Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal

Glasvezel, DSL of kabel?

In Nederland kun je verbinding maken met het internet via de telefoonlijn (DSL), via de televisiekabel (COAX) en via glasvezel. Verder kun je het mobiele netwerk of de satelliet gebruiken, maar dit laatste komt eigenlijk nauwelijks voor. Wat zijn precies de verschillen en wat past het beste bij jou?

Wat is glasvezelinternet?Glasvezel, kabel of DSL aansluiting?

Met glasvezel kun je veruit het snelst internetten. Het grote verschil met DSL en kabel is dat data wordt overgebracht via lichtsignalen. Bij DSL en kabel gebeurt dit middels stroomsignalen. Het signaal reist dus letterlijk met 'de snelheid van het licht'. In de praktijk komt dit neer op internetsnelheden tot wel 500 Mbps. Steeds meer providers bieden zelfs 1 Gbps aan! Verder werkt glasvezel 'synchroon', wat inhoudt dat de download- en uploadsnelheden hetzelfde zijn. Een filmpje versturen gaat met glasvezel daarom net zo snel als een filmpje ontvangen. En de afstand van je huis tot de wijkcentrale heeft geen invloed op de internetkwaliteit. 

Glasvezel lijkt dus de beste optie als je gebruik wilt maken van internet. Maar...de kans bestaat dat je het niet kúnt gebruiken. Glasvezel is namelijk niet overal beschikbaar. Gelukkig wordt het op steeds meer plekken aangelegd. Wil jij weten of jij aangesloten bent op het netwerk? Doe de postcodecheck en krijg direct een overzicht van de beschikbare internetaanbieders!

Om de boel een beetje te verwarren het volgende... de netwerkaanbieders op DSL (KPN) en kabel (Ziggo, Delta etc) verglazen hun netwerken. Dit betekend dat ze tot aan de stoep voor jouw huis (of tot aan de wijkcentrale) hun kabels vervangen door glasvezelkabel. Daardoor gaan op die netwerken de mogelijke snelheden ook omhoog. Als dit het geval is op jouw adres dan zie je dit terug in de gehaalde snelheden.

Kosten glasvezel

Voor glasvezelinternet betaal je eenmalige aansluitingskosten en maandelijkse abonnementskosten. Hoe hoog die kosten precies zijn hangt af van jouw provider.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Hoge internetsnelheden haalbaar (sneller dan kabel (meestal) en DSL).
 • Afstand van huis tot wijkcentrale maakt niet uit.
 • Keuze uit verschillende aanbieders.
 • Net zo snel uploaden als downloaden

Nadelen

 • Niet overal beschikbaar.

Wat is DSL?

DSL kent verschillende varianten. Zo is er ADSL, ADSL2, VDSL en BDSL. Bij alle vormen van DSL wordt data overgebracht via de koperlijn, het netwerk van de traditionele telefoonlijn. De V staat voor Very-high-bitrate. VDSL haalt downloadsnelheden tot 50 Mbps en tot 5 Mbps voor uploaden. Voor VDSL mag de afstand van het adres tot aan de wijkcentrale echter niet langer zijn dan 1500 meter. Dat is korter dan bij ADSL. 

Bij DSL wordt data overgebracht middels stroomsignalen. Bij deze techniek is de kans op 'ruis' groter, zeker naarmate de af te leggen afstand toeneemt. Daarnaast is de uploadsnelheid trager dan de downloadsnelheid. Woon je meer dan twee kilometer van de centrale? Dan wordt je internet al direct een stuk langzamer. VDSL vermindert de nadelige effecten van ruis en lijnlengte. Het haalt downloadsnelheden tot 100 Mbps en uploadsnelheden tot 10 Mbps - afhankelijk van de lijnlengte.

Kosten DSL

Als je DSL wilt gebruiken betaal je eenmalige installatiekosten en maandelijkse abonnementskosten. Hoe hoog die kosten exact zijn hangt af van je provider. Vaak zijn er goedkope abonnementen mogelijk.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Bijna overal beschikbaar.
 • Keuze uit verschillende aanbieders.  
 • Vaak relatief goedkoop.

Nadelen

 • Er wordt een maximale snelheid genoemd. De daadwerkelijke snelheid kan veel lager zijn. Die informatie wordt getoond per adres.
 • De afstand tot de centrale/wijkkast is bepalend voor de kwaliteit.
 • Televisie heeft invloed op je internetsnelheid.

Wat is kabelinternet?

Met 'de kabel' bedoelen we de oorspronkelijke televisiekabel. Middels stroomsignalen wordt data overgebracht via deze kabel. In tegenstelling tot glasvezel en DSL kan bij kabelinternet alleen de netwerkbeheerder zijn diensten aanbieden. In Nederland is dat hoofdzakelijk Ziggo.

De snelheid van het internet hangt af van het pakket dat je aanschaft. Een voordeel is dat de beloofde snelheid tevens de daadwerkelijke snelheid is. De afstand tot de centrale heeft namelijk geen invloed op de kwaliteit. Ook telefonie en (interactieve) televisie vertragen de internetsnelheid niet.

Kosten kabel

Abonnementskosten voor kabelinternet zijn afhankelijk van het pakket dat je wilt. Je hebt keuze uit verschillende internetsnelheden en allerlei extra's. Wel ben je in ieder geval verplicht een basis televisiedienst af te nemen.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Op veel plaatsen beschikbaar.
 • Snelheid wordt niet beïnvloed door interactieve TV of afstand tot de centrale. 

Nadelen

 • Geen keuze uit aanbieders.
 • Een TV-abonnement is verplicht.

Alternatieven

Mobiel internet - 4G mobiel internet is een optie om vast internet  te vervangen. Er is een speciaal modem voor nodig, met een abonnement. In vergelijking met vast internet is de verhouding tussen prijs en snelheid nadelig. Televisie kijken is niet mogelijk, bellen met het vaste nummer ook niet. Het betreft 'data only' pakketten.  5G is alleen nog beschikbaar voor smartphones, in de toekomst wordt hier wel veel van verwacht op het gebied van 'internet thuis'. De snelheden van 5G zijn theoretisch gezien geschikt om live televisie te kunnen kijken. En zou daarom de huidige diensten kunnen vervangen. Of dit ook zo aangeboden gaat worden is nog niet bekend.

Satelliet - Hiervoor geldt hetzelfde als voor mobiel internet: datalimieten en (dure) randapparatuur. De gemiddelde snelheid is niet erg hoog.

Voor beide technieken geldt dat deze alleen interessant zijn voor (buiten)gebieden waar vaste internetverbindingen niet toereikend zijn.T-Mobile en KPN bieden in buitengebieden 4G voor thuis aan. 

Conclusie

Een compleet eerlijke vergelijking is hier niet te maken. Glasvezel is de superieure en meest toekomstbestendige manier om een vaste verbinding te realiseren, maar is nog lang niet overal beschikbaar. De kabel is een stabiele optie om een hoge snelheid te bereiken, maar is vaak vooral binnen de bebouwde kom beschikbaar. Satelliet en mobiel internet voor thuis zijn niche producten met een stevig prijskaartje. DSL is eigenlijk de enige optie die bijna overal beschikbaar is, maar het internet is traag vergeleken met kabel en glas. Omdat dit netwerk steeds meer 'verglast' wordt kan het toch een rol van betekenis blijven spelen. Regelmatig controleren wat er op jouw adres mogelijk is, is ons devies. Zeker als je nu niet tevreden bent over de geboden snelheid.

Wil je weten wat voor jou persoonlijk de beste keuze is? Vergelijk hier alle internetaanbieders.

Geactualiseerd:22-07-2021

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie