Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Wat is een smartcard tv? Hoe installeer ik een smartcard?

Voordat het digitale tijdperk zich aandiende, werd het signaal van een tv-uitzending draadloos verzonden (via zendmasten en antennes). Dit signaal kon door iedereen, die zich in het bereik van de zender bevond, ontvangen worden. Het was in deze situatie niet mogelijk om een abonnee die geen kijk- en luistergeld betaalde, af te sluiten van het signaal. Met de komst van tv via de (coax)kabel werd er al meer mogelijk en kon een abonnee van het signaal afgesloten worden door deze achter een filter te plaatsen. Dit was echter een kostbare aangelegenheid en daar moest wel voor betaald gaan worden.

Ga snel naar:

Wat is een smartcard tv? Hoe installeer ik een smartcard?

Decoder

Een digitaal signaal wordt gecodeerd verzonden en is in die vorm door iedereen te ontvangen. Om de uitzending ook te kunnen bekijken moet het gecodeerde signaal gedecodeerd worden door een decoder in de vorm van een set-top-box of tv die is uitgerust met een CI-sleuf waarin een CAM-module geplaatst wordt. De decoder moet daarnaast nog worden voorzien van een smartcard waarop zich informatie met betrekking tot de abonnee en de beschikbare zenders bevindt. Of er moet een chip ingebouwd zijn in de decoder/module die de functie van de smartcard overneemt.

Elke smartcard is uniek

Een smartcard (of de ingebouwde chip) is uniek en heeft een eigen nummer. Er kan dus per kaart beslist worden welke zenders een abonnee mag bekijken. De aanbieders van de programma’s zenden activeringscodes uit om smartcards van de betalende abonnees te activeren. Daarnaast wordt er elke maand een heractivatiesignaal verzonden om de kijkrechten van het abonnement actueel te houden. Wordt de smartcard langere tijd niet gebruikt, dan verliest deze over het algemeen zijn geldigheid. Een herstart van de decoder is meestal afdoende.

Maximum aantal smartcards

Alle aanbieders van digitale tv stellen een maximum aan het aantal smartcards per abonnement. Bij de meeste aanbieders kun je maximaal vier kaarten per abonnement registreren. Voor deze extra kaarten moet overigens wel worden betaald, de activatie onder hetzelfde klantnummer is gratis. Omdat de card meestal is ingebouwd krijg je extra kastjes. Want als je op meerdere tv’s digitaal wilt kijken, dan heb je per televisie een decoder (of een set-top-box/CAM-module etcetera) nodig. In het verleden kon je de COAX kabel 'splitsen' om zo op meerdere televisies kabeltelevisie te kunnen ontvangen, dat is met digitale televisie niet meer mogelijk. 

App

De meeste providers bieden hun klanten een app aan. Via die app kun je gratis televisie kijken op smartphone, laptop of smart tv. Daar heb je dan geen kaart of kastje voor nodig. 

Mediabox

Met de komst van mediaboxen neemt het gebruik van een decoder in combinatie met een smartcard in rap tempo af. In een mediabox zit een chip ingebouwd die de functie van de smartcard heeft overgenomen. Het nadeel is dat je nu zelf geen apparaat naar keuze meer kunt aanschaffen, waar de smartcard ingeschoven wordt. Je moet het apparaat dat geleverd wordt door jouw televisie aanbieder gebruiken. Je hebt een vrije keuze voor een modem, dit is door de EU geregeld, decoders en mediaboxen vallen buiten die regulering.


Geactualiseerd: dinsdag 28 mei 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.