Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
 • Exclusieve cashback van minimaal € 20
 • Compleet. Wij vergelijken alle providers
 • Gratis onafhankelijk advies

Waar moet je op letten bij overstappen van internet en tv abonnement?

Internet is tegenwoordig voor veel mensen een van de belangrijkste levensbehoeftes. Maar er zijn nog veel mensen die niet overstappen van internet en tv, want wat als ik zonder kom te zitten? En dat is zonde want de prijzen verschillen nogal. Overstappen van internet en tv naar een andere provider kan echt een aanzienlijke besparing opleveren. Wij leggen je uit waar je op moet letten en geven je tips hoe je kunt besparen.

Overstappen van internet en tv

Checklist voor overstappen van internet en tv

Om een goede vergelijking te kunnen maken is het handig om alvast het een en ander uit te zoeken en voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vindt aan een nieuwe internetprovider. Zo kun je, als je een keuze hebt gemaakt, meteen de overstap naar een andere aanbieder voltooien.

 • Einddatum huidige abonnement: staat in je contract
 • Opzegtermijn huidige abonnement
 • De benodigde internetsnelheid
 • Het type pakket: wellicht is alleen een internetabonnement voor jou voldoende
 • Internet via glasvezel of kabel: is de techniek mogelijk in je woning?
 • Zenderpakketten: welke zenders wil je hebben?

Postcodecheck voor beschikbaarheid op je adres

Als je alle informatie verzameld hebt kun je een vergelijking maken voor een nieuw abonnement. 

Stap 1 Doe de postcodecheck
Vul je postcode en je huisnummer (en evt. huisnummertoevoeging) in om te zien welke internet- en tv providers beschikbaar zijn op je adres. 

Stap 2 Vergelijk de providers
In de vergelijker vind je alle providers voor jouw postcode. Gebruik de filters om internet abonnementen te vergelijken op prijs en inhoud. Het goedkoopste internet staat bovenaan.

Stap 3 Stap over
Maak vervolgens een keuze uit de beste deals en stap over

Hoe werkt overstappen internet en tv?

Je hebt je keuze gemaakt, maar hoe werkt overstappen? Overstappen is heel makkelijk dankzij de overstapservice.

De nieuwe aanbieder zegt je abonnement namens jou op. En hij regelt verder de overstap. Zodoende zit je geen moment zonder internet en tv en heb je geen dubbele kosten. Tegenwoordig zijn bijna alle providers aangesloten bij de overstapservice. CheapConnect en Jonaz niet. Je kunt tijdens je aanmelding aangeven of je hier gebruik van wilt maken. De nieuwe provider communiceert daarna wanneer je nieuwe abonnement ingaat. Als je gaat verhuizen kun je geen gebruikmaken van de overstapservice. In dit geval moet je zelf je oude provider opzeggen.

Opzegtermijn

Bij de overstap naar een andere internetprovider moet je controleren wanneer je huidige contract afloopt. Bij je huidige aanbieder vind je de einddatum in het contract, die meestal in de online omgeving terug te vinden is. Is de vaste looptijd voorbij? Dan is je abonnement maandelijks opzegbaar en kun je het kosteloos opzeggen. Die maand gaat meteen in op de dag dat je je abonnement opzegt.

Contractduur en prijs abonnement

Belangrijk is hoeveel abonnementskosten je per maand betaalt en hoe lang je contract duurt (1 of 2 jaar). Moet je apparaten zoals een modem of televisiedecoder kopen? Of krijg je de apparaten in bruikleen?

Heb je een tv abonnement echt nodig?

Streamingdiensten worden steeds populairder en de vraag naar een traditioneel tv abonnement neemt af. Bepaal voor jezelf of je nog wel genoeg televisie kijkt en overweeg om over te stappen naar alleen internet. Via NPO Start kun je online de programma’s terugkijken. Bij RTL XL kun je de programma’s tot 7 dagen na uitzending gratis bekijken.

Goedkopere alternatieven

Wist je dat er naast KPN en Ziggo ook nog verschillende kleinere aanbieders zijn? Dit zijn de zogenoemde budgetaanbieders. Hier ben je voor een redelijk vergelijkbaar pakket vaak minder geld kwijt. Houd er wel rekening mee dat je daardoor ook minder service krijgt. De klantenservice van KPN is bijvoorbeeld 24/7 bereikbaar, dat geldt niet voor Youfone of Budget alles-in-1.

Installatie van je abonnement

Tegenwoordig is de installatie vrij makkelijk zelf te regelen. De meeste providers bieden een installatiegarantie aan. Dit houdt in dat je het in eerste instantie zelf moet proberen. Kom je er niet uit, dan helpt de klantenservice. Wil je hier geen gedoe van hebben? Dan kun je bij sommige providers ook direct kiezen voor een monteur.

5 bespaartips

 1. Bekijk of je echt gebruik maakt van de zenderpakketten. De meeste standaard zenders zitten in het basispakket.
 2. Kijk eens naar tv-apps in verplaats van een decoder. Dit scheelt al gauw een paar euro per maand. Odido en Online.nl bieden deze optie aan.
 3. Is er weinig keuze op jouw adres? Kijk dan bij je huidige provider of je afscheid kunt nemen van bijvoorbeeld tv of bellen. Of kijk eens naar een lagere internetsnelheid
 4. Maak een provider onafhankelijk e-mailadres aan (bijv. Gmail), zodat je die niet kwijtraakt bij overstappen van internet en televisie.
 5. Stap ieder jaar over, zo profiteer je maximaal van de kortingen voor nieuwe klanten.

Overtuigd? Stap dan nu over!

Internet en tv vergelijken


Geactualiseerd: maandag 18 december 2023

Marit Veldkamp
Marit Veldkamp Accountmanager

Marit is sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager is zij verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor is ze goed op de hoogte wat er speelt in de telecommarkt. Daarnaast houdt Marit zich samen met haar collega's bezig met de content op de telecomwebsites zoals bellen.com en internetten.nl om jou van de meest actuele informatie te voorzien.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.