Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Alles over kabelinternet

Kabelinternet geeft jou internettoegang via de oorspronkelijke televisiekabel. Maar wat houdt dat precies in? En hoe duur is het?  

Wat is kabelinternet?ziggo-netwerk-kabel-glasvezel.PNG

Bij internet via de kabel gebruiken we de kabel die van oudsher bedoeld is voor de televisie. Tegenwoordig kan bellen en internetten ook via deze aansluiting. Omdat je gebruik maakt van de televisiekabel, ben je verplicht om een televisiedienst af te nemen wanneer je kabelinternet wilt ontvangen. Inmiddels bestaat 97% het kabelnetwerk uit glasvezel. De grootste kabelaanbieder heeft glasvezel tot aan de kast in de wijk gelegd om de hoogste snelheid te garanderen. Het laatste stukje gaat via de kabel die er al ligt. Het modem scheidt de bandbreedte voor televisie, bellen en internet, waardoor ze elkaar niet verstoren.

In Nederland hebben we één grote aanbieder van internet via de kabel: Ziggo. Enkele kleinere providers zijn Caiway en Delta. Omdat de eigenaar van het netwerk het alleenrecht heeft om diensten aan te bieden via de kabel, is er dus geen keuze tussen providers.

Aan de hand van onze postcodecheck kun je zien welke kabelproviders op jouw adres internet, telefonie en tv kunnen leveren. 

Kosten van kabelinternet

De abonnementskosten voor internet via de kabel zijn afhankelijk jouw pakket. Je hebt keuze uit diverse internetsnelheden en allemaal extra's. Je bent in íeder geval verplicht om een basis televisiedienst af te nemen. 

Kijk hier voor een overzicht van de verschillende prijzen.

Internetsnelheid

Aanbieders van internet via de kabel komen over het algemeen dichter in de buurt van de beloofde snelheid dan bijvoorbeeld ADSL-aanbieders. Daarnaast kunnen ze abonnementen leveren met veel hogere snelheden. Deze zijn dan wel weer duurder. De afwijking van de genoemde snelheid bij de kabelpakketten bedraagt door de gebruikte techniek maximaal 10%.

TV en telefonie

Kabelaanbieders zijn van oudsher analoge tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die je verplicht moet afnemen als je wilt internetten via de kabel. Daarnaast kun je telefoneren via deze kabel.

Naast digitaal tv kijken waarvoor je een kastje nodig hebt, kun je op andere plekken in huis ook nog steeds 'ouderwets' analoog tv kijken (behalve bij Caiway). Veel kabelaars willen dit aanbod afbouwen, om zo ruimte te maken voor digitale diensten. Ziggo heeft haar analoge zenderaanbod al fors ingeperkt, wat veel kritiek heeft opgeleverd. 

De kwaliteit van digitale kabeltelevisie is volgens de Consumentenbond 'dik in orde' en dit geldt ook voor de kwaliteit van telefonie over de kabel. De kabelaars bieden (ook) extra diensten aan, zoals uitzending gemist en films huren. Het zappen van kanaal naar kanaal gaat bij digitale tv via de kabel wat sneller dan bij digitale tv via DSL. 

Verschillen tussen kabel en DSL

Voordelen van kabelinternet ten opzichte van DSL

  • Hogere up- en downloadsnelheden
  • Meer bandbreedte = meer diensten
  • Tv snoept geen bandbreedte (je internet wordt niet langzamer door televisiegebruik)
  • Zappen gaat sneller

Nadelen van kabelinternet ten opzichte van DSL

  • Verplichte afname van TV-signaal 
  • Duurder
  • Geen keuze in kabelaanbieder 
Vergelijking Kabel DSL

Verplicht afnemen

Televisie

Internet

Maximale Internetsnelheid

400 Mbps

200 Mbps

Gemiddeld gemeten snelheid

80% tot 90% van beloofd

50% van beloofd

Gelijktijdig tv-kijken en internet

Geen invloed op elkaar

TV neemt deel bandbreedte internet

Aanbieders per regio

Eén aanbieder

Meerdere aanbieders

HD-televisie

Ja

Ja

Interactieve televisie

Ja

Ja

Vergelijk hier de prijzen van kabel en DSL.                          Peildatum: 28-12-2018

Een derde optie is internet via glasvezel. Daarmee worden de hoogste internetsnelheden bereikt. Glasvezel ('Fiber to the Home') is nog niet overal in Nederland beschikbaar, al wordt er hard aan gewerkt.

Openstellen kabelnetwerk

Het had er alle schijn van dat het openstellen van het kabelnetwerk door de jaren heen een gebed zonder einde is geworden. Deze openstelling houdt in dat de kabelaanbieders (bijvoorbeeld Ziggo) ook andere aanbieders toegang moeten geven tot hun kabelnetwerk. Consumenten zouden hierdoor moeten kunnen kiezen uit meerdere providers voor internet-, televisie en vaste telefonie via de kabel. De gedachte hierachter is dat keuzevrijheid leidt tot meer concurrentie en lagere tarieven. Maar omdat de Nederlandse consument ook voor DSL en/of voor glasvezel kan kiezen, werd openstelling van de kabel niet noodzakelijk geacht.

Vanwege de fusie met Vodafone veranderde de houding ten opzichte van deze partij. In september 2018 besliste ACM dat KPN en VodafoneZiggo allebei hun vaste netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. Er zijn echter nog wel een aantal stappen nodig om dit te realiseren. De verwachting is dat nieuwe aanbieders in 2019 hier gebruik van kunnen maken. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog maar de vraag. VodafoneZiggo heeft het besluit van ACM namelijk aangevochten. We zullen de uitspraak van het CBb moeten afwachten.

Geactualiseerd: 03-04-2019

Navigatie