Alles over breedband internet


Er zijn verschillende soorten verbindingen om toegang tot het internet te krijgen. Was er oorspronkelijk alleen de analoge inbelverbinding, tegenwoordig zijn er snellere alternatieven. Iedereen kan zodoende de internetverbinding kiezen die het beste aan zijn of haar wensen tegemoet komt. Het kleine percentage Nederlanders voor wie geen breedband via kabel, ADSL of glasvezel beschikbaar is, kan kiezen voor een satellietverbinding of mobiel internet.

breedband-internet.jpg

Welke breedbandvorm en hoe breed?

Met breedband kun je internetten, tv kijken en telefoneren via dezelfde aansluiting. Onder de noemer breedband vallen verschillende verbindingen. De bekendste zijn: coax (de kabel), DSL (de vroegere telefoonlijn), glasvezel, mobiel internet en satelliet internet.

Dankzij mobiele netwerken en satellietdekking kan iedereen in Nederland een breedbandaansluiting krijgen, ook waar vast breedband niet rendabel is. Dit laatste geldt voor 100.000 tot 150.000 huishoudens (ongeveer 2%). 

Deze huishoudens liggen meestal in dunbevolkte buitengebieden en hebben nu geen internettoegang van minimaal 30 Mb per seconde. Overal in Nederland is wel satelliet-internet beschikbaar. Maar dit is (veel) minder snel én duurder.

Supersnel breedband

Netwerken met een minimale snelheid van 100 Mbps gelden binnen de Europese Unie als supersnel. Dit worden ook wel Next Generation Networks genoemd. Dergelijke snelheden zijn op dit moment alleen mogelijk via ‘de kabel’ en glasvezel. Ook mobiele netwerken zullen in de toekomst veel sneller worden, dankzij de komst van 4G (LTE) en 4G Max. Mobiele netwerken zullen echter niet zo snel de capaciteit van vaste netwerken evenaren.

Breedband in Nederland en Europa

Nederland onderschrijft de Europese doelstellingen voor 2020. In dat jaar moet in de Europese Unie iedereen toegang hebben tot breedband met een snelheid van minimaal 30 Mb per seconde. Nederland voldoet al bijna aan deze doelstelling: 98% van de huishoudens kan op dit moment zo’n aansluiting krijgen. Daarnaast moet minstens de helft van de huishoudens een aansluiting van minimaal 100 Mb per seconde gebruiken. Van de Nederlandse huishoudens heeft nu 90% deze mogelijkheid (peildatum januari 2013; bron Rijksoverheid).

Zelf breedband internet installeren of laten installeren door monteur?

Vrijwel alle breedbandabonnementen en -pakketten worden geleverd met een ‘doe-het-zelf’ pakket. Dit bestaat uit alle onderdelen die je nodig hebt om je internetverbinding zelf aan te sluiten plus een uitgebreide handleiding. Voor het zelf installeren is geen technische kennis nodig. Stekkers aansluiten en de rest wijst zich vanzelf.

Wil je het pakket toch liever laten installeren door een monteur, dan kun je dit in je bestelling aangeven. Soms hebben providers acties waarbij installatie door een monteur gratis is. Dit kun je terugvinden in onze vergelijking door je keuze te verfijnen op 'gratis installatie'.

Vaak kun je achteraf ook nog kiezen voor installatie via monteur. Soms zijn de kosten hiervoor inbegrepen in je pakket, maar het kan ook zijn dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Meer informatie hierover vind je in het installatiepakket dat je van je provider ontvangt.

20-02-2017