Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vragen? De helpdesk is momenteel gesloten.
Wij zitten morgen vanaf 9.00 uur weer voor u klaar!
Vergelijk en kies de beste deal

7 tips om je wifi signaal te versterken in het hele huis

Je wifi signaal versterken? Met deze tips heb je straks overal in huis internet! Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor een beter bereik van jouw draadloos internet. Wij hebben maar liefst zeven manieren voor het verbeteren van je wifi op een rijtje gezet:  

huiswerk-wi-fi-thuis-telecom-nb.png

1. Plaats je router op een optimale plekwifi signaal versterken over het hele huis

Eén van de manieren om je wifi te verbeteren is door je router tactisch te plaatsen.  

 • Kies een centrale locatie. Hoe verder weg van de zender; hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. 
 • Plaats de router zo hoog en vrij mogelijk, bijvoorbeeld op een kast. De radiostralen hebben dan mogelijk minder obstakels. 
 • Heeft je router meerdere antennes die je kunt richten? Zet de router rechtop en spreid de antennes zodat je het bereik vergroot. 

Let op: Elektronische apparaten kunnen het wifi-ifi-signaal verstoren. Zorg voor een afstand van minimaal 30 cm tussen de apparaten en je router. Bekende wifi-vertragers zijn babyfoons, alarmsystemen en weerstations. Schakel ze uit indien mogelijk.   

2. Vervang je router

Soms is het kopen van een nieuwe router de enige optie voor het versterken van je draadloos internet.

 • Is je router of wifi modem oud? Na 6 of 8 jaar is deze aan vervanging toe.

3. Kies een ander wifi-kanaal

Een ander wifi-kanaal kan een groter internetbereik bieden.  

 • Herstart je router zodat deze zelf het kanaal kiest dat op dat moment het beste is. Het modem kiest uit 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en hebben de minste kans op storing.
 • Wil je zelf het kanaal kiezen op de 2,4 GHz-frequentieband, omdat je buurman bijvoorbeeld op hetzelfde kanaal zit? Verander dan van kanaal. We adviseren wel om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken. Er zijn diverse tools en apps waarmee je kunt bepalen welk kanaal het beste is. Bijvoorbeeld de Wifi Analyser app voor Android-toestellen en het programma inSSIDer.

4. Wissel van frequentieband

Soms kun je van frequentieband wisselen voor een sterkere wifi. Let er wel op dat je apparaten geschikt moeten zijn voor de andere frequentieband.   

 • Standaard wordt de 2,4 GHz-frequentieband gebruikt. Kun je bij je thuis de 5 GHz-frequentieband gebruiken? Stel je router dan in op 5 GHz, waardoor je hogere snelheden kunt halen. Let op! Niet elke laptop of smartphone is geschikt voor de 5 Ghz frequentieband. Controleer of al je apparaten geschikt zijn om hiermee te verbinden voordat je dit instelt. Bij een Horizon Mediabox staat de 5 Ghz frequentieband altijd aan. Dit hoef je dus niet zelf in te stellen. 

 5. Installeer een access point

Een access point werkt samen met jouw modem om het wifi-bereik te vergroten. Hier moet je wel een kabel voor trekken.  

 • Installeer een access point (toegangspunt). Zo maak je eigenlijk een tweede modem aan waarmee je kan verbinden. 
 • Door het access point met een netwerkkabel te verbinden met je wifi modem vormen ze samen een ‘team’. Het access point krijgt van je modem een supersnelle verbinding tot het internet. Dit wordt vervolgens draadloos doorgestuurd naar plekken waar je wifi modem niet kan komen. 

Installeer een access point


access point
6. Plaats wifi powerline adapters

Overal in huis internet met dank aan jouw stopcontacten.  

 • Ben je niet in de gelegenheid om een kabel te trekken voor een access point? Dan is een wifi powerline-adapter het beste alternatief. Deze maakt het mogelijk om internet via je stopcontacten door het huis te verspreiden.
 • Stop één wifi powerline adapter in het stopcontact naast je modem en een tweede wifi powerline adapter op de plek waar je het wifi-signaal wilt hebben. Samen zorgen ze ervoor dat het internetsignaal van A naar B wordt verstuurd. Helaas kan het zo zijn dat het signaal niet helemaal goed aankomt bij de tweede powerline-adapater waardoor de snelheid daalt. Er is geen garantie dat je altijd de hoogste snelheid haalt.

Plaats wifi powerline adapterswifi powerline adapters

7. Plaats liever geen wifi-range extender

De wifi-extender wordt vaak gebruikt voor het versterken en verspreiden van internet thuis. Helaas heeft dit eigenlijk geen zin.   

 • Een range extender, ook wel bekend als repeater, wordt vaak verkocht omdat het in verhouding tot andere wifi-punten erg goedkoop is. Een range extender 'luistert' naar de signalen om zich heen en stuurt die versterkt weer uit. Helaas is het geen goede oplossing. In de praktijk halveert een range extender de wifi-snelheid omdat ze niet tegelijk kunnen luisteren en zenden. Access points en wifi powerline adapters doen dit wel. Daarnaast moet een range extender altijd op een plek worden geplaatst waar het signaal nog goed is. Daarom is dit apparaat eigenlijk geen echte oplossing te noemen.

Gebruik een wifi versterker
wifi versterker

Liever een nieuw, sneller internet-abonnement? Vergelijk alle internetaanbieders

Geactualiseerd: 22-07-2021

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie