Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Vaste telefonie: waar kan ik dat kopen?

Bellen via een vaste telefoonlijn komt steeds minder voor. Wil je wel bellen met een vaste telefoon? Dan wil je natuurlijk weten welke vaste telefoonaansluiting je moet kiezen en welke pakketten er zijn. Maar waar koop je die, wat zijn de tarieven en hoe zit het met nummerbehoud als je overstapt naar een andere provider? 

Ga snel naar:

Vaste telefonie: waar kan ik dat kopen?

Type aansluiting

Je kunt met een vaste lijn bellen via kabel, DSL, glasvezel of de ouderwetse telefoonlijn van KPN. Bellen via een telefoonlijn komt steeds minder voor. Alleen KPN biedt dat nog aan. Bellen via een breedbandverbinding is tegenwoordig gangbaar. Een vaste lijn wordt vaak goedkoop aangeboden in combinatie met een internetverbinding of bij een alles-in-één-pakket.

Vaste telefonie via KPN

Pakketten met vaste telefonie

  • Alleen bellen
  • Internet en bellen
  • Triple play: internet, televisie en vast bellen
  • Quad play: internet, televisie, vast bellen en mobiel

Vink het type pakket van je voorkeur aan in de vergelijker. Bij sommige abonnementen voor vaste telefoon heb je een internetverbinding nodig om te kunnen bellen. Soms kun je abonnementen voor vaste telefoon alleen telefonisch via de provider bestellen. Als dat zo is, staat dat erbij in de vergelijker

Tarieven

Als je via een vaste telefoon belt, worden er verschillende tarieven gerekend als je naar mobiele of vaste nummers belt. Daarnaast rekenen sommige providers een starttarief. 

Starttarieven

Het starttarief verschilt per provider. Sommige providers rekenen geen starttarief, terwijl het starttarief bij andere providers tussen de 5 en 17 cent ligt. 

Bellen naar vaste en mobiele nummers

Bellen naar vaste nummers is meestal goedkoper dan bellen naar een mobiel nummer. Je kunt ook kiezen voor een onbeperkt bellen-abonnement. Voor bellen naar betaalde servicenummers moet je altijd apart betalen, ook bij onbeperkt bellen.

Bellen naar het buitenland

Bellen naar het buitenland valt bij de meeste partijen buiten de belbundels. Bekijk de tarieven voor bellen naar het buitenland.

Onderling bellen

Daarnaast is er nog onderling bellen. Je belt dan naar een andere klant bij hetzelfde bedrijf. Een KPN vast-klant betaalt dan het onderlinge tarief als hij naar een andere KPN-klant belt. Het maakt niet uit of dat een mobiel of een vast nummer is. Als een KPN vast-klant bijvoorbeeld naar een klant van Odido vast belt, betaalt hij het reguliere tarief voor vaste telefonie van zijn abonnement. Wie vast bellen bij internet met een mobiel abonnement van KPN combineert, kan gratis onderling bellen.

Bij een deel van de providers zijn alle drie tarieven even hoog, maar bij een aantal providers is van vast naar mobiel bellen aanzienlijk duurder. Dan scheelt het als je naar een (mobiel) nummer van dezelfde provider belt. Dat is bij sommige providers zelfs gratis en vrijwel altijd goedkoper.

Gratis nummerbehoud

Ga je overstappen en wil je je huidige telefoonnummer meenemen? Dit is in de praktijk vrijwel altijd gratis. Als je overstapt naar een andere provider of een andere techniek gaat gebruiken, kun je je nummer vrijwel altijd meenemen, maar als je naar een regio met een ander kengetal verhuist, kan dit niet. 


Geactualiseerd: dinsdag 28 mei 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.