Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Digitale televisie thuis: wat heb ik nodig?

Digitaal voor de buis? Dan heb je in ieder geval een speciale ontvanger nodig. Zo'n apparaat wordt ook wel decoder, set-top-box, set-up box, receiver of mediabox genoemd.

Die decoder kan al in de televisie ingebouwd. Je hebt dan geen los kastje meer nodig. Dat zijn dan meestal deze twee ontvangers: DVB-T2 (kijken via de ether) en DVB-C (voor de kabel). Toestellen geschikt voor de satelliet (DVB-S) zijn echter zeldzaam. Voor interactieve televisie of IP-TV krijg je een decoder ('kastje') van de provider.

Bij DVB-T2 wordt geen losse smartcard meer gebruikt en omdat KPN (nog) geen DVB-T2 CAM-module levert, krijg je bij Digitenne voorlopig altijd een los kastje. Je kunt via de ontvanger in de televisie wel gratis naar NPO 1, 2 en 3 kijken.

Om gebruik te maken van de ingebouwde ontvanger is een CI-sleuf (Common Interface) nodig, waar je een Conditional Acces Module (CAM) in doet en vervolgens weer de smartcard in steekt. De CAM ontcijfert de versleuteling van het signaal.

Ga snel naar:

Digitale televisie thuis

Voordelen inbouw

  • De beeldkwaliteit is beter, omdat er geen omzetting naar een analoog signaal meer plaatsvindt. Een losse decoder wordt vaak met een scartkabel gekoppeld, dit is een analoge verbinding. HD-decoders, HD-PVR’s en mediaboxen beschikken wel over een digitale HDMI-uitgang.
  • Je hebt geen los kastje, extra afstandsbediening en kabels meer nodig.
  • Je verbruikt minder energie omdat er geen extra elektrisch apparaat nodig is.

Nadeel inbouw

  • Het opnemen van programma's is lastiger, je kunt alleen die zender opnemen waar je naar aan het kijken bent..

Wat heb je (nog meer) nodig

  • De boven omschreven ontvanger dus en/of een smartcard dan wel Mediabox- Bij vooral oudere ontvangers hoort een smartcard met daarop je persoonlijke abonnementsgegevens, nieuwe losse kaarten worden vrijwel niet geleverd. Je krijgt over het algemeen een mediabox, daar zit de chip van de smartcard ingebouwd (en dus heb je daar zelf geen controle over). Je kunt daarom dit soort boxen dan ook niet zomaar los (tweedehands) kopen en in gebruik nemen.
  • Abonnement - de kosten en het zenderaanbod lopen per aanbieder sterk uiteen. Gelukkig kun je dit bij ons vergelijken en zo kiezen wat bij je past.
  • (Schotel)antenne - Kies je voor de satelliet of de ether, dan heb je ook nog een eigen (schotel)antenne nodig.
  • Extra decoders - Elk toestel heeft er één nodig, met een bijbehorend abonnement. De meeste aanbieders leveren een tweede (of derde/vierde) mediabox voor een extra (relatief laag) bedrag per maand. Waarom is dit toch interessant? Anders kun je alleen NPO 1, 2 en 3 ontvangen. En je kunt 'met' diensten, zoals on demand films en series, de 'videotheek' gebruiken.

Waarom zou je?

We hebben het hier over lineair televisie kijken, op de traditionele manier. Dus met een afstandsbediening op de bank langs de zenders zappen. Liniair televisie kijken is de opvolger van analoog kijken. De techniek is veranderd. Volgens de experts is de kwaliteit van deze manier van tv kijken veel beter dan die van de ouderwetse analoge variant. Vooral doordat er geen sprake meer is van ruis op het signaal en het beeld dus perfect scherp kan worden weergegeven. En je kunt bijna niet anders, omdat analoge televisie niet meer aangeboden wordt. 

Hoe werkt een decoder?

Dit kastje zet het digitale signaal om in een begrijpelijk signaal voor jouw televisie en controleert welke zenders mogen worden getoond. Welke decoder je kunt gebruiken, is afhankelijk van de provider. Je sluit het apparaat aan op de televisie, je hoeft niets te programmeren, dat regelt zich vanzelf.

Zijn alle tv's geschikt?

Ja, gelukkig wel. Via de HDMI-ingang kun je decoder aansluiten. Ook oudere types, mits deze zijn voorzien van een zogenaamde scart-aansluiting (standaard vanaf 1988). Het beste resultaat bereik je met een LCD of plasma toestel, met een ouderwetse beeldbuis maakt het geen verschil (voor het beeld). Zelfs wanneer je kiest voor een aanbieder die bijvoorbeeld 100 zenders doorgeeft, terwijl jouw apparaat maar 30 kanalen aan kan, is dit geen enkel probleem. Je zapt namelijk via de decoder, met behulp van een aparte afstandsbediening, die neemt de functie van de afstandsbediening van je televisie over. Zo kun je dan van zender wisselen, het geluid aanpassen en eventueel gebruik maken van interactieve diensten. Dit geldt ook voor het opvragen van Teletekst. Om radio te beluisteren sluit je de ontvanger aan op een versterker.

Elektronische Programma Gids (EPG)

De meeste decoders zijn uitgerust met een EPG. Via deze elektronische gids kun je (extra) informatie krijgen over de programma’s en direct naar jouw favoriete programma doorschakelen.

Kosten en Beschikbaarheid

Je krijgt de decoder eigenlijk altijd in bruikleen. Soms kun je kiezen voor een uitgebreider exemplaar. Je kunt alle kosten terugvinden in de vergelijking. Satelliet, kabel, DSL en ether zijn vrijwel overal in Nederland beschikbaar. Glasvezel steeds meer. Bekijk wat er op jouw adres mogelijk is via onze internet en tv vergelijker pagina.


Geactualiseerd: woensdag 18 januari 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.