Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op internetten.nl helpen we jou ook te besparen op je internet en tv!
Vergelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Start je vergelijking
+
alles-in-1
internet
internet+tv
internet+bellen
  • Exclusieve cashback van minimaal € 20
  • Compleet. Wij vergelijken alle providers
  • Gratis onafhankelijk advies

Modem versus router: wat is het verschil?

De termen modem en router worden vaak door elkaar gebruikt. Ze zijn beide belangrijk voor een werkende internetverbinding, maar het zijn toch echt twee verschillende apparaten. Wat is het verschil tussen deze twee nou precies? En hoe zit dat met vrije modemkeuze?

Ga snel naar:

Modem versus router: wat is het verschil?

Wat is een modem?

Het woord modem is een samentrekking van MOdulator en DEModulator. Een modem verzorgt een werkende internetverbinding. Een modem vertaalt als het ware het binnenkomende internetsignaal (via DSL, kabel of glasvezel) dat jouw huis binnenkomt naar een internetsignaal dat jouw apparaten kunnen lezen. Een modem vertaalt ook het signaal dat vanuit jouw huis naar de internetprovider gaat.

Wat is een router?

Als je op meerdere apparaten internet wilt gebruiken, heb je een router nodig (ook wel wifi router). Een router verdeelt het internetsignaal over meerdere apparaten en verbindt al je apparaten met elkaar, het wifi netwerk. Zo kun jij internetten op je tablet, smartphone en laptop. Allemaal tegelijk. Een router sluit je aan op de modem en deelt IP-adressen uit aan de verschillende apparaten die verbonden zijn met jouw netwerk, zodat al je apparaten in verbinding staan. De router verdeelt het internetsignaal over de IP-adressen.

Verschil modem en router

Het verschil tussen een modem en een router is dat internet eerst je woning binnenkomt via een modem. De modem zet het binnenkomende signaal om in een signaal geschikt voor jouw apparaten. Via de modem gaat het signaal naar de router. De router zorgt voor de verdeling van het signaal over alle apparaten in jouw huis.

Wat is een modem-router/wifi-modem?

Tegenwoordig heeft men meestal maar één kastje thuis staan. Veel providers leveren modem-routers. Dit zijn modems met een ingebouwde router. De meeste mensen hebben thuis een modem-router, daar is een wifipunt ingebouwd en zorgt voor draadloos internet. Een voordeel hiervan is dat je maar één apparaat hoeft te installeren. En je meteen een wifinetwerk hebt. Dit scheelt je werk en ruimte. Een nadeel van een modem-router is dat het in de buurt van het aansluitpunt moet staan. Bij veel huizen is dit in de meterkast, terwijl dit niet altijd de meest centrale plek in huis is. Als de modem-router niet op een centraal plek in huis staat, kan dit nadelig zijn voor het bereik van het wifi-signaal. In het artikel ‘7 tips om je wifi-signaal te versterken’ lees je hoe je slecht bereik kunt verhelpen.

Wat is vrije modemkeuze?

Sinds 28 januari 2022 heb je als klant vrije modemkeuze. Je moest tot dat moment altijd het modem van de aanbieder gebruiken. Gebruikte je een eigen modem of router dan werd je niet geholpen door de klantenservice.En in sommige gevallen was het niet mogelijk een eigen modem te gebruiken omdat de provider de benodigde gegevens voor het instellen van een eigen modem niet vrij wilde geven. Kortom, je had geen keuze, nu wel.

Wanneer je een abonnement afsluit, dan kun je van de internetprovider een modem krijgen. En je hebt een modem of router nodig om het internet te kunnen gebruiken. Vaak leveren providers modems met ingebouwde routers. Vanaf eind januari 2022 mag je zelf een eigen modem aansluiten op het netwerk van je provider. 

Daarvoor heb je een wat technische kennis nodig, om de modem te installeren en te beveiligen. Beschik je niet over deze kennis of twijfel je? Dan raden wij aan geen gebruik te maken van een eigen router.Je kunt overigens vrij gemakkelijk informatie over veilig internet thuis vinden. Met werkinstructies voor het installeren van veilige verbindingen. Want fabrikanten zijn verplicht die te vermelden. En de telecompartijen moeten gegevens die je nodig hebt voor het installeren op hun website vermelden. Providers bieden geen ondersteuning bij problemen met de installatie van een eigen modem of glasvezel router.

Voordelen vrije modemkeuze

Waarom is die vrije modemkeuze ingevoerd? 

  • De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil de concurrentie tussen aanbieders zoals KPN, Ziggo en Odido en fabrikanten van modems stimuleren. Hierdoor krijg je als consument meer keuze. 
  • Ook hoopt de waakhond dat fabrikanten door meer concurrentie goedkopere en betere modems gaan maken. 
  • Een ander belangrijk argument is dat je kunt kiezen voor modems en routers die beter te beveiligen zijn.Of door jou naar jouw eigen wensen in te regelen zijn. 
  • Verder wil de toezichthouder met vrije modemkeuze een drempel tot overstappen wegnemen. Want als je jouw eigen apparatuur kunt houden, hoef je alleen de instellingen aan te passen bij het overstappen naar een nieuwe provider.

Nadelen vrije modemkeuze

  • Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuze en installatie van een modem. De ACM verplicht providers wel om netwerkinformatie openbaar te maken voor leveranciers. Deze moeten hun modems, routers en mediaboxen met deze informatie geschikt kunnen maken voor de netwerken van de providers. 
  • Het oplossen van storingen binnen je eigen netwerk en het onderhoud van je modem vallen onder je eigen verantwoordelijkheid. Je moet dus wel over enige technische kennis beschikken. Zo moet je zelf in staat zijn om de beveiliging in orde te houden. En over de nodige kennis beschikken om updates uit te voeren.

Geactualiseerd: maandag 27 mei 2024

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.