Alles over breedband internet
Er zijn verschillende soorten verbindingen om toegang tot het internet te krijgen. Was er oorspronkelijk alleen de analoge inbelverbinding, tegenwoordig zijn er snellere alternatieven. Iedereen kan zodoende de internetverbinding kiezen die het beste past. Het kleine percentage Nederlanders voor wie geen breedband via kabel, ADSL of glasvezel beschikbaar is, kan kiezen voor een satellietverbinding of mobiel internet via 4G (of 5G als dit beschikbaar is).
Welke breedbandvorm en hoe breed?
Met breedband kun je internetten, tv kijken en telefoneren via dezelfde aansluiting. Onder de noemer breedband vallen verschillende verbindingen. De bekendste zijn:
- Coax (de kabel)
- DSL (de ouderwetse koperdraad telefoonlijn)
- Glasvezel
- Mobiele 3G, 4G en 5G netwerken
- Draadloze initiatieven, zoals satellietinternet
Dankzij mobiele netwerken en satellietdekking kan iedereen in Nederland een breedbandaansluiting krijgen, ook waar vast breedband niet rendabel is. Ongeveer 330.000 huishoudens en bedrijven hadden in 2015 nog geen snel internet. Hoe groot deze groep anno 2021 nog is is niet bekend.
Deze huishoudens wonen meestal in dunbevolkte buitengebieden en hebben nu geen internettoegang van minimaal 30 megabit per seconde. Overal in Nederland is wel satellietinternet beschikbaar, maar dit is (veel) minder snel én veel duurder. In afgelegen gebieden duiken daarom talloze burgerinitiatieven op om glasvezel te realiseren. Samen Snel Internet, een platform van de overheid, wil lokale overheden en burgers steunen in het realiseren van snel internet in buitengebieden. Op de website kun je per provincie vinden welke initiatieven opgestart, lopend of afgerond zijn.
Supersnel breedband
Netwerken met een minimale snelheid van 100 Mbps gelden binnen de Europese Unie als supersnel. Dit worden ook wel Next Generation Networks genoemd. Dergelijke snelheden zijn op dit moment mogelijk via ‘de kabel’, DSL en glasvezel. Ook mobiele netwerken zullen in de toekomst veel sneller worden, dankzij 4G (LTE), 4G Max en in de toekomst 5G. Mobiele netwerken zullen echter niet zo snel de capaciteit van vaste netwerken evenaren.
Europese doelstellingen voor breedband
Nederland onderschrijft de Europese doelstellingen voor 2020. In dat jaar moet in de Europese Unie iedereen toegang hebben tot breedband met een snelheid van minimaal 30 Mb per seconde of meer. Nederland voldoet al bijna aan deze doelstelling: 97% van de huishoudens kan op dit moment zo’n aansluiting krijgen. Daarnaast moet minstens de helft van de huishoudens een aansluiting van minimaal 100 Mb per seconde gebruiken. Van de Nederlandse huishoudens heeft nu 95% deze mogelijkheid (bron Rijksoverheid).
Nederlandse doelstelling voor breedband
Het kabinet heeft zich tot doel gesteld dat in 2023 elke Nederlander gebruik kan maken van een internetverbinding met een snelheid van minimaal 100 Mb per seconde. Ook in de zogenoemde buitengebieden. En zelfs de meerderheid moet een verbinding hebben die tien keer zo snel is (1 Gb per seconde). Bij de toekomstige veiling van frequenties, bijvoorbeeld van 5G, geldt een dekkingsverplichting. Dat betekent dat aanbieders ervoor moeten zorgen dat er overal een betrouwbare en snelle mobiele verbinding is.
Zelf breedband internet installeren of laten installeren door monteur?
Wil je het pakket toch liever laten installeren door een monteur, dan kun je dit in je bestelling aangeven. Soms hebben providers acties waarbij installatie door een monteur gratis is. Dit kun je terugvinden in onze Internetvergelijking door je keuze te verfijnen op 'gratis installatie'.
Vaak kun je achteraf ook nog kiezen voor installatie via monteur. Soms zijn de kosten hiervoor inbegrepen in je pakket, maar het kan ook zijn dat hier extra kosten aan verbonden zijn. Meer informatie hierover vind je in het installatiepakket dat je van je provider ontvangt.
Ook interessant bij dit onderwerp:

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.