Glasvezel, kabel of telefoonlijn?

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om verbinding te maken met het internet: internet via de telefoonlijn, via de televisiekabel, via glasvezel, via het mobiele netwerk en via de satelliet.

glasvezel-internet.jpg

Verschillende technieken voor internet

Internet is volgens de Verenigde Naties een mensenrecht. Dit houdt in dat een land niet zomaar haar inwoners van het internet mag afsluiten. Over hoe het internet dan bij ons huis komt denken de meeste mensen niet eens meer na. Grof gezegd is dit op te delen in drie manieren. DSL, Kabel, en Glasvezel bedienen 94.4% van de huishoudens, waaronder dus hoogstwaarschijnlijk ook jouw huis. Er is nog een vierde manier, die op het platteland nog weleens gebruikt wordt bij gebrek aan beter. 4G zorgt daar voor de vaste verbinding.

Geschiedenis

Voor de vrij recente opkomst van glasvezel tot aan de voordeur waren er twee opties: Kabel (via de TV-kabel) en DSL via de oude koperlijn (de telefoonlijn). De kabel was verdeeld over een aantal regio’s, waar verschillende aanbieders hun diensten aanboden, één per regio. Meestal werd dit alleen aangelegd binnen de bebouwde kom. De koperlijn ligt tot bijna elke voordeur, omdat elk huis toegang moest hebben tot het telefonienetwerk van de PTT en is daarmee veel wijder verspreid. Tevens werken er meerdere providers met hun eigen apparatuur op deze koperlijnen waardoor je dus niet vast zit aan één netwerkprovider.

Kabel

Met de kabel bedoelen we de kabel die we van oudsher gebruiken voor het transport van het signaal voor de televisie. Dat het origineel voor televisie gebruikt werd heeft als gevolg dat je bij je internetpakket nu sowieso ook tv als basisdienst moet afnemen. Naast enkele kleine providers met hun eigen netwerk, is Ziggo nog de enige met een eigen kabelnetwerk. Tevens is Ziggo de enige speler die op dit netwerk kan opereren door de gebruikte standaard.

Bij DSL en glasvezelwerkt dit anders: daar kunnen meerdere providers op dezelfde infrastructuur leveren en moet de netwerkbeheerder (KPN voor DSL, Reggefiber voor Glas) ook andere partijen toestaan op haar eigen netwerk. De huidige theoretische maximumdownloadsnelheid is 400 Mbps volgens de EuroDOCSIS 3.0 standaard. Ziggo levert op dit moment met hun ConnectBox een modem uit die ook voor de opvolger EuroDOCSIS 3.1 geschikt is. Deze nieuwe standaard schroeft de theoretische download op naar de 1 Gbps. Met dit nieuwe protocol kunnen synchrone snelheden behaald worden. Dat houdt in dat up- en downloadsnelheden gelijk kunnen zijn.

DSL

adsl-snelheidsafname.jpgDSL, ook wel xDSL genoemd, staat voor de vele soorten Digital Subscriber Line. De x staat voor een variant op DSL zoals ADSL, en VDSL. Deze techniek gaat over de oude koperlijn die initieel gebruikt werd voor POTS (Plain Old Telephone Service), oftewel de telefoonlijn. Voor internet over deze lijn was oorspronkelijk een basisabonnement met telefonie nodig en was er sprake van lijnhuur door internetproviders (NLS-kosten). Tegenwoordig is dit niet meer nodig, als de aansluiting maar aanwezig is. De snelheid met DSL is zeer variabel, afhankelijk van de afstand tot de wijkkast. Voor de oudere varianten ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) en ADSL2 gelden maximale snelheden van 25 Mbps als je vlakbij de centrale zit. Vanaf ongeveer 3 kilometer zit je met een dermate verstoord signaal dat geen VDSL Snelheidsafname enkele versie van ADSL nog een snelheid van meer dan 10Mbps kan halen.

VDSL daarentegen heeft een grotere bandbreedte (30 MHz tegenover 1 MHz voor ADSL) waardoor er meer spectrum beschikbaar is voor dat-aoverdracht. VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) biedt daarentegen geen voordelen ten opzichte van ADSL voor verbindingen verder dan 3 kilometer van de centrale. Zowel ADSL als VDSL kunnen gebruik maken van zogeheten pair bonding. Dit is in feite niets anders dan twee DSL-lijnen gebruiken als een snellere lijn. Je verdubbelt hiermee je bandbreedte in theorie, in de praktijk komt ongeveer de helft van je oorspronkelijke snelheid erbij. Pair bonding is niet overal beschikbaar, alleen waar de dubbele paren tot aan het huishouden liggen kan dit gebruikt worden.

Glasvezel

Feitelijk gebruikt iedereen deze technologie al. Door middel van FttC (Fiber to the Curb) ligt de glasvezel vaak al tot aan de wijkkast. Vanaf daar wordt het overgenomen door DSL of de coaxkabel. In nieuwbouwwijken en door een paar lokale projecten ligt er bij ruwweg 14 procent van de huishoudens met breedband inmiddels glasvezel tot in de meterkast.

Deze vezel faciliteert snelheden die bijna geen enkele consument nodig heeft. 1 Gbps is nu al leverbaar door enkele gespecialiseerde partijen. In testomgevingen worden snelheden van meerdere tientallen gigabits per seconde al gehaald. Het grote verschil met de andere opties voor data-overdracht is de manier van transportatie. Door de kabel en via DSL gaan stroomsignalen. Glasvezel gebruikt licht om data over te brengen. Hierdoor is een NTU nodig: een Network Termination Unit. Deze vertaalt de lichtsignalen naar stroom zodat je modemrouter dit kan begrijpen.

Alternatieven

Mobiel internet - Met de komst van 4G is mobiel internet als vervanging voor vast internet een optie geworden. Er is een speciaal modem voor nodig. In vergelijking met vast internet is de prijs/snelheid verhouding nadelig, er zijn datalimieten (of je betaalt per MB) en er is speciale randapparatuur nodig.
Satelliet - Hiervoor geldt hetzelfde als voor mobiel internet, datalimieten en (dure) randapparatuur. De gemiddelde snelheid is niet erg hoog.
Voor beide technieken geldt dat deze alleen interessant voor (buiten)gebieden en locaties, waar vaste internetverbindingen niet toereikend zijn.

Vergelijking

Een compleet eerlijke vergelijking is hier niet te maken. Glasvezel is de superieure en meest toekomstbestendige manier om een vaste verbinding te realiseren, maar is nog lang niet overal beschikbaar. De kabel is een stabiele optie om een hoge snelheid te kunnen halen, maar is op veel plekken vooral binnen de bebouwde kom beschikbaar. Satelliet en mobiel internet voor thuis zijn niche producten met een stevig prijskaartje. DSL is eigenlijk de enige optie die vrijwel overal beschikbaar is, maar deze optie biedt niet de snelheden die glas en coax wel kunnen bieden. Je kunt in de vergelijking op basis van jouw postcode en huisnummer zien wat er mogelijk is.

Geactualiseerd:02-02-2018