Vergelijk gratis, objectief en onafhankelijk alle internetproviders
Ben Woldring
Vergelijk alle deals
Vergelijk alle
Black Friday
deals
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal
Vergelijk en kies de beste deal
Alles-in-1 vergelijken

ACM bezorgd om duopolie KPN en Ziggo

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat de EU met nieuwe regelgeving komt om de duopolie van KPN en Ziggo aan te pakken. Op dit moment is alleen KPN verplicht zijn netwerk open te stellen voor concurrenten. Ziggo kent die verplichting niet. Dit zegt ACM-bestuurder Henk Don tegen het FD. 

Nieuwe EU-regels nodig

Volgens ACM loopt Nederland in Europa voorop met zijn hoogwaardige netwerken en concurrerende tarieven. Het zou een gevolg zijn van actief mededingingsbeleid, waarbij KPN zijn netwerk moest openstellen voor derden. Maar met de aanstaande fusie tussen Vodafone en kabelbedrijf Ziggo komt er een tweede dominante speler naast KPN. Don vindt dat er nieuwe EU-regels nodig zijn om dit duopolie te kunnen aanpakken.

Monopolie en duopolie

De EU richt zich op het aanpakken van de sterkste speler op de markt, doorgaans de vroegere staatsmonopolist. In ontwikkelde markten zoals Nederland en België zou echter steeds vaker sprake zijn van een duopolie, waarbij twee grote spelers de macht in de markt verdelen.

Minder strenge Europese regelgeving

Onlangs maakte de EU bekend de regels voor het openstellen van infrastructuur minder streng te willen maken. Zo zouden telecomproviders niet langer verplicht zijn een gereguleerd tarief te hanteren voor toegang tot hun netwerk en zijn zij vrij deze prijzen zelf te bepalen. Hiermee wil de EU meer investeringen in snel internet teweegbrengen.

KPN heeft al een verzoek ingediend bij ACM om ook Ziggo te verplichten zijn netwerk open te stellen voor concurrenten. Don stelt echter dat hiervoor Europese regels nodig zijn vanuit Brussel. 

Bron: DutchIT-channel

Geactualiseerd: dinsdag 13 september 2016

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Internetten.nl vergelijken we gratis alle internet pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.