Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 10.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken
9,4 /10

Alles over glasvezel internet

Internet via de glasvezelkabel is nog niet voor iedereen toegankelijk, maar in steeds meer gemeenten en wijken wordt glasvezel aangelegd.  Bij ruim de helft van de 8 miljoen huishoudens is inmiddels een glasvezelkabel aangelegd. Dat staat in de driemaandelijkse Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In het tweede kwartaal van 2021 kwamen er 220.000 nieuwe aansluitingen bij, twintigduizend meer dan in het eerste kwartaal. Bij ruim 4,1 miljoen huishoudens ligt glasvezel tot aan de meterkast. Daarvan hebben er 1,8 miljoen daadwerkelijk een abonnement op internet via glasvezel.

 Glasvezel internet staat bekend om zijn hoge snelheden. Met glasvezel heb je veruit het snelste internet. 

glasvezel-internet.jpg

Wil je ook snel razendsnel internet via glasvezel? Doe de postcodecheck en zie of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Wat is glasvezel internet?

Glasvezel is een dunne, sterke draad van glas, die signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden verstuurt. Dit resulteert in een hoge internetsnelheid. Daarnaast gaat het verzenden van bestanden (uploaden) even snel als het ontvangen (downloaden) ervan. Dit betekent dat de up- en downloadsnelheid bij glasvezel internet pakketten gelijk zijn. Ook is de verwachte snelheid (of geadverteerde snelheid) van je abonnement gelijk aan de maximale snelheid. Dit is bijvoorbeeld bij kabelinternet en DSL niet het geval. Verder is het glasvezelnetwerk het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. Glasvezel maakt het mogelijk om veel apparaten, zoals slimme apparaten als speakers, ovens en koelkasten aan te sluiten en met het hele gezin tegelijk te internetten of online gamen. Ook kun je met glasvezel internet snel grote bestanden versturen

Een glasvezelaansluiting is een glasvezelverbinding tot aan de woning. Dit wordt ook wel Fiber To The Home (FTTH) genoemd. Bij internet via de kabel of DSL bestaat een groot gedeelte van het netwerk ook uit glasvezel, maar het laatste stukje naar de woning is dan nog een koper- of coax-kabel. Dit heet Fiber To The Curb (FTTC).

Kosten glasvezel abonnement

Voor glasvezel internet betaal je eenmalige aansluitingskosten en maandelijkse abonnementskosten. Hoe hoog deze kosten precies zijn hangt van jouw provider af. De verschillen in prijs tussen glasvezel en bijvoorbeeld kabelinternet zijn niet heel groot. De prijs van een glasvezel abonnement met bellen, internet van 50 Mbps en een tv pakket start bij € 38,88 per maand (peildatum 22-10-'21). Het betreft de kosten per maand  in het 1e jaar. Je kunt bij een kabelaar goedkoper uit zijn als je een pakket neemt met een lagere internetsnelheid. Bij sommige aanbieders kost glasvezel evenveel als een DSL abonnement.

Maximale internetsnelheid via glasvezel

De internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100, 200, 500 en 1000 Mbps. Bij glasvezel internet zijn de snelheden symmetrisch, wat wil zeggen dat de up- en downloadsnelheid gelijk zijn.

Voordelen van glasvezel internet

1. Snel glasvezel internet 
Met glasvezel kun je het snelste internetten. De maximale internetsnelheid loopt op tot wel 1 Gbps. In de toekomst lopen deze snelheden naar verwachting nog meer op.

2. Uploaden en downloaden even snel
Glasvezel internet is symmetrisch. Dit betekent dat het versturen en downloaden van bestanden even snel gaat. Dit is bij kabelinternet en DSL niet zo.

3. Zelf een provider kiezen 
Iedere provider mag op het glasvezelnetwerk internet, telefonie en (interactieve) tv aanbieden. Je hebt dus keuze uit meerdere aanbieders en je kunt overstappen als je niet tevreden bent over bijvoorbeeld de klantenservice. 

Nadeel: niet voor iedereen is glasvezel beschikbaar, omdat nog niet alle huizen in Nederland zijn aangesloten op het netwerk. Op de Glaskaart van Stratix kun je zien in welke gemeenten glasvezel beschikbaar is. De kaart wordt tweemaal per jaar geactualiseerd.

Ben ik aangesloten op het glasvezelnetwerk?

Om gebruik te maken van glasvezel internet moet je op het glasvezelnetwerk zijn aangesloten. Onderstaande bedrijven leggen glasvezelnetwerken aan:

 • KPN NetwerkNL (voorheen Reggefiber)
  Dit is het grootste bedrijf. Het is alleen verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel en het onderhoud. KPN NetwerkNL levert dus geen diensten, zoals internet, bellen en tv. Daarvoor moet je een abonnement afsluiten bij een van de glasvezelproviders die actief zijn op het netwerk in jouw straat of wijk. Via dit netwerk bieden verschillende providers glasvezelabonnementen aan, zoals XS4ALL, Solcon en Online.nl.
   
 • Delta Fiber Netwerk
  Zo’n 900.000 huishoudens zijn inmiddels aangesloten op hun glasvezelnet. Daar komen maandelijks zo'n 20.000 nieuwe adressen bij. Delta Fiber Netwerk levert verbindingen voor Delta en Caiway, maar stelt het netwerk ook open voor andere partijen. Delta Fiber Netwerk is de opvolger van Glasvezel Buitenaf, het bedrijf dat vooral glasvezel in buitengebieden aanlegde. De Zweedse investeerder EQT is eigenaar van DELTA Fiber Nederland. Inmiddels is EQT de grootste glasvezelprovider van Noord-Europa. Delta Fiber Netwerk werkt in sommige delen van het land samen met lokale partners, zoals Cogas, Rendo en de Fryske Mienskip.
   
 • E-Fiber 
  Ook E-Fiber legt glasvezelverbindingen aan. Je kunt je op hun site vrijblijvend inschrijven om op de hoogte gehouden te worden.  
   
 • T-Mobile / Open Duch Fiber
  T-Mobile startte in 2019 een samenwerking met Primevest en VolkerWessels om glasvezel aan te leggen in Den Haag, Eindhoven en Rotterdam. Begin 2021 kondigde T-Mobile aan dat het samen met het nieuwe glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber snel internet beschikbaar maakt  in voornamelijk stedelijke gebieden. Open Dutch Fiber is de eigenaar van het netwerk en T-Mobile is de eerste huurder en gebruiker. 
   
 • Lokale aanbieders
  Verder heb je nog lokale aanbieders. Zo zijn er kabelaars die bezig hun volledige netwerk van glasvezel te voorzien. Voorbeelden zijn Kabelnoord, Stichting Kabelnet Veendam en CAI Harderwijk, Dit zijn stichtingen zonder winstoogmerk. De kabelaar beheert in deze gevallen het netwerk en levert ook de diensten.

Hoe kan ik glasvezel krijgen?

Aangezien het een ontzettend kostbare operatie is om glasvezel uit te rollen, wordt het glasvezelnetwerk in overleg tussen gemeenten en glasvezelaanleggers bepaald. Wanneer er voldoende aanvraag is onder de inwoners, zal vervolgens wijk voor wijk aangesloten worden op glasvezel internet. Komt glasvezel in jouw wijk, dan krijg je vaak via folders bericht. De kabel wordt tot in huis aangelegd en wordt er een speciaal glasvezelmodem op aangesloten.  Heb je besloten om een abonnement bij een glasvezelprovider te nemen? Dan levert deze provider een router in bruikleen die op die glasvezelkabel  wordt aangesloten. 

Wat kost het aanleggen van glasvezel?

Het aanleggen van glasvezel door KPN NetwerkNL is over het algemeen gratis, wanneer een hele wijk aangesloten wordt. Jouw woning wordt kosteloos en vrijblijvend aangesloten. Je betaalt hier dus niets voor. Je moet wel toestemming geven. Het is niet verplicht om een glasvezel abonnement af te sluiten. Ligt er al glasvezel in jouw wijk, maar niet naar jouw huis? Dan zijn de aansluitkosten over het algemeen voor jouw rekening. Deze kunnen vrij hoog zijn:  ze varieren van  € 150 tot € 1500. Afhankelijk van de afstand van je huis tot aan de al bestaande bekabeling. Tip: twijfel je over een glasvezelabonnement? Laat toch glasvezel aanleggen naar jouw huis. Dat is immers gratis en vrijblivend! Mocht je later spijt krijgen en alsnog een aansluiting willen, dan zit je niet vast aan die hoge aansluitkosten. Bovendien word je (koop)huis er meer door waard als het aangesloten is op glasvezel.

De overige glasvezelbedrijven hebben vaak eenzelfde werkwijze, soms met aansluitkosten in het begin. Delta Fiber Netwerk vraagt in sommige gevallen een toeslag. Woon je in een gebied waar de afstanden tussen woningen groter zijn dan normaal, of woon je bijvoorbeeld buiten de bebouwde kom? Dan brengt Delta Fiber Netwerk een vastrechtvergoeding in rekening om daarmee de extra aanlegkosten te compenseren. De vastrechtvergoeding kan per gebied verschillen. Om een glasvezelaansluiting van Delta Fiber Netwerk te krijgen, moet je altijd een abonnement bij de dienstaanbieder (provider) afsluiten.

Glasvezel of kabel?

Bij kabelinternet biedt alleen de eigenaar van het netwerk zijn diensten aan over de kabel. Het is een gesloten netwerk. Bij glasvezel is het netwerk open en kan iedere aanbieder supersnel internet via het netwerk aanbieden. Je hebt bij glasvezel dus keuze uit meerdere providers en bij kabelinternet niet.

Verder is bij glasvezel de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Bij kabel ligt de uploadsnelheid veel lager. De uploadsnelheid is van belang als je zelf iets op internet wilt plaatsen, zoals foto's of video's, of als je een e-mail met een grote bijlage verstuurt. Een stabiele symmetrische verbinding waarbij upload gelijk is aan download wordt steeds belangrijker nu we steeds meer data synchroniseren met de cloud en vaker gebruikmaken van videobellen.

Bij zowel glasvezel als kabel kun je gebruikmaken van interactieve tv. Ook op het gebied van televisie wint glasvezel terrein: in het tweede kwartaal van 2021 is het aantal tv-abonnementen via glasvezel met 50.000 gestegen tot 1,4 miljoen. Voor het eerst sinds jaren is het aantal televisieabonnementen via de kabel tot net onder de 4 miljoen gedaald. 

Glasvezel of DSL?

De maximale internetsnelheid die met DSL behaald kan worden, ligt veel lager dan bij glasvezel. Dankzij de pakketten met lage internetsnelheid is DSL op dit moment de goedkoopste optie. VDSL is vaak ook goedkoper dan een glasvezel abonnement. 

Welk glasvezelnetwerk gebruikt mijn provider?

Provider Netwerk
breedband.gif KPN NetwerkNL
budget-alles-in-1.gif KPN NetwerkNL
caiway.gif DELTA Fiber Netwerk
delta.gif DELTA Fiber Netwerk
edpnet.gif KPN NetwerkNL
freedom-internet.gif KPN NetwerkNL
jonaz.gif KPN NetwerkNL
kpn.gif KPN NetwerkNL
online.gif KPN NetwerkNL
DELTA Fiber Netwerk
skp-pijnacker.gif KPN NetwerkNL
Eigen netwerk (laatste stukje) 
st-kabelnet-veendam.gif Eigen netwerk
solcon.gif KPN NetwerkNL
t-mobile.gif KPN NetwerkNL
Open Dutch Fiber
xs4all.gif KPN NetwerkNL
youfone.gif KPN NetwerkNL
ziggo.gif Ziggo netwerk (GigaNet)


Doe de postcodecheck en vergelijk (glasvezel)abonnementen in onze Internetvergelijker.

Lees ook: Glasvezel, DSL of kabel?

Geactualiseerd: 22-10-2021

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie