Alles over kabelinternet

Kabelinternet is het aanbieden van internettoegang via kabeltelevisienetwerken. In Nederland wordt internet via de kabel sinds 1995 aangeboden.

Kabelaanbieders in Nederland

In Nederland hebben we een grote aanbieder van internet via de kabel: Ziggo. Enkele kleinere providers zijn Caiway en Zeelandnet. Kabelaanbieders leveren internet, bellen en tv alleen binnen een bepaalde regio.

Aan de hand van onze postcodecheck kun je zien welke kabelproviders op jouw adres internet, telefonie en tv kunnen leveren. Ben je ontevreden over jouw kabelprovider dan kun je niet naar een andere kabelaanbieder overstappen.

kabelinternet.jpg

Verplichte tv-afname

Kabelaanbieders zijn van oudsher analoge tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die je verplicht moet afnemen als je wilt internetten via de kabel.

Naast digitaal tv kijken waarvoor je een kastje nodig hebt, kun je op andere plekken in huis ook nog steeds 'ouderwets' analoog tv kijken. Bij Caiway kan dat niet. Veel kabelaars willen dit aanbod afbouwen, om zo ruimte te maken voor digitale diensten. Ziggo heeft haar analoge zenderaanbod al fors ingeperkt, wat veel kritiek heeft opgeleverd.

Kwaliteit tv en telefonie

De kwaliteit van digitale kabeltelevisie is 'dik in orde' en dit geldt ook voor de kwaliteit van telefonie over de kabel, volgens de Consumentenbond. De kabelaars bieden extra diensten aan, zoals uitzending gemist en films huren. Het zappen van kanaal naar kanaal gaat bij digitale tv via de kabel wat sneller dan bij digitale tv via ADSL.

Internetsnelheid

Aanbieders van internet via de kabel komen over het algemeen dichter in de buurt van de beloofde snelheid dan ADSL-aanbieders. Daarnaast kunnen ze abonnementen leveren met veel hogere snelheden. De snelste kabelabonnementen zijn op dit moment meer dan 200 Mb per seconde.

Voordelen internet via kabel ten opzichte van ADSL

  • Hogere up- en downloadsnelheden
  • Meer bandbreedte = meer diensten
  • Tv snoept geen bandbreedte
  • Zappen gaat sneller

Nadelen internet via kabel ten opzichte van ADSL

  • Verplichte afname van TV-signaal
  • Duurder
  • Geen keuze in kabelaanbieder
Vergelijking Kabel ADSL
Verplicht afnemen Televisie Internet
Maximale Internetsnelheid 200 Mbps 100 Mbps
Gemiddeld gemeten snelheid 80% van beloofd 50% van beloofd
Gelijktijdig tv-kijken en internet Geen invloed op elkaar TV neemt deel bandbreedte internet
Aanbieders per regio Eén aanbieder Meer aanbieders
HD-televisie Ja Ja
Interactieve televisie Ja Ja
Goedkoopste totaalpakket (v.a. 20 Mb) 1: Ziggo € 45,95 (40 Mb) 1: Tele2 € 37 (50 Mb)
2. Vodafone € 42,50 (40 Mb)

Peildatum 14-10-2015

Openstellen kabelmarkt

Het openstellen van het kabelnetwerk is door de jaren heen een gebed zonder einde geworden. Deze openstelling houdt in dat de kabelaanbieders (bijvoorbeeld Ziggo) ook andere aanbieders toegang moeten geven tot hun kabelnetwerk. Consumenten zouden hierdoor moeten kunnen kiezen uit meerdere providers voor televisie (en andere diensten) via de kabel. De gedachte hierachter is dat keuzevrijheid leidt tot meer concurrentie en lagere tarieven.

Sinds 1999 zijn verschillende kabinetten al bezig geweest met het openstellen van de kabelmarkt. In 2010 verplichtte telecomwaakhond Opta UPC en Ziggo om andere aanbieders toe te laten op hun analoge netwerk. Tele2 heeft daar gebruik van gemaakt, maar het Opta-besluit werd al snel teruggedraaid door het College van Beroep.

Vanaf 2013 moeten kabelbedrijven het analoge tv-pakket dan toch beschikbaar stellen voor wederverkoop. In de gewijzigde Telecommunicatiewet en de Mediawet staat dat de analoge kabel niet meer alleen door UPC en Ziggo mag worden aangeboden, maar dat zij ook nieuwkomers moeten toelaten op hun kabelnetwerk. Tele2 is klaar om analoge kabel aan consumenten aan te bieden. De provider maakt zich al jaren sterk voor vrijheid voor consumenten bij de keuze van hun tv-aanbieder. "Openstelling van de analoge kabel is daarbij van groot belang. Hiermee kunnen aanbieders zoals Tele2 op gelijke voet concurreren met kabelmaatschappijen. Wij bieden dan niet langer alleen digitale televisie, maar geven consumenten ook de kans om gebruik te maken van televisie op andere plekken in hun huis".

Het wachten is echter nog steeds op een concreet aanbod van de kabelmaatschappijen. Inmiddels wordt het glasvezelnetwerk ook steeds uitgebreider, waardoor de keuze-opties voor de consument toenemen. Ziggo en UPC zijn overigens in 2015 samengegaan onder de naam Ziggo.

18-06-2018