Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten straks vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal
Internet vergelijken

Modem versus router: wat is het verschil?

Een modem en router worden vaak door elkaar gebruikt. Ze zijn beide belangrijk voor een werkende internetverbinding, maar het zijn toch echt twee verschillende apparaten. Wat is het verschil tussen deze twee nou precies?

modem vs router

Wat is een modem?

Het woord modem is een samentrekking van MOdulator en DEModulator. Een modem verzorgt een werkende internetverbinding. Een modem vertaalt als het ware het binnenkomende internetsignaal (via DSL, kabel of glasvezel) dat jouw huis binnenkomt naar een internetsignaal dat jouw apparaten kunnen lezen. Een modem vertaalt ook het signaal dat vanuit jouw huis naar de internetprovider gaat.

Wat is een router?

Als je op meerdere apparaten internet wilt gebruiken, heb je een router nodig (ook wel wifi router). Een router verdeelt het internetsignaal over meerdere apparaten en verbindt al je apparaten met elkaar, het wifi netwerk. Zo kun jij internetten op je tablet, smartphone en laptop. Allemaal tegelijk. Een router sluit je aan op de modem en deelt IP-adressen uit aan de verschillende apparaten die verbonden zijn met jouw netwerk, zodat al je apparaten in verbinding staan. Het internetsignaal wordt verdeeld over de IP-adressen.

Verschil modem en router

Het verschil tussen een modem en een router is dus dat internet eerst je woning binnenkomt via een modem. De modem zet het binnenkomende signaal om in een signaal geschikt voor jouw apparaten. Via de modem gaat het signaal naar de router. De router zorgt voor de verdeling van het signaal over alle apparaten in jouw huis.

Wat is een modem-router/wifi-modem?

Tegenwoordig heeft men meestal maar één kastje thuis staan. Veel providers leveren modem-routers. Dit zijn modems met een ingebouwde router. De meeste mensen hebben thuis een modem-router, daar is een wifipunt ingebouwd en zorgt voor draadloos internet. Een voordeel hiervan is dat je maar één apparaat hoeft te installeren. Dit scheelt je werk en ruimte. Een nadeel van een modem-router is dat het in de buurt van het aansluitpunt moet staan. Bij veel huizen is dit in de meterkast, terwijl dit niet altijd de meest centrale plek in huis is. Als de modem-router niet op een centraal plek in huis staat, kan dit nadelig zijn voor het bereik van het wifi-signaal. In het artikel ‘7 tips om je wifi-signaal te versterken’ lees je hoe je slecht bereik kunt verhelpen.

Vrije modemkeuze

Sinds 28 januari 2022 heb je als klant vrije modemkeuze. Wanneer je een abonnement afsluit bij een provider, krijg je van deze provider een modem. Vaak leveren providers modems met ingebouwde routers. Voorheen was het verplicht om deze modem te gebruiken en was het ook niet mogelijk om een andere modem te gebruiken. Nu kun je zelf een modem aansluiten op het netwerk van je provider. Echter heb je wel de nodige technische kennis nodig om de modem te installeren en te beveiligen Beschik je niet over deze kennis? Dan raden wij het niet aan om gebruik te maken van een eigen router. Providers bieden geen ondersteuning bij de installatie van een eigen modem.


Geactualiseerd: donderdag 18 augustus 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie