Alles over glasvezel internet


Internet via glasvezel is in opkomst. Glasvezel is nog lang niet in heel Nederland beschikbaar, maar wordt wel in steeds meer gemeenten en wijken aangelegd. Begin 2014 hebben ruim 2 miljoen woningen glasvezel voor de deur, een derde hiervan maakt er gebruik van. Dat betekent dat zo'n 685 duizend huishoudens internetten via glasvezel.

glasvezel-internet.jpg

Wil je ook snel internet via glasvezel? Check hier of internet via glasvezel beschikbaar is op jouw adres. Glasvezel kan honderden megabits per seconde leveren en uploaden gaat even snel als downloaden.

De techniek van glasvezel

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die in theorie signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden kan versturen. Een glasvezelaansluiting is een glasvezelverbinding tot aan de woning. Het wordt ook wel Fiber To The Home (afgekort tot FTTH) genoemd.

De belangrijkste eigenschappen van een glasvezelverbinding zijn de grote bandbreedte en de grote afstand waarover deze snelheid gerealiseerd kan worden. Een ander onderscheid is dat de snelheid waarmee je bestanden op internet kunt zetten (uploaden) even snel is als die waarmee je bestanden er vanaf kunt halen (downloaden).

Snelheden van internet via glasvezel

De internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100 en 500 Mbps. Enkele kleinere glasvezelaanbieders hebben ook pakketten met een internetsnelheid van 30 Mbps. Bij internet via glasvezel zijn de snelheden symmetrisch, wat wil zeggen dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn. Net als bij ADSL en kabel is de werkelijk behaalde snelheid afhankelijk van de aanbieder en een groot aantal factoren. Internetaanbieders hebben overigens afgesproken vanaf 2013 realistische internetsnelheden te melden. De afspraken zijn vastgelegd in een Gedragscode Transparante Internetsnelheden.

Uploaden even snel als downloaden

Een voordeel van glasvezel ten opzichte van de kabel en ADSL is dat de uploadsnelheid een stuk hoger is. De uploadsnelheid geeft aan hoe snel je zelf bestanden kunt versturen. Dit is bijvoorbeeld van belang als je een digitaal foto-album maakt of zware bestanden verstuurt via de mail.

Fiber to the Home

Bij internet via de kabel of ADSL bestaat een groot gedeelte van het netwerk al uit glasvezel. Alleen het laatste stukje van de centrale naar de woning is in de meeste gevallen nog gewoon koper of coax kabel (FTTC, Fiber To The Curb). Bij een glasvezelverbinding tot aan de woning (FTTH) gaat ook het laatste stukje via glasvezel.

Open netwerk: vrije providerkeuze

Iedere provider mag op het glasvezelnetwerk internet, telefonie en televisie aanbieden. Er zijn nu al zo'n 25 glasvezelaanbieders, maar die zijn niet in alle gemeenten actief. Je hebt dus de keuze uit meerdere aanbieders en je kunt dus overstappen als je niet tevreden bent over bijvoorbeeld de klantenservice.

Glasvezelproviders

KPN is de grootste aanbieder van internet via glasvezel. Een andere grote provider is XS4ALL. In 2012 zijn ook Telfort, Scarlet (nu Stipte) en Tele2 van start gegaan. KPN heeft de opgekochte glasvezelproviders Lijbrandt, XMS, Concepts, Edutel en KickXL in 2013 ondergebracht onder de merknaam Telfort. De laatste tijd zijn er steeds meer grote providers die in de glasvezelmarkt stappen, zoals Vodafone en Online.nl. Ook kabelaar Caiway verglaast een deel van haar kabelnet.

Netwerkbeheer door Reggefiber en CIF

In tegenstelling tot de kabelaars beheren de glasvezelaanbieders het netwerk niet. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud. Zo'n 90% van het glasvezelnetwerk wordt beheerd door Reggefiber. Ook de investeringsmaatschappij CIF legt glasvezel aan. Zij verglazen onder andere in gebieden waar Caiway actief is. Enkele lokale kabelaars, zoals KabelNoord, Stichting Kabelnet Veendam en CAI Harderwijk, zijn eveneens bezig hun volledige netwerk te verglazen. Woon je in Overijssel, Gelderland of Flevoland dan is de kans het grootst dat glasvezel beschikbaar is. Op de 'glaskaart' van onderzoeksbureau Stratix is dat duidelijk te zien.

De aanbieder in jouw buurt

In de gemeenten waar glasvezel wordt aangelegd zijn niet steeds dezelfde providers beschikbaar op het glasvezelnetwerk. In gebieden waar Reggefiber glasvezel aanlegt, bepalen de aanbieders zelf in welke gemeente zij hun diensten gaan aanbieden. Welke providers in jouw gemeente actief zijn, is op te zoeken via de website van Reggefiber. Voor meer informatie over gemeenten waar CIF glasvezel aanlegt, kijk op cif-glasvezel.nl.

Glasvezel of kabel?

Het grootste verschil tussen glasvezel en kabel is dat kabelaanbieders zowel het netwerk beheren als de diensten erover aanbieden. Ook is er op de kabel in een regio maar één aanbieder actief. Het glasvezelnetwerk daarentegen is een open netwerk. Iedere glasvezelaanbieder kan zijn diensten via dat netwerk aanbieden. Je hebt dus de keuze uit meerdere aanbieders.

Een voordeel van glasvezel ten opzichte van kabel is dat de uploadsnelheid bij glasvezel in theorie gelijk is aan de downloadsnelheid. Bij kabel is dat niet het geval: daar is de uploadsnelheid veel lager. De uploadsnelheid is van belang als je zelf iets op internet wilt plaatsen, zoals foto's of video's, of als je een e-mail met een grote bijlage verstuurt.

Met glasvezel en kabel heb je dezelfde mogelijkheden: je kunt gebruikmaken van Interactieve tv. De zenders worden ook in HD uitgezonden en met de juiste apparatuur kun je tv opnemen of pauzeren. Volgens de Consumentenbond is er geen reden om te verwachten dat de beeldkwaliteit of de stabilisatie via een van de netwerken beter is.

Kosten

Ook in de kosten vallen de verschillen tussen glasvezel en kabel mee. De prijs van een alles-in-één pakket met bellen, internet van 50 Mbps en televisie start vanaf € 45 per maand. Wel kun je bij een kabelaar goedkoper uit zijn als je een pakket neemt met een lagere internetsnelheid.

En glasvezel of ADSL?

De maximale internetsnelheid die over ADSL gehaald kan worden, ligt lager dan die van kabel en glasvezel. Met name door de pakketten met lage internetsnelheid is ADSL op dit moment de goedkoopste optie.

Doe de postcodecheck en vergelijk (glasvezel)abonnementen in onze vergelijker.

18-06-2018