Gratis, objectief en onafhankelijk internet vergelijken
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

ACM bezorgd om duopolie KPN en Ziggo

door Jeanet Woldring

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat de EU met nieuwe regelgeving komt om de duopolie van KPN en Ziggo aan te pakken. Op dit moment is alleen KPN verplicht zijn netwerk open te stellen voor concurrenten. Ziggo kent die verplichting niet. Dit zegt ACM-bestuurder Henk Don tegen het FD. 

Nieuwe EU-regels nodig

Volgens ACM loopt Nederland in Europa voorop met zijn hoogwaardige netwerken en concurrerende tarieven. Het zou een gevolg zijn van actief mededingingsbeleid, waarbij KPN zijn netwerk moest openstellen voor derden. Maar met de aanstaande fusie tussen Vodafone en kabelbedrijf Ziggo komt er een tweede dominante speler naast KPN. Don vindt dat er nieuwe EU-regels nodig zijn om dit duopolie te kunnen aanpakken.

Monopolie en duopolie

De EU richt zich op het aanpakken van de sterkste speler op de markt, doorgaans de vroegere staatsmonopolist. In ontwikkelde markten zoals Nederland en België zou echter steeds vaker sprake zijn van een duopolie, waarbij twee grote spelers de macht in de markt verdelen.

Minder strenge Europese regelgeving

Onlangs maakte de EU bekend de regels voor het openstellen van infrastructuur minder streng te willen maken. Zo zouden telecomproviders niet langer verplicht zijn een gereguleerd tarief te hanteren voor toegang tot hun netwerk en zijn zij vrij deze prijzen zelf te bepalen. Hiermee wil de EU meer investeringen in snel internet teweegbrengen.

KPN heeft al een verzoek ingediend bij ACM om ook Ziggo te verplichten zijn netwerk open te stellen voor concurrenten. Don stelt echter dat hiervoor Europese regels nodig zijn vanuit Brussel. 

Bron: DutchIT-channel

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie