Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 20.00 uur
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken
9,6 /10

Alles over kabelinternet

Kabelinternet geeft jou internettoegang via de oorspronkelijke televisiekabel. Maar wat houdt dat precies in? En hoe duur is het?  

Wat is kabelinternet?kabel internet via Ziggo

Bij internet via de kabel gebruik je de kabel die van oudsher bedoeld is voor de televisie. Bellen en internetten kan dus ook via deze aansluiting. Omdat je gebruik maakt van de televisiekabel, ben je verplicht om ook een televisiedienst af te nemen. Hier hoef je niet altijd extra voor te betalen. Zo bevatten bij Ziggo de 'internet only' pakketten automatisch ook een aantal TV zenders. Inmiddels bestaat 97% het kabelnetwerk uit glasvezel. De grootste kabelaanbieder heeft glasvezel tot aan de kast in de wijk gelegd om de hoogste snelheid te garanderen. Het laatste stukje gaat via de kabel die er al ligt. Het modem zorgt er voor dat je zonder problemen tegelijkertijd kunt bellen, televisie kijken en internetten.

In Nederland hebben we één hele grote aanbieder van internet via de kabel: Ziggo. De van oorsprong kleinere providers Caiway en Delta hebben hun krachten gebundeld en bedienen inmiddels een groot stuk van Nederland.  Deze partijen zijn eigenaar van hun netwerk en hebben het alleenrecht om diensten aan te bieden via de kabel. Vandaar dat er op de kabel geen keuze is tussen providers.

Aan de hand van onze postcodecheck kun je zien welke kabelprovider op jouw adres internet, telefonie en tv kan leveren. 

Kosten van kabelinternet

De abonnementskosten voor internet via de kabel zijn afhankelijk jouw pakket. Je hebt keuze uit diverse internetsnelheden en allemaal extra's. Je bent in íeder geval verplicht om een basis televisiedienst af te nemen. Bij sommige aanbieders is het niet nodig om een los TV abonnement af te sluiten omdat de zenders zijn inbegrepen bij het internet only pakket. Kijk hier voor een overzicht van de verschillende internetprijzen.

Internetsnelheid

Kabel internet kan een stuk sneller zijn dan DSL internet. De gehaalde snelheden kunnen worden vergeleken met glasvezelsnelheden, er zijn al snelheden tot 1000 Mbps beschikbaar. Het zal je niet verbazen, hoe hoger de snelheid, hoe duurder het pakket. Aanbieders van kabel-internet kabel komen dichter in de buurt van de beloofde snelheid dan DSL-aanbieders. De afwijking van de genoemde snelheid bij de kabelpakketten is maximaal 10%. Dit komt door de gebruikte techniek.

TV en telefonie

Kabelaanbieders zijn van oudsher analoge tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die je verplicht moet afnemen als je wilt internetten via de kabel. Daarnaast kun je telefoneren via deze kabel.

Naast digitaal tv kijken (waarvoor je een kastje of een module nodig hebt), kun je op andere plekken in huis ook 'ouderwets' analoog tv kijken. Deze mogelijkheid wordt overigens in rap tempo afgebouwd. Vrijwel alle aanbieders willen zo ruimte maken voor digitale diensten.  Via de kabel kun je ook radio luisteren. Ziggo is bezig met het uitzetten van haar analoge netwerk, en dus ook de ondersteuning voor analoge radio. Het was de bedoeling dit voor het einde van 2021 te realiseren. Maar zoals het er nu naar uitziet zal dit in de loop van het eerste kwartaal van 2022 het geval zijn. Er zijn niet voldoende digitale radio-ontvangers beschikbaar. En zo'n ontvanger is wel nodig om te kunnen luisteren.

De kwaliteit van digitale kabeltelevisie is volgens de Consumentenbond 'dik in orde' en dit geldt ook voor de kwaliteit van telefonie over de kabel. De kabelaars bieden (ook) extra diensten aan, zoals uitzending gemist en films huren. Het zappen van kanaal naar kanaal gaat bij digitale tv via de kabel wat sneller dan bij digitale tv via DSL. 

Verschillen tussen kabel en DSL

Voordelen van kabelinternet ten opzichte van DSL

  • Hogere up- en downloadsnelheden
  • Meer bandbreedte = meer diensten
  • Tv snoept geen bandbreedte (je internet wordt niet langzamer door televisiegebruik)
  • Zappen gaat sneller

Nadelen van kabelinternet ten opzichte van DSL

  • Verplichte afname van TV-signaal 
  • Duurder
  • Geen keuze in kabelaanbieder 
Vergelijking Kabel DSL

Verplicht afnemen

Televisie

Internet

Maximale Internetsnelheid

1000 Mbps

200 Mbps

Gemiddeld gemeten snelheid

> 90% van beloofd

50% van beloofd

Gelijktijdig tv-kijken en internet

Geen invloed op elkaar

TV neemt deel bandbreedte internet

Aanbieders per regio

Eén aanbieder

Meerdere aanbieders

HD-televisie

Ja

Ja

Interactieve televisie

Ja

Ja

Vergelijk hier de prijzen van kabel en DSL.                          Peildatum: 10-02-2021

Een derde optie is internet via glasvezel. Daarmee worden op de meeste adressen de hoogste internetsnelheden bereikt. Glasvezel ('Fiber to the Home') is nog niet overal in Nederland beschikbaar, al wordt er hard aan gewerkt.

Openstellen kabelnetwerk

Het heeft er alle schijn van dat het openstellen van het kabelnetwerk door de jaren heen een gebed zonder einde is geworden. Deze openstelling houdt in dat de kabelaanbieders (bijvoorbeeld Ziggo) ook andere aanbieders toegang moeten geven tot hun kabelnetwerk. Consumenten zouden hierdoor moeten kunnen kiezen uit meerdere providers voor internet-, televisie en vaste telefonie via de kabel. De gedachte hierachter is dat keuzevrijheid leidt tot meer concurrentie en lagere tarieven. Maar omdat de Nederlandse consument ook voor DSL en/of voor glasvezel kan kiezen, werd openstelling van de kabel niet noodzakelijk geacht.

Vanwege de fusie met Vodafone veranderde de houding ten opzichte van deze partij. In september 2018 besliste ACM dat KPN en VodafoneZiggo allebei hun vaste netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. Er zijn echter nog wel een aantal stappen nodig om dit te realiseren. De verwachting was dat nieuwe aanbieders in 2019 hier gebruik van kunnen maken. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog maar de vraag. VodafoneZiggo heeft het besluit van ACM namelijk aangevochten. En de ACM is teruggefloten. Hoe dit gaat aflopen is nog niet duidelijk.


Geactualiseerd: woensdag 13 oktober 2021

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie