieden verschillende providers glasvezelabonnementen aan, zoals KPN, Freedom, Solcon en Online.nl. XS4ALL deed dit ook tot 24 november 2021.

KPN heeft de meeste glasvezelkabels gelegd en is goed voor ongeveer 75% van het glasvezelnetwerk in Nederland. Eind 2023 heeft KPN samen met Glaspoort al meer dan 4,5 miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel. 

Glaspoort

Glaspoort is sinds 2021 een joint venture van APG (de pensioenuitvoerder van ABP) en KPN. Het netwerk van Glaspoort is een open netwerk, zodat aanbieders van internet- en telecomdiensten gebruik kunnen maken hun netwerk en daarmee hun eigen klanten kunnen bedienen. Glaspoort wil de komende jaren 1,2 miljoen huizen en bedrijven aansluiten.

Delta Fiber Netwerk

Delta Fiber is een afsplitsing van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Het bedrijf is na KPN de tweede glasvezelaanbieder in Nederland met  zo'n 1,6 miljoen aangesloten adressen. Het bedrijf wil in 2025 dat 2 miljoen huishoudens en bedrijven gebruik gaan maken van de nieuwste generatie glasvezelinternet. Delta Fiber Netwerk levert verbindingen voor Delta en Caiway, maar stelt het netwerk ook open voor andere partijen. Delta Fiber Netwerk is de opvolger van Glasvezel Buitenaf, het bedrijf dat vooral glasvezel in buitengebieden aanlegde. De Zweedse investeerder EQT is eigenaar van DELTA Fiber Nederland. Inmiddels is EQT de grootste glasvezelprovider van Noord-Europa. Delta Fiber Netwerk werkt in sommige delen van het land samen met lokale partners, zoals Cogas, Rendo en de Fryske Mienskip. In mei 2023 sluit Delta Fiber een langjarige overeenkomst met Odido waarmee ze toegang krijgen tot elkaars netwerken. Delta Fiber maakt eind mei 2024 bekend dat het zo'n 200.000 glasvezelaansluitingen wil verkopen aan Glaspoort. Het gaat om 'dunbevolkte gebieden verspreid over meerdere regio's.' Het is niet bekend waarom Delta Fiber de glasvezelaansluitingen wil verkopen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de ACM.

E-Fiber

Ook E-Fiber legt glasvezelverbindingen aan. Naar eigen zeggen heeft de nummer drie op de glasvezelmarkt de afgelopen tien jaar 100.000 adressen aangesloten op glasvezel. Op 3 mei 2022 wordt E-Fiber overgenomen door Open Dutch Fiber. E-Fiber zal de uitrol van haar huidige projecten voortzetten.

Odido / Open Duch Fiber/ Delta Fiber Netwerk / Glaspoort

Odido startte in 2019 een samenwerking met Primevest en VolkerWessels om glasvezel aan te leggen in Den Haag, Eindhoven en Rotterdam. Sinds 2021 werkt Odido samen met het nieuwe glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber dat snel internet beschikbaar maakt  in voornamelijk stedelijke gebieden. Open Dutch Fiber is de eigenaar van het netwerk en Odido is de eerste huurder en gebruiker. Inmiddels zijn er al zo'n elftal providers actief op het netwerk van Open Dutch Fiber (ODF) waaronder Freedom en Youfone.

Odido en Delta Fiber sluiten op op 10 mei 2023 een langjarige samenwerking met elkaar. Zij gaan gebruikmaken van elkaars netwerk. Op 15 juni 2023 wordt bekend dat Odido nu ook internet- en tv-diensten via het netwerk van Glaspoort gaat leveren.

Lokale netwerken

Verder zijn er nog wat kleinere (lokale) partijen met hun eigen netwerk. Zo zijn er kabelaars die bezig hun volledige netwerk van glasvezel te voorzien. Voorbeelden zijn Kabelnoord, Stichting Kabelnet Veendam en CAI Harderwijk, Dit zijn stichtingen zonder winstoogmerk. De kabelaar beheert in deze gevallen het netwerk en levert ook de diensten.

Hoe kan ik glasvezel krijgen?

Aangezien het een ontzettend kostbare operatie is om glasvezel uit te rollen, wordt het glasvezelnetwerk in overleg tussen gemeenten en glasvezelaanleggers bepaald. Wanneer er voldoende aanvraag is onder de inwoners, zal vervolgens wijk voor wijk aangesloten worden op glasvezel internet. Komt glasvezel in jouw wijk, dan krijg je vaak via folders bericht. De glasvezelkabel wordt tot in huis aangelegd en er wordt een speciaal glasvezelmodem op aangesloten. Heb je besloten om een abonnement bij een glasvezelprovider te nemen? Dan levert deze provider een router in bruikleen die op die glasvezelkabel wordt aangesloten. 

Wat kost het aanleggen van glasvezel?

Het aanleggen van glasvezel door KPN NetwerkNL is over het algemeen gratis, wanneer een hele wijk aangesloten wordt. Jouw woning wordt kosteloos en vrijblijvend aangesloten. Je betaalt hier dus niets voor. Je moet wel toestemming geven. Het is niet verplicht om een glasvezelabonnement af te sluiten. Ligt er al glasvezel in jouw wijk, maar niet naar jouw huis? Dan zijn de aansluitkosten over het algemeen voor jouw rekening. Deze kunnen vrij hoog zijn: ze variëren van € 150 tot € 1500. Het is afhankelijk van de afstand van je huis tot aan de al bestaande bekabeling.

Tip: twijfel je over een glasvezelabonnement? Laat toch glasvezel aanleggen naar jouw huis. Dat is immers gratis en vrijblijvend! Mocht je later spijt krijgen en alsnog een aansluiting willen, dan zit je niet vast aan die hoge aansluitkosten. Bovendien wordt je (koop)huis meer waard als het aangesloten is op glasvezel.

De overige glasvezelbedrijven hebben vaak eenzelfde werkwijze, soms met aansluitkosten in het begin. Woon je in een gebied waar de afstanden tussen woningen groter zijn dan normaal, of woon je bijvoorbeeld buiten de bebouwde kom? Dan brengt Delta Fiber Netwerk een vastrechtvergoeding in rekening om daarmee de extra aanlegkosten te compenseren. De vastrechtvergoeding kan per gebied verschillen. Om een glasvezelaansluiting van Delta Fiber Netwerk te krijgen, moet je altijd een abonnement bij de dienstaanbieder (provider) afsluiten.

Meerdere glasvezelnetwerken per postcode

In sommige gebieden is door meerdere aanbieders een glasvezelnetwerk aangelegd. Zo ligt er in bepaalde delen van Den Haag zowel glasvezel van Odido als een KPN-netwerk. Toch spoort de Autoriteit Consument en Markt (ACM) providers aan om zo veel mogelijk samen te werken. 

Is glasvezel beschikbaar op jouw adres?

Op de glasvezelkaart kun je zien in welke gebieden al glasvezel ligt. Benieuwd of er in jouw gemeente en straat glasvezel beschikbaar is? Doe dan de postcodecheck. 

Als het glasvezelnetwerk aangelegd is, kunnen meerdere providers internet aanbieden via dit glasvezelnetwerk. In de vergelijker kun je per aanbieder onder het kopje ‘internet’ zien via welk glasvezelnetwerk de provider het internet levert.

Welk glasvezelnetwerk gebruikt mijn provider?

Provider Netwerk
breedband.gif KPN NetwerkNL
budget-alles-in-1.gif KPN NetwerkNL-Glaspoort
caiway.gif DELTA Fiber Netwerk
delta.gif DELTA Fiber Netwerk
edpnet.gif KPN NetwerkNL
freedom-internet.gif KPN NetwerkNL-Glaspoort
Delta Fiber Netwerk
Open Dutch Fiber
jonaz.gif KPN NetwerkNL
kpn.gif KPN NetwerkNL-Glaspoort
online.gif KPN NetwerkNL
DELTA Fiber Netwerk
skp-pijnacker.gif KPN NetwerkNL
Eigen netwerk (laatste stukje) 
st-kabelnet-veendam.gif Eigen netwerk
solcon.gif KPN NetwerkNL-Glaspoort
odido-logo.jpg

KPN NetwerkNL
Open Dutch Fiber
DELTA Fiber Netwerk

KPN NetwerkNL-Glaspoort

youfone.gif KPN NetwerkNL-Glaspoort
Open Dutch Fiber
ziggo.gif Ziggo netwerk (GigaNet)

Geactualiseerd: donderdag 13 juni 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.