Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Alles over breedband internet

Er zijn verschillende soorten verbindingen om toegang tot het internet te krijgen. Was er oorspronkelijk alleen de analoge inbelverbinding, tegenwoordig zijn er snellere alternatieven. Iedereen kan zodoende de internetverbinding kiezen die het beste past. Het kleine percentage Nederlanders voor wie geen breedband via kabel, ADSL of glasvezel beschikbaar is, kan kiezen voor een satellietverbinding of mobiel internet via 4G (of 5G als dit beschikbaar is).

breedband internet

Welke breedbandvorm en hoe breed?

Met breedband kun je internetten, tv kijken en telefoneren via dezelfde aansluiting. Onder de noemer breedband vallen verschillende verbindingen. De bekendste zijn:

  • Coax (de kabel) 
  • DSL (de ouderwetse koperdraad telefoonlijn)
  • Glasvezel
  • Mobiele 3G, 4G en 5G netwerken
  • Draadloze initiatieven, zoals satellietinternet

Dankzij mobiele netwerken en satellietdekking kan iedereen in Nederland een breedbandaansluiting krijgen, ook waar vast breedband niet rendabel is. Ongeveer 330.000 huishoudens en bedrijven hadden in 2015 nog geen snel internet. Hoe groot deze groep anno 2021 nog is is niet bekend.

Deze huishoudens wonen meestal in dunbevolkte buitengebieden en hebben nu geen internettoegang van minimaal 30 megabit per seconde. Overal in Nederland is wel satellietinternet beschikbaar, maar dit is (veel) minder snel én veel duurder. In afgelegen gebieden duiken daarom talloze burgerinitiatieven op om glasvezel te realiseren. Samen Snel Internet, een platform van de overheid, wil lokale overheden en burgers steunen in het realiseren van snel internet in buitengebieden. Op de website kun je per provincie vinden welke initiatieven opgestart, lopend of afgerond zijn.

Supersnel breedband

Netwerken met een minimale snelheid van 100 Mbps gelden binnen de Europese Unie als supersnel. Dit worden ook wel Next Generation Networks genoemd. Dergelijke snelheden zijn op dit moment mogelijk via ‘de kabel’, DSL en glasvezel. Ook mobiele netwerken zullen in de toekomst veel sneller worden, dankzij 4G (LTE), 4G Max en in de toekomst 5G. Mobiele netwerken zullen echter niet zo snel de capaciteit van vaste netwerken evenaren.

Europese doelstellingen voor breedband

Nederland onderschrijft de Europese doelstellingen voor 2020. In dat jaar moet in de Europese Unie iedereen toegang hebben tot breedband met een snelheid van minimaal 30 Mb per seconde of meer. Nederland voldoet al bijna aan deze doelstelling: 97% van de huishoudens kan op dit moment zo’n aansluiting krijgen. Daarnaast moet minstens de helft van de huishoudens een aansluiting van minimaal 100 Mb per seconde gebruiken. Van de Nederlandse huishoudens heeft nu 95% deze mogelijkheid (bron Rijksoverheid).

Nederlandse doelstelling voor breedband

Het kabinet heeft zich tot doel gesteld dat in 2023 elke Nederlander gebruik kan maken van een internetverbinding met een snelheid van minimaal 100 Mb per seconde. Ook in de zogenoemde buitengebieden. En zelfs de meerderheid moet een verbinding hebben die tien keer zo snel is (1 Gb per seconde). Bij de toekomstige veiling van frequenties, bijvoorbeeld van 5G, geldt een dekkingsverplichting. Dat betekent dat aanbieders ervoor moeten zorgen dat er overal een betrouwbare en snelle mobiele verbinding is.

Zelf breedband internet installeren of laten installeren door monteur?

Vrijwel alle breedbandabonnementen en -pakketten worden geleverd met een ‘doe-het-zelf’ pakket. Dit bestaat uit alle onderdelen die je nodig hebt om je internetverbinding zelf aan te sluiten plus een uitgebreide handleiding. Voor het zelf installeren is geen technische kennis nodig. Stekkers aansluiten en de rest wijst zich vanzelf. Als je er niet uitkomt, dan kan de klantenservice je verder helpen. 

Wil je het pakket toch liever laten installeren door een monteur, dan kun je dit in je bestelling aangeven. Soms hebben providers acties waarbij installatie door een monteur gratis is. Dit kun je terugvinden in onze Internetvergelijking door je keuze te verfijnen op 'gratis installatie'.

Vaak kun je achteraf ook nog kiezen voor installatie via monteur. Soms zijn de kosten hiervoor inbegrepen in je pakket, maar het kan ook zijn dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Meer informatie hierover vind je in het installatiepakket dat je van je provider ontvangt.

Geactualiseerd: donderdag 22 juli 2021

Marit Veldkamp
Marit Veldkamp Accountmanager

Marit is sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager is zij verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor is ze goed op de hoogte wat er speelt in de telecommarkt. Daarnaast houdt Marit zich samen met haar collega's bezig met de content op de telecomwebsites zoals bellen.com en internetten.nl om jou van de meest actuele informatie te voorzien.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.