Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Alles over glasvezel internet

Internet via de glasvezelkabel is nog niet voor iedereen toegankelijk, maar in steeds meer gemeenten en wijken wordt glasvezel aangelegd. Begin 2019 realiseerde 'Glasvezel buitenaf' de 3 miljoenste glasvezelaansluiting in Nederland. Glasvezel internet staat bekend om zijn hoge snelheden. Met glasvezel heb je veruit het snelste internet

glasvezel-internet.jpg

Wil je ook snel internet via glasvezel? Check hier of internet via glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden verstuurt. Dit resulteert in een hoge internetsnelheid. Daarnaast gaat het verzenden van bestanden (uploaden) even snel als het ontvangen (downloaden) ervan. Dit is bijvoorbeeld bij kabelinternet en ADSL niet het geval.

Een glasvezelaansluiting is een glasvezelverbinding tot aan de woning. Dit wordt ook wel Fiber To The Home (FTTH) genoemd. Bij internet via de kabel of ADSL bestaat een groot gedeelte van het netwerk ook uit glasvezel, maar het laatste stukje naar de woning is dan nog een koper- of coax-kabel. Dit heet Fiber To The Curb (FTTC).

Kosten van glasvezel

Voor internet via glasvezel betaal je eenmalige aansluitingskosten en maandelijkse abonnementskosten. Hoe hoog deze kosten exact zijn hangt van jouw provider af. De verschillen in prijs tussen glasvezel en bijvoorbeeld kabelinternet zijn niet heel groot. De prijs van een alles-in-één pakket met bellen, internet van 50 Mbps en televisie start bij € 43,50 per maand. Wel kun je bij een kabelaar goedkoper uit zijn als je een pakket neemt met een lagere internetsnelheid.

Snelheden van internet via glasvezel

De internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100, 200 en 500 Mbps. Daarnaast biedt T-Mobile in enkele gebieden ook 750 Mbps aan. Bij internet via glasvezel zijn de snelheden symmetrisch, wat wil zeggen dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn.

Voordelen van glasvezel

  1. Snel internet. 
    Met glasvezel kun je het snelste internetten. Verkrijgbare snelheden lopen op tot wel 1Gbps.
  2. Uploaden en downloaden even snel.
    Glasvezel internet is symmetrisch. Dit betekent dat het versturen en verzenden van bestanden even snel gaat. Dit is bij kabelinternet en ADSL niet zo.
  3. Zelf een provider kiezen. 
    Iedere provider mag op het glasvezelnetwerk internet, telefonie en televisie aanbieden. Je hebt dus keuze uit meerdere aanbieders en je kunt overstappen als je niet tevreden bent over bijvoorbeeld de klantenservice. 

Nadeel: het is niet voor iedereen beschikbaar, omdat niet alle huizen in Nederland zijn aangesloten op het netwerk. Op de Glaskaart van Stratix kun je zien welke gebieden zijn aangesloten.

Ben ik aangesloten op het glasvezelnetwerk?

Om gebruik te maken van internet via glasvezel moet je op het glasvezelnetwerk zijn aangesloten. Reggefiber, sinds 2014 eigendom van KPN, is het bedrijf dat voornamelijk netwerken aanlegt. Ook investeringsmaatschappij CIF legt glasvezel aan. Verder zijn er diverse buitenlandse investeerders actief geworden in het verglazen van landelijke gebieden, waaronder Glasvezel Buitenaf, GlasDraad en E-Fiber. Op de BreedbandAtlas vind je actuele informatie over de dekking. Naast het type verbinding (koper, coax of glasvezel zoals getoond) is ook de snelheid van de vaste internetaansluiting te zien.

Glasvezel of kabel?

Bij kabelinternet biedt alleen de eigenaar van het netwerk zijn diensten aan over de kabel. Bij glasvezel is het netwerk open en kan iedere aanbieder zijn diensten via het netwerk aanbieden. Je hebt bij glasvezel dus keuze uit meerdere aanbieders en bij kabelinternet niet.

Verder is bij glasvezel de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Bij kabel ligt de uploadsnelheid veel lager. De uploadsnelheid is van belang als je zelf iets op internet wilt plaatsen, zoals foto's of video's, of als je een e-mail met een grote bijlage verstuurt.

Bij zowel glasvezel als kabel kun je gebruikmaken van interactieve tv.

Glasvezel of DSL?

De maximale internetsnelheid die met ADSL behaald kan worden, ligt lager dan bij kabel en glasvezel. Dankzij de pakketten met lage internetsnelheid is ADSL op dit moment de goedkoopste optie. VDSL is vaak ook goedkoper dan een glasvezel of kabel abonnement. 

Doe de postcodecheck en vergelijk (glasvezel)abonnementen in onze vergelijker.

Lees ook: Glasvezel, DSL of kabel?

04-11-2019

Navigatie