8 tips om je wifi-ontvangst te verbeteren

Met een smartphone, tablet of laptop wil je overal in huis toegang hebben tot een stabiele wifi-verbinding. Een veelvoorkomend probleem bij een draadloos netwerk in huis is een te klein bereik van het signaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wij geven je 8 tips waarmee je wifi-ontvangst kunt verbeteren en zo het beste uit je draadloos+ netwerk kunt halen.

1. Plaats je router op een optimale plek

 • Kies een centrale locatie. Hoe verder weg van de zender; hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid.
 • Zorg dat de router zo hoog en vrij mogelijk staat, bijvoorbeeld op een kast. De radiostralen hebben dan mogelijk minder obstakels.
 • Zorg voor een afstand van minimaal 30 cm tussen je router en andere elektronische apparaten.
 • Schakel storende apparatuur -indien mogelijk- uit. Babyfoons, alarmsystemen en weerstations zijn veelvoorkomende wifi-vertragers.
 • Staat je router in de meterkast omdat daar de internetverbinding binnenkomt? Zorg dat je router hoog staat/hangt of verplaats de router, maar dat betekent wel kabels verlengen of doortrekken.
 • Heeft je router meerdere antennes die je kunt richten? Zet de router rechtop en spreid de antennes zodat je het bereik vergroot.

2. Vervang je router

 • Is je router of wifi modem oud? Na 6 of 8 jaar is deze aan vervanging toe.

3. Kies een ander wifi-kanaal

 • Herstart je router zodat deze zelf het kanaal kiest dat op dat moment het beste is. Het modem kiest uit 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en hebben de minste kans op storing.
 • Wil je zelf het kanaal kiezen op de 2,4 GHz-frequentieband, omdat je buurman bijvoorbeeld op hetzelfde kanaal zit? Verander dan van kanaal. We adviseren wel om kanaal 1, 6 of 11 te gebruiken. Er zijn diverse tools en apps waarmee je kunt bepalen welk kanaal het beste is. Bijvoorbeeld de Wifi Analyser app voor Android-toestellen en het programma inSSIDer.

4. Wissel van frequentieband

 • Standaard wordt de 2,4 GHz-frequentieband gebruikt. Kun je bij je thuis de 5 GHz-frequentieband gebruiken? Stel je router dan in op 5 GHz, waardoor je hogere snelheden kunt halen. Let op! Niet elke laptop of smartphone is geschikt voor de 5 Ghz frequentieband. Controleer of al je apparaten geschikt zijn om hiermee te verbinden voordat je dit instelt. Bij een Horizon Mediabox staat de 5 Ghz frequentieband altijd aan. Dit hoef je dus niet zelf in te stellen. 

 5. Installeer een access point

 • Installeer een access point (toegangspunt). Dit is een apparaat dat samen met je wifi modem het bereik kan vergroten. Hiermee maak je eigenlijk een tweede modem aan waarmee je kan verbinden.
 • Door het access point met een netwerkkabel te verbinden met je wifi modem vormen ze samen een ‘team’. Het access point krijgt van je modem een supersnelle verbinding tot het internet. Dit wordt vervolgens draadloos doorgestuurd naar plekken waar je wifi modem niet kan komen. 

6. Plaats wifi powerline adapters

 • Ben je niet in de gelegenheid om een kabel te trekken voor een access point? Dan is een wifi powerline-adapter het beste alternatief. Deze maakt het mogelijk om internet via je stopcontacten door het huis te verspreiden.
 • Stop één wifi powerline adapter in het stopcontact naast je modem en een tweede wifi powerline adapter op de plek waar je het wifi-signaal wilt hebben. Samen zorgen ze ervoor dat het internetsignaal van A naar B wordt verstuurd. Helaas kan het zo zijn dat het signaal niet goed aankomt bij de tweede powerline-adapater waardoor de snelheid daalt. Er is geen garantie dat je altijd de hoogste snelheid haalt.

7. Plaats liever geen wifi-range extender

 • Een range extender, ook wel bekend als repeater, wordt vaak verkocht omdat het in verhouding tot andere wifi-punten erg goedkoop is. Een range extender 'luistert' naar de signalen om zich heen en stuurt die versterkt weer uit. Helaas is het geen goede oplossing. In de praktijk halveert een range extender de wifi-snelheid omdat ze niet tegelijk kunnen luisteren en zenden. Access points en wifi powerline adapters doen dit wel. Daarnaast moet een range extender altijd op een plek worden geplaatst waar het signaal nog goed is. Daarom is dit apparaat eigenlijk geen echte oplossing te noemen.

8. Versnel je computer

 • Een oude computer geeft een trage internetervaring. Zeker een computer met weinig intern geheugen. Upgrade dit naar meer geheugen.
 • Zorg zelf dat de pc bij het starten niet onnodig veel programma's laadt. Denk aan Skype.
 • Let er ook op dat er niet meerdere virusscanners en firewalls tegelijk geladen zijn.

Geactualiseerd: 19-06-2018