Glasvezel, kabel of telefoonlijn?

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om verbinding te maken met het internet:

  • Internet via de telefoonlijn internettennl-verschillende-manieren.jpg
  • Internet via de televisiekabel
  • Internet via glasvezel
  • Internet via het mobiele netwerk
  • Internet via de satelliet

Internet via telefoonnetwerk

Op het telefoonnetwerk kan op drie manieren gekozen worden om op het internet te komen. Inbellen met een analoog modem, via ISDN of een verbinding via ADSL. De eerste twee zijn al lang op hun retour en worden hier verder niet besproken.

Voor een ADSL verbinding wordt de telefoonlijn gesplitst voor het doorgeven van telefoon- en internetverkeer. ADSL kan zowel over een analoge- als over een ISDN-lijn aangelegd worden. De snelheid van ADSL gaat tot 8 Mbit/s, maar met de varianten ADSL2+ en VDSL worden snelheden tot 50 Mbit/s aangeboden. De snelheid van ADSL is gemiddeld de helft van wat wordt beloofd. Dat komt onder andere doordat de snelheid afneemt naarmate je verder van de wijkcentrale woont.

Een aantal providers biedt ook televisie via ADSL: IPTV. Je moet wel een postcodecheck doen om te kijken of op jouw adres ADSL wel snel genoeg is voor het doorgeven van digitale televisie. Bij de snelste ADSL-abonnementen gaat de bandbreedte die nodig is voor IPTV af van de bandbreedte voor internet. Voor HDTV is dat tot 8 Mbps per kanaal. Televisie kijken heeft dus in dat geval invloed op de snelheid die je ervaart bij het internetten. Bij kabel zijn tv en internet gescheiden en speelt dat probleem niet.

Internet via ADSL is meestal goedkoper dan internet via de kabel, zo blijkt ook uit de TOP 5 op Internetten.nl. Dat geldt ook voor alles-in-1 pakketten. Wie de snelste abonnementen opzoekt, of uitgebreidere pakketten met veel zenders in HD wil, komt vaker bij kabelproviders uit.

Internet via kabelnetwerk

Internet via kabel, telefoonlijn of glasvezelWe hebben in Nederland een grote landelijke kabelaanbieder: Ziggo. Enkele kleinere providers zijn Caiway en Zeelandnet. Kabelaanbieders zijn van oudsher analoge tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die je verplicht moet afnemen. 

Naast het digitale tv-signaal waarvoor je een ontvanger nodig hebt, kun je op andere plekken in huis ook analoog tv kijken (behalve bij Caiway). Kabelaars willen die mogelijkheid op de lange duur stoppen, om zo ruimte te maken voor digitale diensten. 

De kabelaanbieders komen over het algemeen veel dichter in de buurt van de beloofde snelheid. Ook kunnen ze abonnementen leveren met veel hogere snelheden dan ADSL-providers. De snelste kabelabonnementen zijn op dit moment meer dan 100 Mbit/s.

Kabelproviders leveren internet, bellen en tv alleen binnen een bepaalde regio. Ben je ontevreden over jouw provider dan kun je niet naar een andere overstappen.  Aan de hand van onze postcodecheck kun je opzoeken welke kabelaanbieder op jouw adres diensten kan leveren.

Internet via glasvezel

Glasvezel is in opkomst. Wil je sneller internet dan kabel en ADSL dan kun je kijken of internet via glasvezel beschikbaar is op jouw adres. Glasvezel kan honderden megabits per seconde leveren en uploaden gaat even snel als downloaden. Glasvezel is nog lang niet in heel Nederland beschikbaar, maar wel op steeds meer plaatsen. Inmiddels loopt door heel Nederland een dicht netwerk van 91,743 km. Deze glasvezel verbindt het telecom- en internetwerk met elkaar.

Internet via mobiele netwerk

Met GPRS is het al heel lang mogelijk om mobiele data over het GSM-netwerk te sturen, maar de snelheid is voor de meeste toepassingen te laag. Met UMTS, HSDPA en LTE (4G) gaat het veel sneller. In vergelijking met internet via ADSL en kabel is de prijs/snelheid verhouding echter nog nadelig, met name omdat er voor internet via het mobiele netwerk nog datalimieten voorkomen. Hier vind je de vergelijking van mobiel internet.

Internet via satelliet

Voor het gebruik van internet via de satelliet heb je een schotel nodig, de aanschaf hiervan is relatief duur. Omdat de snelheid van internet via de satelliet ook niet erg hoog is, is deze techniek alleen interessant voor buitengebieden, waar aanleg van vaste internetverbindingen vaak niet rendabel is.

Steeds vaker snellere internetabonnementen

Eind 2015 heeft bijna de helft van alle huishoudens een abonnement tussen 30 en 100 Mbit/s. En 18 procent van alle huishoudens nam al een internetabonnement boven 100 Mbit/s af. Ruim een vijfde deel (21%) nam een abonnement tussen 10 en 30Mbit/s af (bron: de staat van telecom). 

Geactualiseerd:29-03-2016